Gruszka to niezwykle wdzięczny owoc. Idealnie sprawdza się w pożywnych śniadaniach, obiadach na słodko i apetycznych deserach. Lubi się z cynamonem i orzechami, świetnie podkreśla smak mięsa, a jesienią – gdy trwa na nią sezon – godnie zastępuje truskawki i brzoskwinie. Pewne jest, że powoduje szybki wzrost zadowolenia i sprzyja uczuciu błogości. A co poza smakiem sprawia, że powinniśmy sięgać po nią częściej? Podpowiadamy, dlaczego warto jeść gruszki, wyjaśniamy, czy gruszka jest zdrowa, co zawiera, jakie ma witaminy i minerały oraz wartości odżywcze, a także tłumaczymy, jak jedzenie gruszek wpływa na organizm.
Inspirujące pomysły na gruszki
Owsianki, pankejki i tarty – pora przerobić gruszki na apetyczne śniadania i obłędne desery. Mamy też coś dla tych, którzy wolą te owoce w wytrawnej wersji.