Kukbuk
Kukbuk

Menu na karnawał

Niezależnie od tego, czy bawimy się w swoich czterech ścianach czy też wychodzimy, aby świętować u znajomych - na karnawałową imprezę zawsze warto przygotować domowe przekąski, które zaspokoją głód i dodadzą energii tym, którzy hulają na parkiecie.

Tekst: Maja Wójcik

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Jedzenia podczas karnawałowej zabawy nie można bagatelizować. Dla nas - miłośników dobrej kuchni - przekąski na imprezie są równie ważne, jak muzyka i towarzystwo. Dlatego właśnie zebraliśmy dla Was najlepsze przepisy na karnawał.

Gotujcie, jedzcie i bawcie się dobrze!

Bliny z kwaśną śmietaną, jajkiem, koperkiem i ikrą z pstrąga

Bliny są wdzięczną materią kulinarnych eksperymentów, bo doskonale komponują się zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi dodatkami. Doceniane na całym świecie, świetnie odnajdą się w prostym towarzystwie cukru pudru, owoców i jajek, ale też z bardziej wyszukanymi dodatkami, jak mięso, ryby czy nawet kawior. Będzie jeszcze lepiej, jeśli do puszystych blinów z jajkami i ikrą z pstrąga dodamy chmurkę kwaśnej śmietany, która wspaniale uzupełni kompozycję smaków i struktur i połączy wszystko w spójną (i pyszną) całość.

Sprawdź nasz przepis na bliny z kwaśną śmietaną, jajkiem, koperkiem i ikrą z pstrąga >>

Placki z cukinii z sosem śmietanowym z fetą

Placki ziemniaczane to klasyka klasyki, a placki cukiniowe to już prawie klasyka – kto jeszcze ich nie smażył, koniecznie musi to nadrobić. Smakują wybornie, a do tego są naprawdę proste w przygotowaniu. I skoro o klasykach mowa: jesteśmy pewni, że kremowa śmietana z fetą już wkrótce zagości w kanonie smakowych połączeń.

Wypróbuj przepis na placki z cukinii z sosem śmietanowym z fetą >>

Pieczone gniecione ziemniaki ze śmietaną i z oliwą szczypiorkową 

Pospolite warzywo, które Francuzi nazywają jabłkiem ziemi, jest często niedoceniane w kuchni, traktowane jako dopełnienie, zaledwie dodatek do dań. A to duże uproszczenie, ziemniak ma bowiem niepowtarzalny, słodkawo-mączno-ziemisty smak – i jest inspirujący. W naszym przepisie występuje w towarzystwie śmietany, która doskonale podkreśla jego wyjątkowość.

Sprawdź przepis na pieczone gniecione ziemniaki ze śmietaną i z oliwą szczypiorkową >>

Bruschetta z kremowym serkiem i grillowanymi paprykami

Kanapka na ciepło? Owszem, ale jaka! To, że świeża bagietka sprawdza się w każdym rozwiązaniu – tak potraktowana jedynie masłem czy oliwą, jak i z dowolną liczbą dodatków, nie musimy nikogo przekonywać. Ale taka podpieczona, posmarowana aksamitnym serkiem? Z przydymionym smakiem papryki i ziołami... Kto raz spróbuje...

Sprawdź przepis na bruschettę z serkiem i grillowanymi paprykami >>

Tortilla z serkiem śmietankowym, omletem, guacamole i bekonem

Czasem lubimy przygotować danie inspirowane jakąś konkretną kuchnią świata. Tym razem padło na Meksyk. Tortilla w pszennej odsłonie, do tego serek śmietankowy Łaciaty, który nada daniu delikatny akcent, klasyczny omlet jajeczny, pasta z awokado i chrupiący bekon. Po takim przekąsce można tańczyć godzinami!

Wypróbuj przepis na tortillę z serkiem śmietankowym, omletem, guacamole i bekonem >>

Ciasto czekoladowe na maślance 

Jakiekolwiek by to było ciasto czekoladowe, bierzemy je w ciemno! Z gorzkiej, mlecznej, białej czy mieszanej masy – to nie ma dla nas znaczenia. Liczy się doznanie. Smak, zapach, wygląd składają się w jedno: przyjemność, której nigdy sobie nie odmawiamy. Ważna sprawa! Spróbujcie połączyć czekoladę z maślanką. Przyjemność nabierze zupełnie innego wymiaru.

Wypróbuj przepis na ciasto czekoladowe na maślance >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk