Kukbuk
Kukbuk
Piernikowy wieniec

Jadalne dekoracje. Świąteczne zero waste

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Tort w kształcie choinki, wieńce z pierniczków i bez, czekoladowe renifery. Święta to najlepszy czas na kulinarne eksperymenty, także te wizualne. Dla estetów, którzy lubią słodzić, Katarzyna Węglewicz przygotowała świąteczny zestaw pięknych i smacznych dekoracji.

Tekst: redakcja

Pomysł i realizacja: Katarzyna Węglewicz / Bo lubię słodzić

Zdjęcia: Jessica Nadziejko

Opublikowano: 16 Grudnia 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Wielbicielka książek i współorganizatorka słynnego literackiego festiwalu Apostrof przygodę ze słodkimi wypiekami rozpoczęła, kiedy koleżanka z pracy wyzwała ją na babeczkowy pojedynek. Później z rozpędu zrobiła bezę z musem z mango. Beza – pierwsza w życiu – jakimś cudem wyszła. Z czasem piekła w każdej wolnej chwili. Wracając z pracy, zapominała o książkach, spotkaniach autorskich, liczyły się tylko piekarnik, mąka i jajka. We wszystkie wolne wieczory i w weekendy piekła dla rodziny i przyjaciół. Powstawały coraz to nowsze rodzaje tortów bezowych, babeczek, serników i innych słodkości, wśród nich między innymi te świąteczne. Dla czytelników KUKBUK-a Kasia przygotowała specjalny zestaw jadalnych dekoracji. Gwarantujemy, że przypadną do gustu nie tylko dzieciom!

Marchewkowe babeczki

Babeczki marchewkowe

Przywołujemy ducha świąt Bożego Narodzenia. Cukier puder powoli opada i łaskocze w nos. Babeczeki marchewkowe napełniają dom miłością.

Składniki

  • marchew 300 g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • świeży imbir 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
  • jajko "zerówka" 2 sztuki
  • mąka pszenna 120 g
  • soda oczyszczona 1/4 łyżeczki
  • sól szczypta
  • sok jabłkowy 85 g
  • cukier 110 g
  • cukier puder 2 i 1/2 szklanki

Przygotowanie

krok 1 Wszystkie składniki (poza cukrem pudrem i wodą) wymieszać, masę wyłożyć do papilotek i piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, całkowicie wystudzić.

krok 2 Przesiany cukier puder wymieszać z 2 łyżkami wody, powstały lukier powinien mieć bardzo gęstą konsystencję. W razie potrzeby dodawać odpowiednio pudru lub wody. Lukier łyżeczką wykładać na babeczki.

krok 3 Po około godzinie, posypać cukrem pudrem i udekorować pierniczkiem.

Czekoladowe trufle z maliną

Czekoladowe trufle z posypką migdałową

Dekoracyjnych trufli nie powstydziliby się belgijscy mistrzowie. Czerwony kolor zawdzięczają pudrowi z liofilizowanych malin.

Składniki

  • śmietanka 36% 200 ml
  • skórka pomarańczy 1/2 sztuki
  • likier cytrynowy 40 ml
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
  • czekolada 70% 200 g
  • migdały 75 g

Przygotowanie

krok 1 Śmietankę zagotowujemy, dodajemy skórkę z pomarańczy, likier i ekstrakt waniliowy, odstawiamy na 5 minut.

krok 2 Przecedzoną śmietankę przelewamy do miski, wrzucamy w trzech partiach pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Gdyby śmietanka wystygła do tego stopnia, że nie byłaby w stanie rozpuścić czekolady, stawiamy miskę na chwilę na garnku z gotującą się wodą w celu ogrzania. Jeśli zaś czekolada zmieni się w grudkowatą pastę, wlewamy kilka łyżek ciepłej wody i mieszamy.

krok 3 Miskę z ciepłą masą czekoladową ustawiamy nad drugą miską z pokruszonym lodem i wodą. Ubijamy masę rózgą, aż całkowicie się schłodzi i zesztywnieje. Przekładamy do mniejszego naczynia i odstawiamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.

krok 4 Z masy ogrzaną łyżką lub narzędziem do nakładania lodów wyjmujemy niewielkie porcje. Nadajemy im kształt kulek i wrzucamy od razu do posiekanych migdałów – staramy się dokładnie obtoczyć nimi każdą truflę. Przed podaniem chłodzimy około 30 minut.

Czekoladowe renifery na patyku

Czekoladowe renifery

Czekoladowe renifery leżakują na sianku.

Składniki

  • ciasto czekoladowe 200 g
  • mascarpone 40 g
  • konfitura różana 50 g
  • woda różana 1 łyżka
  • gorzka czekolada 100 g
  • olej z pierwszego tłoczenia 1/2 łyżki

Przygotowanie

krok 1 Pokruszone ciasto czekoladowe wymieszać z mascarpone, konfiturą i wodą różaną, i włożyć na 15 minut do zamrażarki.

krok 2 Wyjąć, podzielić na 10 równych kawałków i uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.

krok 3 Czekoladę roztopić z olejem w kąpieli wodnej. Kulki wyjąć z zamrażarki.

krok 4 Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut. Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Natychmiast przyklejać czerwone nosy, oczy i wbijać precle (całe lub kawałki). Cake popsy odstawić do całkowitego stężenia czekolady.

Przepis zainspirowany reniferkami z mojewypieki.com

Choinka z bezy

Bezowa choinka >>

Taka choinka to najsłodszy prezent świąteczny. Przygotujecie ją w zaledwie pół godziny, a zajadać będziecie się nią przez całą wigilię! Dla nas to bezkonkurencyjny świąteczny deser.

Bezowy wianuszek

Bezowe chmurki na choinkę >>

Białe, lekkie, bezowe chmurki można schrupać wprost z choinki. Smakują równie dobrze, jak wyglądają. Spróbujcie, przecież ważą tyle co nic.

Wieniec z pierników

Pierniczkowy wieniec >>

Pierniczkowy wieniec na białym obrusie prezentuje się wytwornie. Święta czas start.

Ciasto rozwałkujcie podsypując mąką. Wytnijcie dwa okręgi o średnicy około 20 cm, a w nich dwa mniejsze, o średnicy około 14 cm. Wieńce delikatnie przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie około 15-20 minut. Pierniki przyklejajcie do wieńców za pomocą lukru. Tak powstałe wieńce odłóżcie na minimum 12 godzin, aby lukier dobrze wysechł.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka