Wyjątkowych cukierniczych dzieł sztuki spod ręki Wong mogliśmy spróbować podczas jej niedawnej wizyty w Polsce. Na zaproszenie warszawskiego hotelu Bristol stworzyła limitowaną kolekcję deserów i pralinek, łączących azjatyckie inspiracje z polską tradycją.
Goście mogli skosztować wyjątkowych słodkości, takich jak pralinki o smaku kalamondinu czy mirtu cytrynowego. Punktem kulminacyjnym wizyty było stworzenie przez Janice Wong autorskiej instalacji artystycznej – unikatowe połączenia smaku, koloru i formy, zaskakujące i intrygujące jednocześnie. Przez kilka dni miłośnicy słodyczy i sztuki mieli szansę spotkać się z artystką osobiście w przestrzeniach legendarnej kawiarni warszawskiego hotelu z ponad 120-letnią tradycją.
Janice Wong dwukrotnie została uznana za najlepszego cukiernika w Azji według Asia’s 50 Best Restaurants. Swoje instalacje artystyczne prezentowała na takich wydarzeniach jak pokazy luksusowych domów mody. Jej dzieła to przykład przekraczania granic między cukiernictwem a tworzeniem sztuki. Marka Janice Wong Singapure jest znana z eksperymentów i wyrafinowania, a w jej ofercie oprócz ciastek i czekoladek znajdziemy między innymi jadalne kredki. Deser jak sztuka współczesna? W wykonaniu Wong tak!