Kukbuk
Kukbuk
Kompleks restauracyjny niedaleko miasteczka wilanów, nowe miejsce na gastronomicznej mapie warszawy (fot. materiały prasowe Fort 8)

Fort 8: Stare koszary w kulinarnej odsłonie

Czasem wystarczy trochę inne spojrzenie i odrobina wyobraźni, by w niepozornych, zapuszczonych i zniszczonych obiektach dostrzec potencjał. Tak było z dawnymi carskimi koszarami na warszawskim Służewie. Na kulinarnej mapie stolicy zaznaczamy nowy punkt – Fort 8.

Tekst: Marta Cyzio

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Fort 8, to kolejny w Warszawie obiekt historyczny przekształcony w nową, tętniącą życiem przestrzeń – 13-14 września, po czterech latach rewitalizacji dziewiętnastowiecznych koszar, Fort 8 zaprasza na wielkie otwarcie, któremu będą towarzyszyły specjalne warsztaty i atrakcje. Dawne fortyfikacje rozpoczną w ten sposób zupełnie nowy rozdział swojej historii. W służących kiedyś do celów militarnych budynkach dziś – w eleganckich, przemyślanych wnętrzach – mieszczą się restauracje, sklepy i pracownie. Obiekt przebudowano z dużym poszanowaniem dla jego historii, stanowiącej główną inspirację dla architektów. 

Fort 8 przed przebudową (fot. Wistula / wikipedia.org)

Fort 8 przed przebudową (fot. Wistula / wikipedia.org)

jak dojechać do fort 8 komunikacją miejską i samochodem - mapa dojazdu (fot. materiały prasowe Fort 8)

Rewitalizacja Fortu 8 - dawnych koszar wojskowych wpisuje się w dość popularny trend restaurowania obiektów historycznych z myślą o działalności kulturalnej czy kulinarnej. Londyńska galeria Tate Modern mieści się w byłej elektrowni tuż nad brzegiem Tamizy. Z kolei paryskie Muzeum Orsay zajmuje dawny dworzec kolejowy. W Warszawie oprócz Fortu 8 podobną renowację przeszły dwie hale targowe – Koszyki i Hala Gwardii. Tak jak w przypadku byłych carskich koszar, głównym celem odbudowy było stworzenie nietuzinkowego miejsca spotkań, łączącego dobre jedzenie i kulturę.

Nowe restauracje na służewiu, niedaleko miasteczka wilanów - koszary przerobione na kompleks gastronomiczny (fot. materiały prasowe Fort 8)

Jak podkreśla prezes Turret Development, Fort 8 to przestrzeń zaprojektowana z myślą o twórczych, innowacyjnych przedsiębiorcach. Do dyspozycji najemców przeznaczono 16 pomieszczeń, w których mogą realizować swoje pomysły mistrzowie kuchni, architekci czy projektanci. Na razie w byłych koszarach na gości czeka 11 lokali. Część z nich jest dobrze znana mieszkańcom stolicy. Z nowej, atrakcyjnej lokalizacji skorzystała między innymi włoska restauracja Dziurka od Klucza czy cukiernia Deseo, słynąca z wybornych ciast i deserów. Nie mogło zabraknąć specjalistów od mocniejszych napojów – na miłośników wyborowych trunków czeka Fort Whisky shop & bar. Z kolei koneserzy wina z pewnością nie pogardzą ofertą Wine Corner, gdzie można spróbować najprzeróżniejszych gatunków tego trunku. Oprócz restauracji znajdziemy tu pracownie, między innymi Doroty Szelągowskiej czy Pracownię Tkanin Beaty Schwartz. W klimatycznych wnętrzach znalazło się również miejsce dla fryzjera oraz salonu kosmetycznego.

Kompleks restauracyjny niedaleko miasteczka wilanów, nowe miejsce na gastronomicznej mapie warszawy (fot. materiały prasowe Fort 8)
restauracje niedaleko wilanowa i służewia (fot. materiały prasowe Fort 8)

Niecodzienna architektura, wynikająca z pierwotnego przeznaczenia obiektu, w połączeniu z dużym parkiem znajdującym się w pobliżu sprawi, że Fort 8 szybko zyska stałych bywalców. Niemniej przez dość wąską ofertę w porównaniu choćby z Halą Koszyki czy Halą Gwardii i staranną selekcję najemców można odnieść wrażenie, że to przestrzeń stworzona z myślą o konkretnym kliencie. Z pewnością przypadnie do gustu biznesmenom, prawdziwym koneserom oraz miłośnikom wyjątkowych i spokojnych miejsc z dala od zgiełku centrum. Fort 8 bez wątpienia sprawdzi się na niedzielny elegancki lunch, ale niekoniecznie na spotkania z przyjaciółmi po pracy w środku tygodnia.

Fort 8

Fort Służew 1b, Warszawa

Otwarcie: 13-14 września 2019

Więcej informacji o atrakcjach towarzyszących otwarciu Fortu 8 znajdziecie tutaj >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk