Kukbuk
Kukbuk
Sery – gdzie kupić oryginalne włoskie sery? (fot. unsplash)

Jak rozpoznać i gdzie kupić oryginalne włoskie sery?

Polacy uwielbiają włoską kuchnię. W tym wyjątkowe produkty, jakimi są oryginalne włoskie sery, kuszące jakością i smakiem. Podpowiadamy, jak i gdzie je znaleźć.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcie główne: Gabriella Clare Marino / unsplash.com


Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Sekretem włoskiej kuchni jest prostota i doskonała jakość składników, które zapewniają rozkoszne doznania dla podniebienia. Poza mąką i oliwą podstawą włoskiego gotowania jest ser – występujący w najróżniejszych odmianach, w większości niemożliwych do wyprodukowania nigdzie indziej. Jeśli więc akurat nie możemy sobie pozwolić na wycieczkę do malowniczego Cinque Terre albo wypoczynek na słonecznej Sycylii, warto we własnej okolicy rozejrzeć się za oryginalnymi włoskimi mlecznymi kostkami.

Zaletą oryginalnych włoskich serów jest nie tylko najwyższa jakość i doskonały smak

Jak rozpoznać prawdziwy włoski ser?

Na co zwrócić uwagę, by mieć pewność, że ser, który kupujemy, rzeczywiście pochodzi z Włoch i został wytworzony w harmonii ze środowiskiem i z lokalną kulturą? Z pomocą przychodzi Włoska Izba Handlowo-Przemysłowa w Polsce, która rozpoczęła proces certyfikowania małych sklepów oferujących oryginalne włoskie produkty począwszy od Warszawy i jej okolic. Listę certyfikowanych sklepów można znaleźć na stronie cciip.pl, a każde z tych miejsc, oferujących autentyczne produkty z Włoch, rozpoznamy dzięki specjalnej naklejce z napisem „Tu kupisz oryginalne produkty made in Italy”. Zaletą oryginalnych włoskich serów jest nie tylko najwyższa jakość i doskonały smak, ale także to, że każdy z nich opowiada własną historię, a także historię ludzi, którzy od pokoleń zajmują się warzeniem.

Ser formaggio di latteria turnaria, slow food, gdzie kupić oryginalne włoskie sery (fot. materiały prasowe)

Formaggio di latteria turnaria – jak smakuje i skąd pochodzi ten włoski ser?

Przykładem niech będzie Formaggio di latteria turnaria z regionu Friuli – kultywowana przez wieki idea współpracy pozwala tu na działanie nielicznym już ponad 100-letnim mleczarniom, które pielęgnują dziedzictwo regionu i dają pracę nowym pokoleniom serowarów. Wytwarzany ich rękami ser powstaje z surowego krowiego mleka, pochodzącego z małych gospodarstw, w których dieta krów opiera się na sianie i świeżej trawie. Ser leżakuje przez rok, nie zawiera komercyjnych starterów i powstaje w duchu bioróżnorodności i w poszanowaniu ziemi. Mleczarze i serowarzy swojej pracy poświęcają się bez reszty, bo wiedzą, że ulepszanie i promowanie sera jest jedyną szansą na ocalenie wielowiekowej tradycji i wyjątkowego smaku, który możemy także odnaleźć w Polsce.

Z czym podawać Formaggio di latteria turnaria?

Wnętrze Formaggio di latteria turnaria jest półtwarde, jasne i elastyczne – najlepiej smakuje w połączeniu z pieczywem, sałatką i młodym białym winem.

Włoski ser puzzone di Moena di malga, slow food, gdzie kupić oryginalne włoskie sery (fot. materiały prasowe)

Puzzone di Moena di malga – jak produkuje się ser z Dolomitów?

Zostajemy w górach, choć aby spróbować sera Puzzone di Moena di malga, musimy się udać w okolice malowniczych Dolomitów. Bioróżnorodność alpejskich pastwisk i oryginalny sposób obróbki dają wyjątkowy, ekologiczny produkt, którego czerwonawa skórka i silny, charakterystyczny zapach kuszą smakoszy z całego świata. Na aromat sera wpływa otoczenie – specyfika rosnących tu roślin, wysokość, a nawet zmienne nasłonecznienie mają znaczenie dla jakości pozyskiwanego mleka. Za wyjątkowy smak odpowiada też specyficzna obróbka – każdy z kilku tysięcy leżakujących serów co tydzień jest odwracany i myty wilgotną ściereczką. W ten sposób tworzy się wokół niego tłusta, kremowa skórka i powstaje charakterystyczny intensywny zapach.

Z czym podawać Puzzone di Moena di malga?

Ser Puzzone ma bezcukrową kompozycję, dlatego świetnie sprawdzi się w połączeniu ze słodkimi produktami, takimi jak figi czy rozmaite konfitury.

Ser stracchino all’antica delle valli orobiche

Stracchino all’antica delle valli orobiche – historia tradycyjnego włoskiego sera

Ciekawą historię ma także ser Stracchino all’antica delle valli orobiche, nazywany potocznie „zmęczonym”, bo tradycyjnie był robiony podczas postojów na trasie wypasu, przy użyciu niewielkich ilości pełnego mleka pobranego od krów wyczerpanych wędrówką. Musiał być przygotowywany szybko, bez podgrzewania mleka i odsączania. W przeszłości szczególnie znane było stracchino z doliny Taleggio – przez pewien czas nazwa sera wywodziła się od tej miejscowości, jednak odkąd Taleggio jest serem przemysłowym, aby zidentyfikować i odróżnić autentyczny, rzemieślniczy, górski produkt od masowej produkcji, konieczne stało się użycie dawnego określenia: stracchino. Ser jest nadal wytwarzany w tradycyjny sposób w dolinach Brembana i bocznych dolinach: Serina, Taleggio i Imagna. Tutejsi rolnicy są prawdziwymi strażnikami środowiska, pielęgnującymi pastwiska bogate w niezwykłe trawy i zioła oraz pomagającymi zachować wyjątkowy krajobraz. 

Z czym podawać Stracchino all’antica delle valli orobiche?

Ser dojrzewa nawet do pięciu miesięcy, a jego struktura nadaje się do ścierania, będzie więc znakomitym dodatkiem i do pieczywa, i do pizzy.

Włoski ser caciocavallo podolico del Gargano, slow food, gdzie kupić oryginalne włoskie sery (fot. materiały prasowe)

Caciocavallo podolico del Gargano – jak powstaje aromatyczny włoski ser?

Nie każdy wie, że jednego z najbardziej aromatycznych serów Italii możemy spróbować dzięki odważnej, ufortyfikowanej ekologicznej farmie w Apulii. Krowy, hodowane w wyjątkowo trudnych warunkach (nieliczni decydują się na hodowlę bydła rasy podolico), dają mleko, z którego powstaje unikatowy ser Caciocavallo podolico del Gargano. Dojrzewa on często w naturalnych jaskiniach, czego efektem jest szlachetny produkt, nie do podrobienia i nie do pomylenia z żadnym innym. Ser ten zwykle jest jedzony bez dodatków, a w jego bukiecie odnajdziemy nuty ściętej trawy, gorzkich kwiatów, wanilii i wielu innych przypraw, co czyni go jednym z najbardziej oryginalnych i najbardziej aromatycznych serów dojrzewających w całych Włoszech. Sera Caciocavallo podolico del Gargano i innych oryginalnych włoskich serów szukajcie w certyfikowanych sklepach z autentycznymi, wysokiej jakości produktami – ich listę znajdziecie na stronie polskiej filii Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk