Smak Natury Marek Hałat
W Bielsku-Białej działa olejarnia, która podtrzymuje ponad 100-letnią rodzinną tradycję produkcji olejów. Dziś należy do Ewy i Marka Hałatów. Założył ją pradziadek Ewy w 1908 roku. Tłoczył olej rzepakowy na potężnej lwowskiej drewnianej prasie, która dziś służy jako atrakcja dla osób odwiedzających tłocznię. Choć firma Smak Natury korzysta już
z innego, nowocześniejszego sprzętu, w dalszym ciągu pozyskuje oleje tą samą metodą co pradziadek 100 lat temu – ręcznie, za pomocą prasy z drewnianymi elementami.
Warto podkreślić, że obecnie większość olejów, nawet tych tłoczonych na zimno, wytwarza się przez rozcieranie w elektrycznych maszynach z metalowymi głowicami. Powstaje wówczas tarcie i ziarna rozgrzewają się do ponad 70 stopni Celsjusza – w takich warunkach witaminy i kwasy omega ulegają zniszczeniu. Prasa Smaku Natury nie trze ziaren, tylko je zgniata i jest częściowo wykonana z drewna. Dzięki temu oleje zachowują wyjątkowy smak i wartości odżywcze.
Pradziadek Ewy prowadził swój biznes do końca drugiej wojny światowej. W PRL-u działalność olejarni ukróciło państwo – nastały nowe porządki i nie było miejsca na prywatną produkcję. W sklepach dostępne były tylko rafinowane oleje, w niczym nieprzypominające tych tłoczonych tradycyjną metodą. A zapotrzebowanie na nie było ogromne. To sprawiło, że powstało „olejowe podziemie”. Mimo zakazu dziadkowie, a potem również rodzice Ewy, tłoczyli olej na potrzeby rodziny i sąsiadów – spragnionych smaku, jaki pamiętali jeszcze z czasów przedwojennych.
Nielegalne tłoczenie odbywało się dwa razy w roku – przed Bożym Narodzeniem i przed Wielkanocą. Wtedy ukryta przed wszędobylskim okiem władzy prasa pracowała pełną parą, by na świąteczne stoły trafiły przysmaki jak za dawnych lat. Tak to wyglądało aż do około 1985 roku, kiedy przepisy prawne złagodniały i znów można było legalnie tłoczyć olej
w prywatnych przedsiębiorstwach. Zbiegło się to jednak w czasie z przejściem ojca Ewy na emeryturę. Trzeba było podjąć decyzję – co dalej z tłocznią? Po rodzinnej naradzie Marek, Ewa i jej brat Tadeusz zdecydowali się przejąć schedę po rodzicach.
Tadeusz zajął się uprawą roślin i produkcją oleju. Marek i Ewa skupili się na marketingu oraz formalnościach. W 2013 roku postanowili założyć firmę i od tej pory sprzedają swoje wyjątkowe produkty pod nazwą Smak Natury. W ich ofercie znajdziemy oleje: rzepakowy, konopny, z czarnuszki, z ostropestu, z pestek dyni, z orzechów włoskich, z wiesiołka, rydzowy, słonecznikowy i z ogórecznika, oraz ocet jabłkowy. Na absolutną wyjątkowość tych produktów mamy dowód – drugi rok z rzędu podbiły serca jurorów konkursu KUKBUK Poleca.