Kukbuk
Kukbuk

La dolce vita we Włoskiej Akademii Kulinarnej

Znana z porywających warsztatów Akademia Kulinarna Whirlpool właśnie zmieniła się we Włoską Akademię Kulinarną. Amatorzy spaghetti, pizzy i mozzarelli – łączcie się!

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Akademia to idealna propozycja dla jedzeniowych zapaleńców, miejsce, gdzie mistrzowie kuchni dzielą się wiedzą, trikami i pasją do gotowania z uczestnikami kulinarnych warsztatów. Co więcej, to przestrzeń przyjazna wszystkim – jak u siebie poczują się tutaj zarówno ci, którzy dopiero zaczynają przygodę z gotowaniem, jak i ci, którym wypełnia ono każdą wolną chwilę, a mimo to wciąż łakną nowych kulinarnych przygód. Teraz to miejsce, w którym odnajdą się wszyscy miłośnicy kuchni włoskiej.

Jedno się nie zmienia – nowoczesne kuchenne zaplecze, wyposażone w najwyższej klasy sprzęty zostaje na swoim miejscu, bo Whirlpool nadal jest partnerem technologicznym Akademii. A dlaczego kuchnia włoska? Bo jest uwielbiana przez Polaków i łatwa do odtworzenia w domu, a przede wszystkim gwarantuje kulinarne uniesienia – od doskonale prostych smaków, przez cudownie zmieniające się tekstury, po godną pozazdroszczenia włoską kulturę jedzenia, która jest wypełniona miłością do kuchni i życia w ogóle.

W Akademii słoneczną Italię poczujecie dzięki kursom gotowania, które prowadzi włoski szef kuchni, znany i lubiany Marco Ghia. Nauczy was odpowiedniego doboru składników i receptur rodem z Półwyspu Apenińskiego, ale też włoskiej sztuki osładzania sobie życia i czerpania z niego jak najwięcej radości. Pizza, pasta fresca czy przyrządzane na różne sposoby owoce morza to tylko przedsmak tego, co czeka was we Włoskiej Akademii Kulinarnej. Stamtąd ruszycie w dalszą podróż, bo nie zabraknie też warsztatów z przepisami z innych części globu – na soczyste steki, pyszne desery i ciekawe kulinarne nowości, po które każdy Włoch i Polak z chęcią wybrałby się nawet na drugi koniec świata. A to wszystko na miejscu, w atmosferze włoskiej gościnności, z użyciem najlepszej jakości produktów i unoszącym się w powietrzu aromatem prawdziwej pasji do gotowania.

Przepis na dyniowe risott0 (fot. materiały prasowe)

Przedsmakiem niech będą jedne z wiosennych warsztatów, na których można było zapoznać się włoskimi tajnikami przyrządzania szparagów. Uczestnicy dowiedzieli się o różnych ich rodzajach i tym, jak je przygotowywać, aby zachowały kolor, smak i odpowiednią strukturę – sekretem okazało się zalanie ugotowanych szparagów zimną wodą. By ugotować włoskie dania, do których szparagi pasują najlepiej i poznać więcej sekretów kulinarnych wprost z Italii, koniecznie udajcie się do Włoskiej Akademii Kulinarnej i skosztujcie tutejszej interpretacji la dolce vita!

Macie apetyt na więcej? Zajrzyjcie na wloskaakademiakulinarna.pl.

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z Włoską Akademią Kulinarną.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk