Kukbuk
Kukbuk
Ciasto dyniowe z kremem posypane pestkami dyni (fot. Maciek Niemojewski)

Jak zrobić ciasto dyniowe?

Sposób na aromatyczne ciasto z gładkim kremem, idealne na jesienne popołudnie.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Delikatny smak dyni sprawia, że możemy z niej przygotować zarówno dania wytrawne, jak i desery. Doskonale sprawdzi się w mącznych gnocchi, słodkich kremach i jako dodatek do makaronów, pizzy czy risotta.

Według mnie jednak dynia najlepiej czuje się w towarzystwie korzennych przypraw i cytrusów, nadających jej wyrazistość i kojarzący się z jesiennymi potrawami aromat.

Poniższy przepis przypomina nieco ten na ciasto marchewkowe, z tym że zamiast marchwi wykorzystałem skarmelizowaną dynię. Jego wykonanie zajmuje sporo czasu, niemniej jest niezwykle proste, dzięki czemu ciasto nie może się nie udać. Na końcu znajdziecie garść porad dotyczących samodzielnego eksperymentowania.

Sprawdźcie pyszny przepis na cisto dyniowe z olejem. Zakochacie się w nim!

Składniki na ciasto

Przepis na ciasto dyniowe z olejem

Ciasto:

  • dynia piżmowa 1 sztuka (ok. 1½ kg)
  • orzechy 100 g
  • mąka pszenna 200 g
  • sól ½ łyżeczki 
  • proszek do pieczenia ¾ łyżeczki 
  • soda oczyszczona ¾ łyżeczki 
  • cynamon 1 łyżeczka 
  • pieprz 1 łyżeczka   
  • jajka „zerówki” 3 sztuki
  • esencja waniliowa 1 łyżeczka 
  • cukier 240 g
  • olej rzepakowy 225 ml
  • masło do smarowania formy
  • nasiona dyni garść 

Składniki na krem

Krem:

  • serek typu philadelphia 350 g 
  • masło 120 g 
  • cukier puder 120 g 
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • skórka pomarańczowa 1 łyżeczka 

 

Warto przygotować sobie wszystkie składniki wcześniej, co pozwoli na szybkie i bezproblemowe zrobienie ciasta

Warto przygotować sobie wszystkie składniki wcześniej, co pozwoli na szybkie i bezproblemowe zrobienie ciasta. Podczas przygotowywania deseru użyłem nowego robota kuchennego Chef XL Titanium KVL8460S marki Kenwood o potężnej mocy 1700 watów, wyposażonego w misę ze stali nierdzewnej o pojemności ponad 6 litrów, pięć mieszadeł, malakser, blender, wyciskarkę do owoców oraz maszynkę do mielenia mięsa. Tego typu roboty bez trudu wykonają większość pracy za nas.

Robot kuchenny Chef XL Titanium KVL8460S marki Kenwood podczas przygotowywania ciasta dyniowego (fot. Maciek Niemojewski)

1.

Rozpoczynamy od przygotowania purée dyniowego. Dynię obieramy, kroimy w plastry i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na mniej więcej 40 minut. Warzywo pieczemy tak długo, aż będzie miękkie, przyrumienione i straci część wody. Jeszcze ciepłą dynię miksujemy w malakserze. Gdy nabierze gładkiej konsystencji, odmierzamy 250 gramów masy dyniowej, a resztę zachowujemy do kremu.

Robot kuchenny Chef XL Titanium KVL8460S marki Kenwood podczas przygotowywania ciasta dyniowego (fot. Maciek Niemojewski)

2.

Miksujemy w malakserze orzechy. W misie robota kuchennego łączymy mąkę z wcześniej rozdrobnionymi orzechami, solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i czarnym pieprzem. Dodajemy 250 gramów ostudzonej masy dyniowej i mieszamy za pomocą mieszadła w kształcie litery „K” do momentu, w którym całość będzie przypominała mokry piasek. Ten krok gwarantuje dokładne wymieszanie dyni z resztą składników w mące, co skraca czas mieszania w kolejnych krokach. Warto dodać, że na mieszadła Systemu Pro mamy dożywotnią gwarancję, zatem nie musimy zbytnio ich oszczędzać. Po dokładnym wymieszaniu masę przekładamy do osobnej miski.

Robot kuchenny Chef XL Titanium KVL8460S marki Kenwood podczas przygotowywania ciasta dyniowego (fot. Maciek Niemojewski)

3.

Do misy robota kuchennego wlewamy jajka, esencję waniliową oraz wsypujemy cukier. Mieszamy za pomocą przystawki do ubijania do momentu, kiedy masa zgęstnieje, stanie się jasna i zwiększy nieco swoją objętość. Podświetlana misa pozwoli na bezbłędną ocenę stopnia ubicia. Następnie stopniowo, niewielką strużką wlewamy olej, aż idealnie rozprowadzi się w masie jajecznej. Pełna emulgacja tłuszczu nie tylko zapewni ciastu właściwą wilgotność, ale również spowoduje, że nabierze ono delikatności. 

Robot kuchenny Chef XL Titanium KVL8460S marki Kenwood podczas przygotowywania ciasta dyniowego (fot. Maciek Niemojewski)

4.

Wymieniamy mieszadło na to, które służy do delikatnego mieszania ciasta. Wsypujemy mąkę wcześniej połączoną z resztą składników oraz masę uzyskaną w drugim kroku. Mieszamy aż do połączenia składników – staramy się nie przedłużać zbytnio tej czynności.

Reklama

5.

Dno dwuczęściowej okrągłej foremki o średnicy około 22 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia, który następnie smarujemy odrobiną masła. Do tak przygotowanej formy przelewamy ciasto, po czym wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 35-40 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce.

6.

Kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy krem. W malakserze umieszczamy pozostałe purée dyniowe, kremowy serek, masło, cukier puder, sok z cytryny i skórkę pomarańczową. Miksujemy na gładką masę i odstawiamy do lodówki, by krem nieco się schłodził. 

7.

Wystudzone ciasto pokrywamy grubą warstwą kremu i posypujemy nasionami dyni.

Dzięki dodatkowi sody oczyszczonej w trakcie pieczenia ciasto nabierze głębokiego, ciemnego koloru

Robot kuchenny Chef XL Titanium KVL8460S marki Kenwood podczas przygotowywania ciasta dyniowego (fot. Maciek Niemojewski)

Przygotowanie ciasta dyniowego z olejem - praktyczne porady

Jeśli ⅓ orzechów zamienicie na ziarna dyni, a zamiast 25 mililitrów oleju rzepakowego wlejecie olej dyniowy, to ciasto nabierze ciekawego aromatu, który znacznie wzmocni sezonowy charakter deseru.

Dynia piżmowa ma zwartą strukturę, dlatego lepiej nadaje się do tego przepisu niż inne, bardziej wodniste odmiany. Warto mieć to na uwadze, jeśli będziecie chcieli ją zastąpić. Pamiętajcie, że być może inne dynie będą wymagały nieco mocniejszego wysuszenia przed rozpoczęciem gotowania.

Przyprawy

Wybór przyprawy do przepisu zależy wyłącznie od waszych upodobań. Ja użyłem cynamonu i czarnego pieprzu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać również kardamon, chili czy goździki. Ilość przypraw zazwyczaj jest niewielka i nie ma większego znaczenia dla konsystencji ciasta, dlatego możemy swobodnie się nimi bawić.

 

Soda oczyszczona

Dodanie sody oczyszczonej do ciasta nie tylko sprawi, że będzie ono pulchne. Dzięki niej w trakcie pieczenia ciasto nabierze również głębokiego, ciemnego koloru, przypominającego piernik.

 

Krem

Słono-kwaśny smak kremowego serka typu philadelphia jest dla tego ciasta szczególnie ważny, ponieważ doskonale równoważy jego bogatą słodycz. Można jednak w ostateczności zamienić go na mascarpone. Jeśli zdecydujecie się na zmianę, nie zapomnijcie dodać nieco więcej soli oraz soku z cytryny. 

Artykuł powstał we współpracy z RTV Euro AGD. Robot kuchenny marki Kenwood jest dostępny w sklepach Euro i na euro.com.pl.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk