Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się kilkanaście lat temu. Nie chcąc jeść mięsa i żyć wyłącznie na naleśnikach oraz makaronie z pomidorami, musiałam nauczyć się gotować. Na początku robiłam bardzo proste dania, głównie według przepisów z książek Jamiego Olivera i Pascala Brodnickiego (jego zupa pomidorowa była genialna!), następnie pierwsze eksperymenty z wypiekami Nigelli Lawson z How To Be a Domestic Goddess. A wkrótce machina zaczęła napędzać się sama. Zaczęłam kupować książki kucharskie – początkowo zagraniczne z księgarni amerykańskiej, później odkryłam źródła internetowe. I po 10 latach doszłam prawdopodobnie do 1000 tytułów. Czasami z nich korzystam, ale najczęściej stanowią dla mnie źródło inspiracji. Lubię je przeglądać przed zaśnięciem albo w drodze. Z każdej podróży przywożę kolejne książki, by domowa kuchnia (i biblioteczka) stawała się coraz ciekawsza*. (…)
„Jedzenie w misce jest bardziej aromatyczne”. Dlaczego warto zrezygnować z talerza?
„Jedzenie z miski to mój najprostszy sposób na szczęście, którym chcę się podzielić”, pisze Laura Osęka w swojej książce „Miska szczęścia. Lokalnie, zdrowo, sezonowo”. I przekonuje, że miskę warto polubić nie tylko ze względów praktycznych, ale i naukowych. Sprawdźcie dlaczego!
Tekst: Laura Osęka
Zdjęcia: Jarosław Roger Berdak
Laura OsękaJedzenie z miski to mój najprostszy sposób na szczęście, którym chcę się podzielić. Mam nadzieję, że moje przepisy zachęcą do eksperymentowania w kuchni i staną się źródłem wielu inspiracji
Potrawy z tej książki proponuję podawać w miskach, chociaż część z nich świetnie sprawdzi się serwowana na talerzu, czy też zabrana do pracy czy szkoły w pudełku lunchowym. Na wszystkich zdjęciach znajduje się ta sama miska. To moja miska szczęścia, która towarzyszyła mi przez cały rok. Była ze mną w podróży i na zakupach. Miskę, która ma na sobie całe uniwersum kropek w kolorze kobaltu i złota, wykonała dla mnie Ewa Lewandowska.
Dlaczego wybrałam miskę? Bo kojarzy się z comfort foodem. Bo można umieścić w niej wszystko, czego tylko dusza zapragnie, i jeść albo łyżką, albo widelcem i nożem, albo rękami (doznania są wtedy zupełnie inne!). Jednocześnie naukowcy odkryli, że jedzenie z miski, którą łatwo podnieść i przybliżyć do twarzy, jest odbierane jako bardziej aromatyczne, a co za tym idzie – smaczniejsze. Miska zapewnia też intymność i wygodę, bo można z niej jeść przy stole, na kanapie i w łóżku, bez większych obaw o pobrudzenie wszystkiego wokół. Z miski dawniej jadało się głównie zupę. Z kolei w innych kulturach to właśnie miska była najbardziej tradycyjnym naczyniem do podawania potraw.
Owsianka kojarzy się ze słodkim śniadaniem, z czymś, co jest ciepłe i kojące. Jednak w sezonie na dynię warto spróbować jej w wersji wytrawnej, z dodatkiem cebuli i pestek.Wytrawna owsianka z dynią
Składniki
- 100 g płatków owsianych górskich lub zwykłych
- 500-600 ml mleka migdałowego (możesz też użyć takiego z kartonu) bądź krowiego
- 200 g dyni hokkaido lub butternut
- 1 niewielka czerwona cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- szczypta płatków chili
- 1 łyżeczka miodu
- 2-3 listki szałwii
- sól
- pieprz
Do podania:
- 10 g twardego sera dojrzewającego, np. Džiugas lub Emilgrana
- 2 łyżki zmieszanych ziaren słonecznika i dyni
Przygotowanie
W garnku umieść płatki owsiane, mleko migdałowe, dodaj szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut.
Dynię pozbaw pestek i pokrój w centymetrową kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, ocet, chili i miód. Smaż przez chwilę, po czym dołóż dynię i listki szałwii. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Owsiankę podawaj ze smażoną dynią, posypaną startym na tarceo małych oczkach serem i ziarnami słonecznika oraz dyni.
Pieczona gruszka ma w sobie coś niesamowitego. Jej słodycz idealniepodkreślają cynamon i kardamon, a podana do zwykłej z pozoru owsianki robi z niej danie godne króla.Zimowa owsianka z pieczoną gruszką
Składniki
- 6 łyżek płatków owsianych górskich lub zwykłych
- 1 banan
- 1 łyżka masła orzechowego (możesz użyć gotowego)
- 350 ml mleka owsianego (możesz też użyć takiego z kartonu) bądź krowiego
- garść dowolnych orzechów
Pieczona gruszka:
- 1 gruszka
- 1 łyżka miodu
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Gruszkę obierz, pozbaw gniazda nasiennego, pokrój w kostkę o boku 1 cm i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj z miodem, cynamonem oraz kardamonem. Piecz około 15 minut.
W garnku umieść płatki owsiane, pokrojonego banana, masło orzechowe i mleko owsiane. Doprowadź do wrzenia, starannie wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
Owsiankę podawaj w misce, z pieczoną gruszką na wierzchu i pokruszonymi orzechami.
Gdy nie chce się wyściubiać nawet czubka nosa spod kołdry, a gotowanie rano wydaje się wyzwaniem, idealnie sprawdzi się owsianka upieczona z jabłkami, które można przechowywać do wczesnej wiosny, i rozgrzewającymi przyprawami. Taki miks przypraw korzennych znany jest z szarlotek francuskich, ale jest używany także w Polsce. Jeśli lubisz, dodaj też szczyptę mielonego ziela angielskiego.Pieczona owsianka z jabłkiem
Składniki
- 2 jabłka
- 100 g płatków owsianych górskich lub zwykłych
- garść dowolnych orzechów
- 350 ml mleka roślinnego (możesz też użyć takiego z kartonu) bądź krowiego
- sok i skórka z ½ cytryny
- 1 łyżeczka kardamonu
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka miodu, najlepiej spadziowego
- szczypta mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie)
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Przygotuj spore naczynie żaroodporne. Jabłka pozbaw gniazd nasiennych (nie obieraj), a następnie zetrzyj na tarce 1½ jabłka. Orzechy posiekaj albo pokrusz.
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz miodu i pozostałej połówki jabłka. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz około 15 minut. Pozostałą część jabłka pokrój w cienkie plastry.
W miskach umieść po połowie upieczonej owsianki i ułóż na niej plasterki jabłka. Całość polej odrobiną miodu.
Owsianka z sosem z mrożonych owoców
Zimą lubię jeść śniadania na ciepło. Nie chcąc korzystać z owoców egzotycznych, sięgam po mrożone polskie mieszanki różnych jagód.
Składniki:
- 6 łyżek płatków owsianych górskich lub mieszanki innych płatków
- 2 łyżki kruszonych migdałów
- 400 ml mleka migdałowego (możesz też użyć takiego z kartonu) bądź krowiego
- 200 g mrożonej mieszanki owoców, np. malin, jagód, żurawiny
- 2 łyżki miodu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- płatki migdałów (tyle, ile lubisz)
Płatki owsiane i kruszone migdały zalej mlekiem migdałowym. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i nie mieszając, gotuj 2-3 minuty.
Na patelnię o grubym dnie lub do rondla wrzuć mieszankę owoców, dodaj miód, gałkę muszkatołową i cynamon. Duś, aż owoce puszczą sok i będą miękkie.
Owsiankę podawaj w misce, polaną sosem z owoców i posypaną płatkami migdałów.
*Tekst i przepisy pochodzą z książki Laury Osęki „Miska szczęścia. Lokalnie, zdrowo, sezonowo”.
Zimą lubię jeść śniadania na ciepło. Nie chcąc korzystać z owoców egzotycznych, sięgam po mrożone polskie mieszanki różnych jagód.Owsianka z sosem z mrożonych owoców
Składniki:
- 6 łyżek płatków owsianych górskich lub mieszanki innych płatków
- 2 łyżki kruszonych migdałów
- 400 ml mleka migdałowego (możesz też użyć takiego z kartonu) bądź krowiego
- 200 g mrożonej mieszanki owoców, np. malin, jagód, żurawiny
- 2 łyżki miodu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- płatki migdałów (tyle, ile lubisz)
Przygotowanie:
Płatki owsiane i kruszone migdały zalej mlekiem migdałowym. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i nie mieszając, gotuj 2-3 minuty.
Na patelnię o grubym dnie lub do rondla wrzuć mieszankę owoców, dodaj miód, gałkę muszkatołową i cynamon. Duś, aż owoce puszczą sok i będą miękkie.
Owsiankę podawaj w misce, polaną sosem z owoców i posypaną płatkami migdałów.
*Tekst i przepisy pochodzą z książki Laury Osęki „Miska szczęścia. Lokalnie, zdrowo, sezonowo”.
"Miska szczęścia" to propozycja dla wszystkich, którzy lubią niebanalne, ale jednocześnie bardzo proste posiłki. W tym niepozornym naczyniu możesz podać pożywne, pyszne i kolorowe dania. Chociaż moda na bowl food przybyła do nas z Azji, z przystankiem na Hawajach, to ma również swoje odbicie w polskich tradycjach kulinarnych.
Zainspiruj się lokalnymi i sezonowymi składnikami, wybierz ulubione dodatki, przypraw miłością i szczyptą improwizacji. Podaj w ulubionej misce. I rozkoszuj się tym, co najlepsze. Zrób "Miskę szczęścia" po polsku. Tu i teraz.
"W smakowitej misie Laury Osęki spotkały się same dobra. Szczere i autentyczne, przypominają o sensie jedzenia – bezcennej prostocie w czasach nadmiaru. Otulają ciepłem, nie tylko w chłody, a ich dobroduszna energia płynie prosto z serca. Szczęście jest tuż obok. Wystarczy sięgnąć po ukochaną misę". - Daria Pawlewska – redaktorka naczelna magazynu "KUKBUK"
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?