Kukbuk
Kukbuk
Krojone mięso stalowym nożem (fot. materiały prasowe WUSTHOF)

Jak wybrać dobry nóż?

Świadomy dizajn wyszedł poza sypialnię, salon czy jadalnię i rozgościł się także w kuchni. Na co zwracać uwagę przy wyborze kuchennych przedmiotów codziennego użytku?

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Przy tak szerokim wyborze produktów użytkowych, jaki mamy, powinniśmy umieć podejmować świadome decyzje konsumenckie. Coraz częściej więc zwracamy uwagę nie tylko na cechy pożądanych przedmiotów, ale także na proces ich produkcji. Rzeczy, które dziś kupujemy, powinny być funkcjonalne, ekologiczne i estetyczne. Chcemy, by te proste, powszechne akcesoria cieszyły oko, były niezawodne i sprawiły, że przyziemne czynności staną się przyjemnymi rytuałami.

Historia produktów użytkowych często okazuje się niezwykle ciekawa. To, co uważamy za oczywistość, daje się poznać w innym, zaskakującym świetle. Wiele przedmiotów codziennego użytku jest projektowanych z poszanowaniem tradycji przy jednoczesnym wykorzystaniu najnowszych narzędzi współczesnego wzornictwa. W ten sposób działa firma Wüsthof, która od 200 lat projektuje noże kuchenne. Jej nowoczesna fabryka znajduje się w zachodnich Niemczech, w miejscowości Solingen, zwanej inaczej Miastem Ostrzy.

Dwustuletnia tradycja zobowiązuje do wytwarzania wygodnych, funkcjonalnych produktów, za którymi stoją ciągła chęć rozwoju i zaawansowane technologie. A w jaki sposób marki takie jak Wüsthof kontrolują jakość swoich produktów? W tym celu wykorzystywane są stanowiska pomiaru optycznego, które mierzą ostrza z dokładnością do jednej tysięcznej milimetra, a także laserowa kontrola krawędzi tnącej. Proces stworzenia idealnego stalowego noża składa się z aż 40 etapów. Jeśli na koniec ostrze nie spełnia surowych standardów jakości, noża nie dopuszcza się do sprzedaży.

Forma podąża za funkcją – to główna idea nowego, świadomego myślenia o produktach. Przedmioty użytkowe spełniają swoją podstawową funkcję, ale jednocześnie dają nam coś więcej. Nowe materiały i sposoby produkcji przekładają się i na użytkowość, i na wygląd. Za przykład mogą posłużyć noże z linii Epicure z rękojeściami wykonanymi z drewna zmieszanego z żywicami polimerowymi – są dzięki temu zarazem piękne i wytrzymałe.

Z kolei w limitowanej edycji Aeon znajdziemy ostrza o wytrzymałości porównywalnej z diamentem i rękojeści wykonane z niezwykle rzadkiego czarnego dębu, którego wiek szacowany jest na ponad 3 tysiące lat. Dizajnerskim uzupełnieniem są tu różnorodne bloki do noży, które nie tylko uporządkują, ale i ozdobią kuchenną przestrzeń.

Wszystko, co dziś produkujemy, powinno prowadzić do optymalizacji procesów i zasobów. Warto zatem spróbować lepiej zrozumieć, jak powstają rzeczy, z których korzystamy, i kupować te produkowane ekologicznie. Fabryka Wüsthof posiada rozbudowany system filtracyjny, dzięki któremu przeważająca część powietrza i wody wykorzystywanych podczas produkcji opuszcza fabrykę wolna od zanieczyszczeń. 

Odpowiedzialność za zrównoważony rozwój ciąży na firmach, ale także na konsumentach, którzy produkty świadomie wybierają

Optymalizacja prowadzi również do mądrego wykorzystania zasobów, a w konsekwencji świetnego stosunku jakości do ceny. Obecnie zaś firma koncentruje się na odzyskiwaniu ciepła z procesów produkcyjnych i ograniczeniu emisji hałasu.

Odpowiedzialność za zrównoważony rozwój ciąży na firmach, ale także na konsumentach, którzy te produkty świadomie wybierają. Przed zakupem upewnijmy się więc, że sięgamy po zielony produkt!

Materiał powstał we współpracy z marką TG Home.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk