Dla nas, pasjonatów jedzenia, podstawą jest oczywiście odpowiednia oprawa kulinarna. Wybór dań, charakter podania, kolejność i dodatki w postaci napojów. Nie wszystko jednak musi być zaplanowane. Krótko mówiąc, stawiamy na chwytanie wyjątkowych chwil podczas wspólnych posiłków i poddawanie się towarzyszącej im prawdziwej magii.
Hiszpańska uczta wśród znajomych
W dobrym towarzystwie nasze kubki smakowe wariują! Nie od dziś wiadomo, że odpowiednia atmosfera to jest to. Spotkanie w gronie bliskich lub znajomych z miejsca zyskuje, gdy między uczestnikami jest odpowiednia energia. Rozmowy są ożywione, a tematy wciągające – takie chwile długo się potem wspomina.
Tekst: Maja Wójcik
Materiał reklamowy marki Coca-Cola
Zdjęcia: Szymon Masłowski
Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk
Przepis: Orson Hejnowicz
Do perfekcji opanowali to choćby Hiszpanie, dla których biesiadowanie w gronie rodziny czy przyjaciół jest niemal codziennością. Spotykają się w miejscowych barach i restauracjach lub odwiedzają bliskich w ich domach, nierzadko zmieniając lokalizację po kilka razy w trakcie jednego spotkania. Dla nas, foodiesów, to idealny wzór do naśladowania. Uwielbiamy cieszyć się jedzeniem i celebrować spotkania ze znajomymi.
Czyli co? Urządzamy hiszpańską fiestę! Na stole pojawia się tapas, a więc przekąski i mniejsze dania, takie do zjedzenia od razu – sztućce nie będą potrzebne. Zastanawialiśmy się, jaki napój pasuje niemal do wszystkiego i jest nieodzownym towarzyszem każdego spotkania. Długo nie musieliśmy się głowić – i chyba właśnie zdradziliśmy wam przepis na prawdziwą magię.
Przepis na idealne spotkanie towarzyskie? Oto i on!
Znajomi, dobre jedzenie i Coca-Cola Zero Cukru, a jeśli spotkanie przeciąga się do godzin wieczornych – Coca-Cola Zero Cukru Zero Kofeiny. Takie zestawienie to zawsze gwarancja, że każda chwila zapisze się w naszej pamięci jako wyjątkowa. A żeby rozbudzić wasze apetyty jeszcze bardziej, zanęcimy was bajecznymi frytkami z polenty z hipnotyzującym sosem aioli. Oto przepis, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu towarzyskim, nie tylko na południu Europy.
Polenta bravas, czyli frytki z polenty z cytrynowym aioli
To nasza wariacja na temat kuchni południa Europy, główny składnik tej potrawy bowiem pochodzi ze słonecznej Italii. Polenta, bo o niej mowa, to mąka lub kaszka kukurydziana, która pod wpływem gotowania (albo pieczenia), a później chłodzenia zmienia konsystencję – tężeje. I tu wracamy do kuchni hiszpańskiej, w której patatas bravas, czyli przyprawione ziemniaki z sosami, to podstawa tapasowych spotkań. Dlatego polentę serwujemy na wzór kawałków ziemniaków, zestawiając ją z sosem aioli.
Zobacz przepis na polenta bravas, czyli frytki z polenty z cytrynowym aioli >>
Materiał reklamowy marki Coca-Cola.
Sprawdź też:
- ABC wina
4 rzeczy o aperitivo
We Włoszech aperitivo jest rytuałem kulturowym. Jego tradycja sięga XVIII wieku.
- Kultura i wiedza
Barokowa Hiszpania i jej kuchnia
Czym się charakteryzuje kuchnia Hiszpanii i których jej dań trzeba spróbować? O historii, kulturze i kulinariach Półwyspu Iberyjskiego rozmawiamy z Bartkiem Kieżunem, autorem książki „Hiszpania do zjedzenia”.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić frytki doskonałe?
Krok po kroku ku frytkowej nirwanie. Oto szczegółowy instruktaż dla ziemniaczanych obsesjonatów.
- ABC wina
4 rzeczy o aperitivo
We Włoszech aperitivo jest rytuałem kulturowym. Jego tradycja sięga XVIII wieku.
- Kultura i wiedza
Barokowa Hiszpania i jej kuchnia
Czym się charakteryzuje kuchnia Hiszpanii i których jej dań trzeba spróbować? O historii, kulturze i kulinariach Półwyspu Iberyjskiego rozmawiamy z Bartkiem Kieżunem, autorem książki „Hiszpania do zjedzenia”.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić frytki doskonałe?
Krok po kroku ku frytkowej nirwanie. Oto szczegółowy instruktaż dla ziemniaczanych obsesjonatów.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?