Polska wódka jest znana na całym świecie i doceniana przez koneserów. Zachwycał się nią Pablo Picasso, zachwycają się i współcześni. Zakorzeniona w polskiej kulturze od stuleci, doczekała się nawet swojego święta – 13 stycznia ustanowiono Dniem Polskiej Wódki.
Wódkę można produkować praktycznie z każdego surowca roślinnego – od ziaren zbóż, przez owoce, po warzywa. Najpopularniejsze są wódki produkowane z żyta, pszenicy, pszenżyta, jęczmienia, owsa i ziemniaków. Jeśli szukamy produktu bardziej wyrafinowanego, wręcz luksusowego, naszą uwagę powinien przykuć trunek powstały na bazie wyjątkowych surowców. Do takiego grona z pewnością zalicza się prapszenica orkisz, czyli po łacinie Triticum spelta. W porównaniu ze swoją młodszą siostrą, orkisz jest dużo bardziej wymagający pod względem warunków uprawy. Niewątpliwie jednak ta pradawna odmiana pszenicy jest źródłem nietypowego smaku i aromatu, które wynikają z długiego procesu dojrzewania i braku modyfikacji genetycznych, dzięki czemu zachowuje ona swoją pierwotną wartość. Od zboża wzięła swoją nazwę wódka Orkisz, która jest wytwarzana w niewielkich ilościach i której tajemnica smaku tkwi również w powolnej destylacji. To wszystko sprawia, że jest produktem ekskluzywnym i niezwykle subtelnym w smaku. Kosztowanie takiego trunku wymaga odpowiedniej oprawy. Przeczytajcie jak robić to zgodnie ze sztuką.