Zatrzymujemy się w hotelu Palazzo Rosso, znajdującym się w samym sercu Starego Miasta. Perełka poznańskiej architektury mieści się w odrestaurowanej siedemnastowiecznej kamienicy. Nie możemy oderwać się od ogromnej biblioteki – i rezerwujemy sobie wieczór w restauracji, która proponuje nowoczesną kuchnię z elementami francuskiej i polskiej.
Udany dzień zaczyna się od śniadania, więc z pomocą naszego wiernego towarzysza podróży – DS 7 Crossback – jedziemy do Parle Patisserie. Prowadzi ją cukierniczka, która doświadczenie zdobywała we Francji. Wita nas piękne wnętrze i marmurowy bar z lodówką pełną słodkości. Tym razem na śniadaniowym stole gości croque monsieur, czyli zapiekany tost z beszamelem, gruyère’em i szynką. Zamawiamy też jajko cocotte zapiekane ze szpinakiem, z kozim serem i ziołami, podane z pieczywem.