Kukbuk
Kukbuk

Fine Dining Week 2024 - 15 restauracji, które warto odwiedzić

Trwający do 11 sierpnia Fine Dining Week to jedyna okazja w roku, by odkryć wyjątkowe menu w restauracjach premium w okazyjnej cenie. Spośród prawie 100 lokali biorących udział w festiwalu, wybraliśmy 15 adresów, których nie możecie ominąć tego lata.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: materiały prasowe Restaurant Club

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Podczas festiwalu goście mają do wyboru krótszą lub dłuższą ofertę: 3 dania + amuse-bouche za 99 zł, 5 dań + amuse-bouche + za 179 zł, oraz większe, rozbudowane menu w cenie powyżej 300 zł. Mistrzowskie menu możecie zarezerwować na stronie Fine Dining Week. Gdzie się wybrać w ramach festiwalu? Podpowiadamy!

Enoteka (Warszawa)

Mieszcząca się w zabytkowej kamienicy na rynku Nowego Miasta Enoteka Warszawska to restauracja, która zaprasza mieszkańców i turystów na kuchnię polską w zupełnie nowym, pomysłowym wydaniu. Jej właściciele - Joanna i Kuba - dbają o każdy detal i Enotekę traktują jak swój drugi dom. I to się czuje!

Eleganckie wnętrza, widok na Stare Miasto, przyjazna atmosfera i kreatywność szefa Marcina Więcka to powody, dla których to właśnie Enoteka została wybrana na gospodarza tegorocznej, uroczystej kolacji medialnej z okazji rozpoczęcia Fine Dining Week. Wizyta w Enotece to wyjątkowe doświadczenie zarówno kulinarne, jak i estetyczne, które zapamiętasz na długo.

Pod Gigantami (Warszawa)

Koncept, który w 2022 roku zyskał nowy charakter, kuchnię i inspiratora - Piotra Kędzierskiego. Pod jego wodzą w restauracji poczujecie się jak u siebie. Przyjdźcie tu na polskie dania autorstwa szefowej Sandry Kotowicz, zachwyćcie się unikatowym wnętrzem zabytkowej kamienicy i zostańcie do rana na imprezie z dj-em. Pod Gigantami to miejsce spotkań na wiele okazji.

Ugościło również ambasadorów Fine Dining Week na kolacji inaugurującej Festiwal. W menu m.in.: obłędna fasolka szparagowa z sosem holenderskim i skórką pomarańczową oraz rozpływające się w ustach pyzy z gęsiną.

Epoka (Warszawa)

Epoka to połączenie niezobowiązującej elegancji i wyśmienitej kuchni. Oferuje twórcze przepisy i profesjonalną, przyjazną obsługę. To miejsce, gdzie luksus spotyka się z luzem, pozwalając gościom na relaks i jednoczesne delektowanie się wyjątkowymi doznaniami kulinarnej podróży.

Szef Marcin Przybysz odtwarza zapomniane przepisy, przenosząc gości do nieoczywistej i zaskakującej kuchni staropolskiej sprzed lat. W ramach festiwalu restauracja oferuje niezwykłe doświadczenie specjalne i kolację skrojoną indywidualnie pod każdego gościa.

Folga (Kraków)

Krakowska restauracja mieszcząca się przy ul. Estery 12 to koncept zachęcający do odkrywania nowych smaków i dzielenia się nimi z bliskimi. Docenili ją krytycy Michelin przyznając restauracji nagrodę Bib Gourmand. W Foldze chodzi o to, by stół podczas posiłków zamieniał się w miejsce wymiany emocji, doświadczeń oraz smaków.

Na Fine Dining Week poza klasyczną opcją rezerwacji 5-daniowego menu, na gości czeka również doświadczenie specjalne, które przybliży ideę Folgi - dania zostaną zaserwowane tak, by ułatwić dzielenie się i wspólną celebrację każdej pozycji z menu.

Garden Restaurant (Kraków)

Zabytkowe detale wnętrza oraz piękne otoczenie tego miejsca pozwalają gościom doświadczyć atmosfery dawnego Krakowa. Garden to nazwa nieprzypadkowa - zachwyćcie się niezwykłym ogrodem, który kryje restauracja i zostańcie tu na dłużej, rozsmakowując się w sezonowej kuchni.

Autorskie menu zmienia się wraz z porami roku, ale niezmiennie zjecie tu popularne dania kuchni z całego świata, przygotowywane wyłącznie z regionalnych, sezonowych produktów.

The Time (Poznań)

Poznański koncept Młyńska 12 łączy ze sobą biznesową i prywatną strefę życia na najwyższym poziomie. Kulinarna wizytówka tego miejsca to przedstawiona w Czerwonym Przewodniku Michelin 2023 restauracja The Time. Odkryjecie tu wyjątkową kompilację lekkości, dobrego smaku i sezonowości z elementami fine diningu.

Szef kuchni Dawid Łagowski, który z finezją kreuje menu to półfinalista 6. edycji programu "Top Chef" i jedna z bardziej rozpoznawalnych twarzy polskiej gastronomii. Z okazji Festiwalu Fine Dining Week przygotował dwie propozycje menu składające się z 5 wyjątkowych dań.

NIFTY (Poznań)

To restauracja, kawiarnia i bar w jednym. Serwowana tu międzynarodowa kuchnia, urozmaicona lokalnymi akcentami, zyskuje współczesny sznyt. W trakcie swojego pierwszego Fine Dining Week restauracja zaprasza na dwie wersje 3-daniowego menu, które wznoszą doznania smakowe na wyższy poziom.

Unikatowe festiwalowe kompozycje to na przykład: tatar z troci z dressingiem ogórkowym, piklowaną szalotką, oliwą koperkową i chrupiącymi ziemniakami, zapiekanka z cukinii, sera koziego łomnickiego i miodu spadziowego oraz burrata z paprykową konfiturą, brzoskwinią i pesto z rukoli.

Niesztuka (Gdańsk)

Niesztuka to neo bistro, w którym w myśl filozofii glocal, sezonowe, lokalne produkty łączone są z wpływami z całego świata. Karta jest krótka i zmienia się bardzo często, nawet kilka razy w tygodniu. Można w niej znaleźć inspiracje z Azji, Ameryki Południowej, egzotyczne ryby i owoce morza oraz najlepszą polską wołowinę.

Restauracja mieści się w starym Klubie Aktora na najpiękniejszej ulicy Gdańska - Mariackiej. Wnętrze jest przytulne, pełne ciepłego światła, cegły i starego drewna.

Butchery and Wine - Gdynia

Gdyńska restauracja Butchery&Wine to młodsza siostra znanego lokalu z Warszawy z szefem Mateuszem Ciołkiem u sterów. Tego lata dołączyła do zaszczytnego grona restauracji z rekomendacją w przewodniku Michelin i ma apetyt na jeszcze więcej.

Z okazji Festiwalu Fine Dining Week szef przygotował dwie propozycje menu dla prawdziwych koneserów kuchni premium, wśród dań m.in.: zupa z raków z ziemniakami dauphinoise i dżemem z fenkuła oraz noga z kaczki nadziewana foie gras i truflami, szpinak i sos madera.

Ramki (Łódź)

To jedno z miejsc, którego rozwój można obserwować z absolutną przyjemnością. Na czele kuchni zdolny szef Norbert Szefer, który mimo młodego wieku zaskakuje kulinarną dojrzałością i zachwyca mnogością kreatywnych pomysłów.

Zwycięska restauracja wiosennej edycji Plebiscytu Gości Restaurant Week debiutuje na Fine Dining Week 3-daniowym menu o nienagannej kompozycji.

Ukryte Rzeki (Łódź)

Restauracja fusion w sercu łódzkich Ogrodów Geyera, której nazwa jest oczywistym nawiązaniem do tajemnicznej historii miasta oraz do lokalizacji nad samą rzeką Jasień.

To również symboliczna paralela do kuchni fusion, która bywa zmienna jak rzeka, łącząc przepisy różnych stylów kulinarnych, regionów, a nawet epok.

BOSCO (Bielsko-Biała)

Najbardziej zielona restauracja w Bielsku-Białej. Serwowana tu międzynarodowa kuchnia autorstwa szefa Krystiana Szklarczyka wzbogacona jest regionalnymi składnikami. W trakcie Fine Dining Week prezentuje dwie wersje 3-daniowego menu, gwarantujące boskie doznania smakowe!

Unikatowe festiwalowe kompozycje to m.in.: ceviche z dorsza z kawiorem i emulsją szpinakową, halibut z pieczoną figą i białą czekoladą oraz filet z kaczki z wiśniami w winie marsala.

Pocztowa 44 (Gliwice)

W wybudowanym na przełomie XX wieku stylowym budynku Starej Poczty w Gliwicach znajduje się koncept restauracyjny Pocztowa 44. Kultywowana jest w nim idea food sharingu, czyli praktyka dzielenia się jedzeniem i chwilą przy stole.

Trzydaniowe menu z okazji Festiwalu Fine Dining Week prezentuje wysoki poziom gliwickich kucharzy i zachęca do wspólnego odkrywania nowych smaków.

Piwnica Świdnicka (Wrocław)

Lokal unikatowy – najstarsza reprezentacyjna gospoda miejska świata, której początków można szukać już w XIII wieku. Zlokalizowana w samym sercu wrocławskiego rynku, w zabytkowych gotyckich podziemiach Starego Ratusza.

Laureaci tytułu “Najpopularniejsza Restauracja we Wrocławiu” w zeszłorocznej edycji Fine Dining Week, tym razem zapraszają m.in. na: ośmiornicę z chutneyem mango, patataki i szafranem, maślaną brioche z foies gras i kawiorem z jesiotra, bażanta z kasztanami oraz eklera pistacjowego z białą czekoladą.

Pałac Mojęcice (Wołów)

“Z pola na stół” - to idea, która przyświeca twórcom pałacowej restauracji, i która przejawia się w każdym jej aspekcie. Wszystkie receptury mają swój początek w produkcie i jego jakość jest w Pałacu Mojęcice najwyższym priorytetem. Sery, masło czy inne produkty mleczne powstają tu z wysokiej jakości mleka od własnych krów.

Samodzielnie uprawiane są również warzywa, zioła, jadalne kwiaty i owoce, a grzyby, owoce leśne i dzikie, zapomniane rośliny zbierane są w pobliskich lasach. Wszystko co trafia na talerze Gości jest świeże, zdrowe, naturalne i znakomite w smaku. Festiwalowe menu jest zdecydowanie warte kulinarnej wycieczki do Wołowa!

Artykuł powstał we współpracy z Restaurant Clubem.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk