Choć kolacja odbyła się w restauracji Warszawski Sznyt, stery w kuchni przejął tego wieczoru Marcin Popielarz, szef gdyńskiego lokalu Biały Królik i zdobywca drugiego miejsca w konkursie S.Pellegrino Young Chef 2019. Mieliśmy okazję spróbować jego popisowych dań – nasze serca podbił kozi twaróg z brązowym masłem i owocami leśnymi oraz śledź po kaszubsku w nowoczesnej odsłonie.
Ale największy zachwyt wzbudził deser – szyszka z gorzkiej czekolady infuzowana jałowcem – o smaku tak nieoczywistym i wielowymiarowym, że do dzisiaj wspominamy go z czułością.
Więcej o Marcinie Popielarzu i jego niezwykłej kuchni przeczytacie w najnowszym wydaniu naszego magazynu – KUKBUK Niedużo.
Szef kuchni opowiedział gościom o swojej pracy i finale S.Pellegrino Young Chef, w którym rywalizował z najciekawszymi wschodzącymi gwiazdami sceny gastronomicznej z całego świata. Przypomniał też, że już niedługo rusza kolejna edycja konkursu. Mogą się do niego zgłaszać młodzi kucharze z przynajmniej rocznym doświadczeniem gastronomicznym.