Kukbuk
Kukbuk

Gigantyczny Obiad KUKBUK-a - świętujemy premierę nowego numeru!

Takie wydarzenia lubimy najbardziej - z okazji premiery wiosennego numeru magazynu spotkaliśmy się z przyjaciółmi KUKBUK-a, by celebrować przy smacznym jedzeniu. Temat przewodni? Kuchnia polska!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: Natalia Poniatowska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Temat nieprzypadkowy, bo okładkową bohaterką tego numeru jest Beata Śniechowska, szefowa kuchni i właścicielka wrocławskich restauracji Młoda Polska oraz Baba. Śniechowska słynie ze swoich reinterpretacji klasycznych dań kuchni polskiej, w tym kultowego już kotleta schabowego, który znalazł się na drugiej wersji okładki. 

Naszej bohaterki nie mogło oczywiście zabraknąć na premierze. W gronie zaproszonych na Gigantyczny Obiad KUKBUK-a gości znalazły się również inne osoby z branży, m.in.: Matteo Brunetti, Jagna Niedzielska, Grzegorz Łapanowski czy Michał Toczyłowski. Wspólnie z autorami tekstów, grafikami i fotografami świętowali premierę nowego numeru magazynu KUKBUK.

Intrygujący, kolorowy, pełen wspaniałych historii, a przede wszystkim pyszny - taki jest wiosenny numer. W środku znajdziecie felietony i wywiady, a także zdjęcia i ilustracje od najlepszych. Piszą dla nas Małgosia Minta, Agata Michalak, Paulina Serwatka oraz Magdalena Tomaszewska-Bolałek, fotografują i ilustrują Alicja Kozak, Zuza Kamińska czy Magda Pilaczyńska.

Stawiamy na autentyczne opowieści, zaglądamy do kuchni znanych i cenionych szefów kuchni, sprawdzamy, jak i co je się w innych krajach. Ten numer pachnie wiosenną świeżością i nadzieją na wspaniałe, długie ciepłe popołudnia spędzone przy lekturze.

KUKBUK – Beata Śniechowska v1

59.00 zł

Nowy numer magazynu!

Podczas premiery wśród koronkowych obrusów, dekoracji z kapusty i bukietów koperku, nawiązujących do estetyki sesji okładkowej, często rozlegały się okrzyki zachwytu. Towarzyszyły nam już od progu restauracji Pod Gigantami, w której odbyła się premiera. Piękne, klasyczne wnętrza tego miejsca doskonale nadawały się na tego typu imprezę. Kilka sal sprawiło, że z powodzeniem można było zaszyć się w kącie i w spokoju porozmawiać, a stoliki oferowały chwilę oddechu (i coś pysznego do zjedzenia!).

Poza tym w restauracji działały dwa bary, serwujące smakowite koktajle, a w głównej sali stanął imponujący stół zastawiony samymi rarytasami. Nie byłoby jednak tak pysznie, gdyby nie nasi partnerzy.

Mięsne przekąski, które tak efektownie wyglądały na dużym stole zaserwowała Dolina Dobra, producent mięsa i wędlin. Marka zwraca szczególną uwagę na krótki i lokalny proces produkcji, który jest gwarantem świeżości produktów. To dzięki dobrym surowcom i uważnym działaniom są tak smaczne! Zajadaliśmy się mini kanapkami i koreczkami, a później także... okładkowym schabowym!

Tak, gigantyczny (!) kotlet, przygotowany według przepisu Beaty Śniechowskiej, z sosem maślanym i solidną porcją koperku był gwiazdą imprezy. Przez kilkanaście dobrych minut słychać było tylko mlaskanie i pełne uznania westchnienia. 

A skoro mówimy o kuchni polskiej, na kukbukowym obiedzie musiał znaleźć się także rosół. Rosoły w butelkach od marki Mother of Gut nie tylko stanowiły część dekoracji, ale były także serwowane na gorąco. Wspaniałe, długo gotowane buliony z najwyższej jakości składników to kwintesencja tego, za co cenimy polską kuchnię.

Podobnie jak zioła - naszym partnerem była też bowiem marka Baziółka. Czy wiecie, że w doniczkach na domowym parapecie można hodować koperek, pietruszkę, lubczyk i majeranek? To zresztą nie wszystko, bo Baziółka ma w swojej ofercie naprawdę mnóstwo ziołowych propozycji.

KUKBUK - Beata Śniechowska v2

59.00 zł

Nowy numer magazynu!

Gigantyczny Obiad przyniósł redakcji i gościom mnóstwo radości, ciekawych rozmów i śmiechu. A przede wszystkim sporo przepysznych wspomnień. Do zobaczenia przy okazji premiery następnego numeru!

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk