Będzie padać czy nie będzie? A jeśli zacznie wiać? Chyba każdy, kto planował biesiadowanie w plenerze, mierzył się z takimi problemami. Grill pod chmurką rządził się swoimi prawami, na które niewiele można było poradzić. Czas przeszły nie jest tu przypadkowy – pogoda bowiem już przestała mieć znaczenie. Żar lejący się z nieba, ulewa, wichura albo grad nie niweczą nam grillowych planów, a to za sprawą wielofunkcyjnych grilli elektrycznych marki Braun. Teraz – bez względu na to, kiedy najdzie nas ochota na szaszłyki, karkówkę czy grzanki – wystarczy włączyć elektryczny MultiGrill 9 Pro. Sprzęt jest wyposażony w trzy rodzaje wymiennych płyt, co oznacza, że można przyrządzić na nim różne dania, zarówno mięsa, jajka, jak i… gofry. A to nie wszystko, bo dzięki wspomnianym płytom możemy przygotować posiłek nawet dla ośmiu osób! I co superwygodne, płyty umyjemy w zmywarce. Urządzenie ma trzy różne poziomy grzania: klasyczne, podtrzymujące ciepło i szybkie nagrzewanie (idealne do dopiekania składników). Smakosze pieczystego, dla których stopień wysmażenia ma znaczenie, mogą kontrolować temperaturę mięsa dzięki termosondzie, będącej w wyposażeniu Braun MultiGrill 9 Pro. Przedstawiamy kilka nieoczywistych propozycji, które z powodzeniem przygotujecie dzięki domowemu elektrycznemu grillowi – w każdą (nie)pogodę. Sezon na grillowanie uważamy za otwarty! I ani myślimy go zamykać.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/qIJhHxeMprm8YmXp-S190GRDq85iEMP_VIAmOQsE7Og/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjQvMDQtMDQv/RFNDMDcxMDEtUG9w/cmF3aW9uZS1OUl92/Mi5wbmc.png)
Grill na każdą pogodę
Słonecznych dni możemy wypatrywać, by się na przykład poopalać. Do grilla piękna pogoda już nie jest niezbędna. Przyda się za to kilka smacznych wiosennych przepisów.
Tekst: Maja Wójcik
Materiał powstał we współpracy z marką Braun
Fot. Szymon Masłowski
Przepisy i przygotowanie dań: Ewa Michalska
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/KwCUkw5KSS-9yH392j6j8PZmvW0GMW4V0CbtS8T1U3Q/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjQvMDQtMDQv/RFNDMDYwMjAtdjIu/cG5n.png 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/miuOzuqAuqkZYhrILtJq9DyGrlrUN-wMa7QVH-jt_Lg/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjQvMDQtMDQv/RFNDMDYwMjAtdjIu/cG5n.png 1010w)
Domowy podpłomyk z szaszłykami z ziołowych pulpecików i polskiej kiełbasy na patyczkach z rozmarynu z salsą z grillowanych warzyw
Prostszego ciasta chyba nie ma. Potrzebne są tylko mąka, woda (no dobrze, dodaliśmy trochę masła), odrobina wysiłku – i można się cieszyć z podpłomyka, który z powodzeniem zastąpi pieczywo. Idealnie sprawdzi się jako baza grillowego posiłku – u nas w towarzystwie szaszłyków z pulpecików i swojskiej kiełbasy. Salsa z grillowanych warzyw dopełni tę smakowitą kompozycję.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/e1SAtX4QZE7dn2PMZs5TAas4_MIekEz09ksUNoNgFW0/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjQvMDQtMDQv/RFNDMDY2NTMtUG9w/cmF3aW9uZS1OUl92/Mi5wbmc.png 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/ldxAwGUnyWbtvw-q1mL_jGfmtoR8vFQ-DbKKKoJ-zQE/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjQvMDQtMDQv/RFNDMDY2NTMtUG9w/cmF3aW9uZS1OUl92/Mi5wbmc.png 1010w)
Grillowane szparagi z camembertem i grzankami z masłem cytrynowo-ziołowym
Szparagi zaczęliśmy kłaść na grillu całkiem niedawno, ale kiedy się już na nim pojawiły, to zdobyły go szturmem. Dziś to jedno z najchętniej przyrządzanych w ten sposób warzyw – zapewne z powodu łatwości przygotowania. I oczywiście smaku! A do czego pasują szparagi? Bardzo się nie pomylimy, jeśli napiszemy, że do wszystkiego. Spróbujecie zanurzyć je w roztopionym serze pleśniowym, a więcej do szczęścia nie będzie wam potrzeba.
Wypróbuj przepis na grillowane szparagi z camembertem i grzankami z masłem cytrynowo-pistacjowym >>
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/AHhbj76F-Jv2lUxYeScaBF_BTgRKI2LEaLRd19qHhew/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjQvMDQtMDQv/RFNDMDcxMTMtUG9w/cmF3aW9uZS1OUl92/Mi5wbmc.png 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/MQgS0LjigwHqKQHCtT5YZSJWh_b_1s2h8Q-fK0a2zmY/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjQvMDQtMDQv/RFNDMDcxMTMtUG9w/cmF3aW9uZS1OUl92/Mi5wbmc.png 1010w)
Serowe gofry z ziołowym masłem, jajkiem sadzonym i polską szynką dojrzewającą
Gofry z cukrem pudrem czy z bitą śmietaną i dodatkami? Spór – jak w przypadku sernika z rodzynkami lub bez – nie do rozstrzygnięcia, dlatego proponujemy gofry z wytrawną nutą. Podobnie jak podpłomyki, są wdzięczną bazą, na której można komponować niemal dowolne składniki. W tej odsłonie jajko sadzone nada całości kremowość, a kindziuk pikantność. Kto powiedział, że deser musi być na słodko?
Zobacz przepis na serowe gofry z ziołowym masłem, jajkiem sadzonym i polską szynką dojrzewającą >>
Z urządzeniem MultiGrill 9 Pro dania z grilla można przygotowywać przez cały rok, niezależnie od warunków pogodowych.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/V4FAscTtjm-LrKYQA4ZIyvGqHDvTwZ2aUcDZkbStzAA/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjQvMDQtMTkv/QzU3ODMuTVA0LjA0/XzQ0XzIwXzA2LlN0/aWxsMDA2LnRpZg.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/yT9MyTo1fUJKetHVvYNqfRA6q3rMUxOHAOpwItacGKY/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjQvMDQtMTkv/QzU3ODMuTVA0LjA0/XzQ0XzIwXzA2LlN0/aWxsMDA2LnRpZg.jpg 2480w)
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/q3iuTb4j-66nPI9XIigAD9NdeCP9X2KtIfVOdqHWWAs/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjQvMDQtMTkv/QzU3ODIuTVA0LjAz/XzU0XzIwXzA2LlN0/aWxsMDA1LnRpZg.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/3Txx377tEGXD3kvMxnLbu04907ZKIFxyAppFUMxWJME/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjQvMDQtMTkv/QzU3ODIuTVA0LjAz/XzU0XzIwXzA2LlN0/aWxsMDA1LnRpZg.jpg 2480w)
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?