Kukbuk
Kukbuk

Tortilla z serkiem śmietankowym, omletem, guacamole i bekonem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
Guacamole
awokado
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
chili
1 mała sztuka
sok z limonki
2 łyżeczki
majonez
1 łyżeczka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Omlet
jajko „zerówka”
3 sztuki
mleko 2% UHT Łaciate
1 łyżka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
masło extra Łaciate
1 łyżka
Dodatkowo
boczek wędzony
100 g
tortilla pszenna
2 sztuki
serek śmietankowy naturalny Łaciaty
125 g

Jessie Nadziejko | @pluminchocolate

Krok 1

Wszystkie składniki guacamole blendujemy w malakserze.

Krok 2

Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy na nią jajka i smażymy na małym ogniu pod przykryciem – około 2 minut. Omlet składamy na pół i smażymy, aż jajka się zetną.

Krok 3

Boczek smażymy na chrupiąco i kroimy na mniejsze kawałki.

Krok 4

Tortillę nacinamy z jednej strony do połowy. Jedną część smarujemy serkiem śmietankowym, na drugą kładziemy połówkę omleta, trzecią i czwartą smarujemy guacamole i posypujemy bekonem. Zawijamy w trójkąty, począwszy od części posmarowanej serkiem. Tak przygotowaną tortillę kładziemy na rozgrzanej patelni i podsmażamy.

Materiał powstał we współpracy z marką Mlekpol.

Reklama

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk