Kukbuk
Kukbuk

Serowe gofry z ziołowym masłem, jajkiem sadzonym i polską szynką dojrzewającą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
4 porcje:
ciasto
mąka pszenna
240 g
semolina
20 g
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
szczypiorek
1/2 pęczka
jajko "zerówka"
2 sztuki
mleko
450 g
roztopione masło
100 g
sól i pieprz
do smaku
dojrzały ser (cheddar lub bursztyn)
150 g
dodatkowo
masło
do smażenia
jajko "zerówka"
2 sztuki
dojrzewająca szynka (np. kindziuk)
kilka plastrów

Materiał powstał we współpracy z marką Braun

Fot. Szymon Masłowski

Przepisy i przygotowanie dań: Ewa Michalska

Krok 1

Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy posiekany szczypiorek (zostawiamy szczyptę do dekoracji). Mieszamy. W osobnej misce lekko ubijamy jajka. Wlewamy mleko i roztopione masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie powoli mieszamy (najlepsza do tego będzie trzepaczka) z suchymi składnikami, aż uzyskamy gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy starty drobno ser. 

Krok 2

Włączamy grill z nakładką do gofrów na moc 3 i czekamy, aż osiągnie maksymalną temperaturę. Na gorący grill wylewamy porcję ciasta. Zamykamy pokrywę i smażymy, aż gofr będzie chrupiący i złocisty (3-5 minut). 

Krok 3

Zmieniamy w grillu płytę do gofrów na gładką. Temperaturę nastawiamy na 180 stopni. Na odrobinie masła smażymy jajka sadzone. Obok podsmażamy kawałki szynki. Gofry podajemy na gorąco z chrupiącą szynką i jajkiem sadzonym, posypane posiekanym szczypiorkiem. Możemy je posypać dodatkową porcją startego sera. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk