![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/F56fBSF-huSgEo5CpCwPgZCM32ymOzpNgimAQI5rAFc/fill/1418/1682/fp:0.47:0.42/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjQvMDQtMjIv/RFNDMDU3OTktUG9w/cmF3aW9uZS1OUi5w/bmc.png)
Polenta bravas, czyli frytki z polenty z piment d’espelette i cytrynowym aioli
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
- Polenta:
- woda
- 400 g
- masło
- 40 g
- polenta
- 100 g
- cytrynowe aioli:
- cytryna
- 2 sztuki
- żółtko jajka "zerówki"
- 2-3 sztuki
- musztarda
- 2 łyżki
- czosnek
- 3 ząbki
- olej rzepakowy
- 100-200 ml
- sól
- szczypta
- Dodatkowo:
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia
- sól do smaku
- piment d’espelatte do smaku
- drobny szczypiorek do posypania