Masło orzechowe robi się z orzeszków ziemnych, które rosną pod ziemią – stąd ich nazwa. Ciekawostka – wbrew nazwie nie są orzeszkami, należą do rodziny roślin strączkowych. Bogate w witaminy B3 i E, nienasycone kwasy tłuszczowe i potas, są skarbnicą cennych, bardzo ważnych składników w naszej diecie. Masła nie należy jednak wyjadać ze słoika łyżkami. Dlaczego warto po nie sięgać w rozsądnych ilościach?
Masło orzechowe: jeść czy nie?
Podjadanie masła orzechowego w rozsądnych ilościach nie tuczy, a wręcz pozwala na lepsze spalanie tkanki tłuszczowej.
Tekst: Olga Suszczewicz
Zdjęcie główne: Monika Walecka
Zalety masła orzechowego - dlaczego warto jeść masło orzechowe:
- Orzechy ziemne zawierają dużo pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Więcej niż soczewica czy ciecierzyca. Polecane są zatem weganom i wegetarianom.
- Podjadanie masła orzechowego w rozsądnych ilościach nie tuczy, a wręcz pozwala na lepsze spalanie tkanki tłuszczowej. To dzięki obecności cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Dzięki zawartości błonnika i złożonych węglowodanów szybko powoduje uczucie sytości, co chroni nas przed podjadaniem niezdrowych przekąsek.
- Brunatna skórka, której często pozbawiamy orzechy, a która występuje w maśle orzechowym, zawiera sporo polifenoli chroniących przed wolnymi rodnikami, przyczyną starzenia i nowotworów.
- Jednym z aminokwasów znajdujących się w orzeszkach ziemnych jest arginina, odpowiadająca za przyrost masy mięśniowej, a także redukująca uszkodzenia mięśni po treningu.
- Zawarte w maśle orzechowym witaminy z grupy B, przede wszystkim niacyna (B3), poprawiają koncentrację i pamięć oraz łagodzą stres. Będzie to zatem dobra przekąska podczas intensywnego wysiłku umysłowego.
- Masło orzechowe (niesłodzone) zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Ponadto z uwagi na niski indeks glikemiczny mogą je spożywać osoby już chore na cukrzycę.
Masło orzechowe ma jeszcze jedną niewątpliwą zaletę – jest pyszne!
Uważajmy na dodatek soli i cukru, a także utwardzonego (uwodornionego) tłuszczu
Jeśli kupujemy masło orzechowe w sklepie, przeczytajmy dokładnie skład produktu. Idealnie, jeśli w 100% składa się z orzechów. Nie kupujmy takiego, w którym jest ich mniej niż 90%. Uważajmy na dodatek soli i cukru, a także utwardzonego (uwodornionego) tłuszczu. Przyczynia się on między innymi do cukrzycy, miażdżycy i nowotworów. Wystrzegajmy się go więc jak ognia.
Jak zrobić masło orzechowe w domu?
Przyda się do tego wysokoobrotowy blender lub malakser. Możemy wzbogacić je o dodatkowe smaki, na przykład kakao, cynamon czy wanilię, a także sami zdecydować, czy będzie gładkie, czy z chrupiącymi kawałkami.
Najlepiej kupić orzechy w łupinkach i samodzielnie je wyłuskać, zostawiając bogatą w przeciwutleniacze brunatną skórkę. Jeśli kupujemy już obrane, zwróćmy uwagę na dodatek soli i oleju. Unikajmy przeterminowanych, z plamkami i zaczynających pleśnieć. Orzechy możemy delikatnie uprażyć dla smaku, choć surowe będą zdrowsze.
Przeczytaj później:
- Ludzie i inspiracje
Orzechowe desery na zimę
Karmel oblepia palce, orzechy miło chrzęszczą w zębach, a mózg się cieszy. Oto desery, które dodadzą energii w pochmurne i deszczowe dni.
- Ludzie i inspiracje
Jak przygotować masło smakowe?
Masło z dodatkami to idealny pomysł na przełamanie kulinarnej monotonii. Zobaczcie, na ile słodkich i wytrawnych sposobów możecie je urozmaicić!
- Ludzie i inspiracje
Kanapki wracają do łask. „To fajna propozycja na drugie śniadanie do szkoły”
Najważniejsza jest praktyczność. Dzieci zazwyczaj jedzą przy okazji jakiejś innej czynności. Kanapkę bierze się w rękę, biegnie i jest superzabawa. Dlatego kanapka tak dobrze sprawdza się w szkole – mówi Daria Ładocha, dziennikarka, promotorka zdrowego żywienia i prowadząca program „Patenciary”.
- Ludzie i inspiracje
Orzechowe desery na zimę
Karmel oblepia palce, orzechy miło chrzęszczą w zębach, a mózg się cieszy. Oto desery, które dodadzą energii w pochmurne i deszczowe dni.
- Ludzie i inspiracje
Jak przygotować masło smakowe?
Masło z dodatkami to idealny pomysł na przełamanie kulinarnej monotonii. Zobaczcie, na ile słodkich i wytrawnych sposobów możecie je urozmaicić!
- Ludzie i inspiracje
Kanapki wracają do łask. „To fajna propozycja na drugie śniadanie do szkoły”
Najważniejsza jest praktyczność. Dzieci zazwyczaj jedzą przy okazji jakiejś innej czynności. Kanapkę bierze się w rękę, biegnie i jest superzabawa. Dlatego kanapka tak dobrze sprawdza się w szkole – mówi Daria Ładocha, dziennikarka, promotorka zdrowego żywienia i prowadząca program „Patenciary”.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?