Dlatego my, głęboko wierząc w mamine rady, część prezentów wykonujemy sami. Słodkie paczuszki z nie mniej słodką zawartością są dobrą alternatywą dla prezentów szukanych często na siłę i w ostatniej chwili. Kliknijcie na poniższe zdjęcia, żeby zobaczyć przepisy na najsmaczniejsze podarunki dla najbliższych.
Laurki z cukru
Pamiętacie co zawsze mówiły nasze mamy, kiedy dawaliśmy im ręcznie wykonaną laurkę? Najlepsze prezenty to te, które zrobimy sami.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: materiały prasowe
Wegańska czekolada ze Śliwkami Kalifornijskimi i prażonymi migdałami
Czas przygotowania: 35 minut + 1 godzina na stężenie
Składniki:
- śliwka kalifornijska 1/4 szklanki
- brandy1 łyżeczka
- migdały1/2 szklanki
- wędzona papryka 1/2 łyżeczki
- sól szczypta
- sos sojowy 1 łyżka
- olej kokosowy 1/3 szklanki
- syrop klonowy 4 łyżki
- kakao 3 łyżki
- orzechy 1/2 szklanki
krok 1 Śliwki Kalifornijskie siekamy w drobną kostkę. Zalewamy odrobiną brandy i odstawiamy na kilka minut do namoczenia.
krok 2 Siekamy migdały. Prażymy do zarumienienia na suchej, rozgrzanej patelni z wędzoną, ostrą papryką, solą i sosem sojowym. Odstawiamy do ostygnięcia.
krok 3 W rondelku mieszamy rozpuszczony olej kokosowy z syropem klonowym, kakao i namoczonymi śliwkami. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wyrównujemy wierzch.
krok 4 Posypujemy posiekaną mieszanką orzechów i podprażonymi migdałami. Wstawiamy do lodówki na godzinę do stężenia.
Bałwanki
Czas przygotowania: 20 minut + 1 godzina na wyschnięcie + 12 minut pieczenia
Składniki:
- białko jajka 80 g
- cukier 1 łyżka
- barwnik spożywczy 1 łyżeczka
- mąka migdałowa 70 g
- cukier puder 235 g
krok 1 Białka ubijamy na średnich obrotach, a pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru i barwnik.
krok 2 Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy do ubitych białek i dokładnie mieszamy szpatułką tak, aby masa była delikatnie płynna.
krok 3 Wyciskamy makaroniki na blachę przez rękaw cukierniczy lub jednorazowy woreczek ze sporą dziurą, po czym pozostawiamy je do wyschnięcia w temperaturze pokojowej na godzinę.
krok 4 Pieczemy w 120 stopniach przez 7 do 12 minut.
Czekolada z suszonymi owocami i orzechami
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- masło kakaowe 250 g
- kakao 125 g
- syrop klonowy 90 g
- ulubione dodatki, np. orzechy, suszone owoce, wiórki kokosowe
krok 1 Masło kakaowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej – kontrolujemy temperaturę tak, by nie przekroczyć 45 stopni. Dodajemy kakao i syrop klonowy i bardzo dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Studzimy do 30 stopni.
krok 2 Wlewamy do czterech form sylikonowych o rozmiarze 15 × 7 centymetrów – warstwa powinna mieć wysokość jednego centymetra.
krok 3 Na wierzchu układamy dodatki według upodobania. Zostawiamy na około 10-15 minut do zastygnięcia.
Kandyzowana pigwa
Czas przygotowania: 30 minut + kilka godzin na obeschnięcie
Składniki:
- pigwa 1 kg
- cukier 1 kg
- cukier do obtoczenia owoców
krok 1 Owoce pigwy obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, aby puściły sok.
krok 2 Wstawiamy owoce na mały ogień i gotujemy przez 10 minut, cały czas delikatnie mieszając. Pozostawiamy do ostygnięcia i ponownie zagotowujemy na małym ogniu. Czynność powtarzamy 3-4 razy, aż uzyskamy konsystencję syropu, a owoce staną się szkliste.
krok 3 Odcedzamy owoce (syrop świetnie nadaje się do słodzenia herbaty!) i obtaczamy w cukrze. Pozostawiamy na kilka godzin do obeschnięcia.
Konfitura z gruszki i rokitnika
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- cukier trzcinowy ½ kg
- woda 200 ml
- gruszki odmiany klapsa (faworytka) 1 kg
- sok z rokitnika tłoczony na zimno 100 ml
- owoce rokitnika 200 g
krok 1 Z cukru i wody gotujemy syrop. Wrzucamy do niego obrane i pokrojone w kostkę gruszki.
krok 2 Gotujemy do uzyskania gęstej konfitury. Pod koniec dodajemy sok i owoce rokitnika.
krok 3 Przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Australijskie ciasteczka świąteczne
Czas przygotowania: 25 minut + noc chłodzenia w lodówce
Składniki:
- herbatniki 125 g
- kakao 4 łyżki
- wiórki kokosowe 55 g
- mleko skondensowane 200 g
- alkohol 15 ml
krok 1 Mielimy ciastka w malakserze albo rozbijamy na pył tłuczkiem do mięsa. Mieszamy z pozostałymi składnikami.
krok 2 Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc – masa stężeje i łatwiej będzie formować kulki.
krok 3 Po schłodzeniu formujemy kule i obtaczamy w kakao. Do czasu podania można je trzymać w lodówce, ale najlepiej smakują podane w temperaturze pokojowej.
Pijane śliwki
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- śliwki suszone 300 g
- woda 200 ml
- cukier trzcinowy 250 g
- goździki 5 sztuk
- anyż 3 gwiazdki
- cynamon 1 laska
- pomarańcza 1 sztuka
- rum 150 ml
krok 1 Śliwki wkładamy do słoików. Z wody, cukru i przypraw gotujemy syrop, pod koniec dodajemy skórkę i sok z pomarańczy oraz rum.
krok 2 Zalewamy śliwki w słoikach i pasteryzujemy.
Chutney z dyni
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
- dynia hokkaido lub piżmowa 1 ½ kg
- czerwona cebula ½ kg
- jabłka ½ kg
- ocet jabłkowy ½ l
- cukier trzcinowy 600 g
- sól morska 2 łyżki
- nasiona anyżu 1 łyżka
- nasiona kolendry 1 łyżka
- kardamon 5 strąków
- czosnek 2 ząbki
- imbir 100 g
krok 1 Dynię i czerwoną cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Jabłka myjemy i po usunięciu gniazd nasiennych również kroimy w większą kostkę.
krok 2 Wrzucamy warzywa i jabłka do garnka, dodajemy pozostałe składniki z drobno pokrojonymi imbirem i czosnkiem. Dusimy pod przykryciem około godziny.
krok 3 Przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Korzenne ciastka owsiane z suszoną morwą i żurawiną
Czas przygotowania: 60 minuy
Składniki:
- jabłka (na 130 g purée) ok. 5 sztuk
- płatki owsiane 100 g
- mąka owsiana 50 g
- mąka pszenna 50 g
- skrobia kukurydziana 30 g
- maranta trzcinowa 30 g
- płatki jaglane 30 g
- soda oczyszczona ¾ łyżeczki
- cukier palmowy 100 g
- sól 1 łyżeczka
- imbir mielony ½ łyżeczki
- goździki mielone ½ łyżeczki
- kardamon mielony ½ łyżeczki
- cynamon mielony ½ łyżeczki
- guma guar ¾ łyżeczki
- pieprz mielony szczypta
- cukier waniliowy 30 g
- żurawina suszona 60 g
- morwa suszona 30 g
- olej rzepakowy tłoczony na zimno 150 ml
krok 1 Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
krok 2 Jabłka przekrawamy na pół, pieczemy do całkowitej miękkości i miksujemy na purée.
krok 3 Mieszamy bardzo dokładnie wszystkie suche składniki, dodajemy olej i purée jabłkowe. Po połączeniu wszystkich składników odważamy porcje ciastek i układamy je na pergaminie – lekko dociskamy, aby miały wysokość około jednego centymetra.
krok 4 Pieczemy przez sześć minut, po tym czasie obracamy na drugą stronę i dopiekamy przez osiem minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Klejner
Czas przygotowania: 45 minut + 1 godzina stygnięcia w lodówce
Składniki:
- jajko "zerówka" 2 sztuki
- cukier 90 g
- masło 60 g
- śmietanka 1 łyżka
- kardamon 2 łyżki
- kandyzowana skórka cytrynowa 1 sztuka
- mąka pszenna 250 g
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
krok 1 W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę.
krok 2 Masło rozpuszczamy na patelni i powoli, cały czas mieszając, dolewamy do masy jajecznej. Dodajemy śmietanę, kardamon, skórkę z cytryny oraz mąkę i delikatnie mieszamy. Przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
krok 3 Po godzinie wykładamy ciasto na posypany mąką blat, lekko zagniatamy i dzielimy na dwie części. Jedną połowę rozwałkowujemy na prostokąt (mniej więcej 18 x 32 cm) i tniemy wzdłuż, na paski szerokie na trzy centymetry. Następnie dzielimy je na prostokąty długości ośmiu centymetrów. W środku każdego robimy niewielkie nacięcie i przekładamy przez nie końcówkę paska, aby otrzymać coś w rodzaju kokardki. Wszystkie czynności powtarzamy z drugą połową ciasta.
krok 4 Mały, głęboki rondel wypełniamy olejem do połowy wysokości i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy olej się rozgrzeje (możemy to sprawdzić, wrzucając pół kromki chleba, jeśli szybko się zrumieni, olej ma właściwą temperaturę), ostrożnie wkładamy do rondla po dwa, trzy faworki i smażymy je, przekręcając kilka razy, aż uzyskają złoty kolor. Kiedy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy je i kładziemy na papierze do pieczenia, żeby ostygły.
krok 5 Podajemy posypane cukrem pudrem.
Ciastka z orzechów laskowych z czekoladą, rozmarynem i pomarańczą
Czas przygotowania: 45 minut + 3 godziny mrożenia
Składniki:
- masło 100 g
- cukier palmowy 30 g
- żółtko 1 sztuka
- pomarańcza 1 sztuka
- orzechy laskowe 100 g
- mąka gryczana 70 g
- czekolada powyżej 82% kakao 50 g
- rozmaryn 2 łyżeczki
krok 1 Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z cukrem. Dodajemy żółtko, delikatnie mieszamy.
krok 2 Pomarańczę sparzamy w gotującej się wodzie przez mniej więcej pięć sekund. Ocieramy skórkę.
krok 3 Orzechy prażymy w piekarniku, obieramy ze skórki i miksujemy tak, aby zachować grubszą strukturę. Łączymy z mąką i stopniowo dodajemy do rozpuszczonego masła z cukrem i żółtkiem, cały czas mieszając. Dorzucamy rozmaryn, skórkę z pomarańczy i posiekaną czekoladę.
krok 4 Wyrabiamy ciasto. Przekładamy je na pergamin i formujemy wałek o średnicy 3-4 centymetrów. Mrozimy przez trzy godziny lub całą noc.
krok 5 Po tym czasie kroimy w krążki o grubości jednego centymetra, przekładamy je na pergamin i pieczemy w 170 stopniach przez 10-15 minut, aż do uzyskania brązowego koloru.
Jabłka w lukrze
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- cukier 300 g
- woda 4 łyżki
- barwnik spożywczy 1 łyżeczka
- jabłko 4 sztuki
krok 1 Cukier, wodę i barwnik wsypujemy do rondla lub na patelnię o grubym dnie. Rozpuszczamy na wolnym ogniu, nie mieszając – możemy nim potrząsać, aby całość równomiernie się rozpuściła.
krok 2 Powstały w ten sposób karmel podgrzewamy do temperatury 137 stopni, po czym zdejmujemy z ognia.
krok 3 Równomiernie polewamy jabłka, w które wcześniej wbijamy patyczki.
Śliwki w czekoladzie
Czas przygotowania: 20 minut + noc na przemacerowanie
Składniki:
- suszone śliwki 250 g
- rum 1 szklanka
- marcepan 70 g
- gorzka czekolada 200 g
- olej roślinny 1 łyżeczka
krok 1 Śliwki zalewamy rumem, aby były zupełnie przykryte, i zostawiamy na 24 godziny.
krok 2 Następnie śliwki suszymy, a z marcepanu robimy niewielkie kuleczki, które wkładamy do środka śliwek.
krok 3 Czekoladę rozpuszczamy na parze z łyżeczką oleju roślinnego. Każdą śliwkę za pomocą wykałaczki zanurzamy w czekoladzie i odkładamy do zastygnięcia np. na papier do pieczenia.
Przeczytaj później:
- Kultura i wiedza
I ty możesz zostać cukiernikiem!
Od ciastek maślanych po tort kryształowy. Recenzja książki „Dziewczyny z wypiekami”
- Ludzie i inspiracje
Wegańskie cukiernictwo bez tajemnic
Roślinne desery to nie tylko sorbety i ciasta z warzyw. Pracownia cukiernicza Zielony Talerz od lat z powodzeniem weganizuje tradycyjne polskie słodkości i kremowe lody.
- Zdrowie i rozsądek
Pieczenie z termoobiegiem – instrukcja obsługi
Ręka do góry, komu choć raz nie wyszedł z piekarnika kurczak suchy jak wiór mimo precyzyjnego przestrzegania sprawdzonego przepisu? W tej kwestii nie wszystko zależy od mocy kucharza. Istotna jest także metoda pieczenia.
- Kultura i wiedza
I ty możesz zostać cukiernikiem!
Od ciastek maślanych po tort kryształowy. Recenzja książki „Dziewczyny z wypiekami”
- Ludzie i inspiracje
Wegańskie cukiernictwo bez tajemnic
Roślinne desery to nie tylko sorbety i ciasta z warzyw. Pracownia cukiernicza Zielony Talerz od lat z powodzeniem weganizuje tradycyjne polskie słodkości i kremowe lody.
- Zdrowie i rozsądek
Pieczenie z termoobiegiem – instrukcja obsługi
Ręka do góry, komu choć raz nie wyszedł z piekarnika kurczak suchy jak wiór mimo precyzyjnego przestrzegania sprawdzonego przepisu? W tej kwestii nie wszystko zależy od mocy kucharza. Istotna jest także metoda pieczenia.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?