Pata Negra - Hala Targowa Wrocław
Szukacie dobrego adresu z hiszpańską szynką? Koniecznie wpadnijcie do Aleksandry Filipiak i Alejandra Capdevili. Ci koneserzy hiszpańskich wyrobów długo dojrzewających z pewnością polecą wam jamón ibérico. Ten produkt klasy gourmet zdobył miano niepodważalnego hiszpańskiego tapas numer jeden za głęboki i złożony aromat. Sekret jego wyjątkowości tkwi w wieprzowinie pozyskiwanej z mięsa świń rasy iberyjskiej, które od urodzenia do momentu uboju żyją na wolności, w dębowych lasach. Można tutaj również kupić polędwicę (lomo), chorizo, salchichón, kaszankę, słoninę oraz sery. Na miłośników tych ostatnich czekają gatunki z mleka owczego, koziego i krowiego z wyszukanych regionów, nawet mercadal pochodzący z najmniejszej hiszpańskiej wyspy Minorki. Odwiedzając stoisko, koniecznie trzeba zobaczyć, jak Alejandro z wielką klasą kroi jamón ibérico na cieniutkie plasterki i zaprasza niespieszących się przechodniów do skosztowania.