Kukbuk
Kukbuk

Polenta bravas, czyli frytki z polenty z piment d’espelette i cytrynowym aioli

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + ok. 1 godz. chłodzenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Polenta:
woda
400 g
masło
40 g
polenta
100 g
cytrynowe aioli:
cytryna
2 sztuki
żółtko jajka "zerówki"
2-3 sztuki
musztarda
2 łyżki
czosnek
3 ząbki
olej rzepakowy
100-200 ml
sól
szczypta
Dodatkowo:
olej do smażenia
mąka do obtoczenia
sól do smaku
piment d’espelatte do smaku
drobny szczypiorek do posypania

Materiał reklamowy marki Coca-Cola

Zdjęcia: Szymon Masłowski

Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

Przepis: Orson Hejnowicz

Krok 1

Do rondelka wlewamy wodę i zagotowujemy, dodajemy masło i rozpuszczamy. Wsypujemy polentę – cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i nie przestając mieszać, gotujemy, aż będzie miała lejącą konsystencję (30-40 minut). Zdejmujemy z ognia i wylewamy na blachę, najlepiej wyłożoną papierem. Wkładamy do lodówki, by stężała – chłodzimy około godziny.

Krok 2

Ocieramy skórkę z obu cytryn, wyciskamy z nich sok. Do miski wrzucamy żółtka, dodajemy musztardę i czosnek, wlewamy sok z cytryny. Ubijamy trzepaczką, w trakcie powoli wlewamy olej – tyle, by uzyskać konsystencję majonezu. Na koniec doprawiamy solą i skórką z cytryn.

Krok 3

W garnku podgrzewamy olej – do 180 stopni. Wyjmujemy z lodówki polentę i kroimy ją na kostki (2×2 centymetry, tak jak się kroi ziemniaki do patatas bravas). Obtaczamy je delikatnie w mące i smażymy na głębokim tłuszczu aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu, i solimy.

Krok 4

Papier (może być brązowy) gnieciemy i kładziemy na talerz. Na tym układamy polenta bravas, obok podajemy aioli. Przyprawiamy kostki polenty szczyptą piment d’espelette i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Materiał reklamowy marki Coca-Cola.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk