Obejrzeliście już „Nie czas umierać”? Cóż, najnowsza część przygód agenta 007 to niejedyny film, na który warto zwrócić uwagę tej jesieni. W repertuarze polskich kin widnieje między innymi wiele świetnych produkcji poświęconych kulturze kulinarnej. Hitem października okazał się bez wątpienia film „Pierogi – historie z farszem” w reżyserii Marcina Wokana, choć w napięciu oglądaliśmy też „Smak głodu”, zrealizowany według wizji i scenariusza duńskiego filmowca Christoffera Boego. Na Wyspy Owcze, do słynnej restauracji Koks, zawędrowaliśmy z Rasmusem Dinesenem, a w podróż po malowniczych górach Piemontu zabrał nas film „Truflarze”. Sprawdźcie, jakie filmy kulinarne warto obejrzeć tej jesieni!
Filmy kulinarne: jesień 2021
Nowa kuchnia nordycka, historie z farszem i poszukiwania trufli w górach Piemontu – tej jesieni na ekranach kin zagości sporo filmów o jedzeniu i kulinariach. Poznajcie najlepsze z nich!
Tekst: Maciej Kostrzewa
Zdjęcia: Kadr z filmu "Smak głodu"
Pierogi – historie z farszem
reż. Marcin Wokan
Na początku października we wrocławskim kinie Nowe Horyzonty odbył się premierowy pokaz filmu „Pierogi – historie z farszem”, zrealizowanego przez wrocławskich twórców Marcina Wokana i Piotra Golemę przy wsparciu producenckim Fundacji Food Think Tank. Obraz ten służy za furtkę do czterech osobnych, prywatnych rzeczywistości, skrywających fascynujące historie, zaklejone w pierogowym cieście. Kobiecość, miłość, przyjaźń, natura – to tylko wybrane tematy, które podejmują filmowi bohaterzy. „Pierogi – historie z farszem” to obraz, który z maestrią łączy to, co zwyczajne, z tym, co niezwykłe, w poszukiwaniu uniwersalnych opowieści o ludziach i świecie.
Michelin Stars II – Nordic by Nature
reż. Rasmus Dinesen
Jedyna wyróżniona gwiazdką Michelin restauracja na Wyspach Owczych naturalnie musiała się znaleźć w centrum zainteresowania miłośników fine diningu na całym świecie. Tym, którzy nie mogą jej odwiedzić osobiście, z pomocą przyszedł Rasmus Dinesen, duński reżyser, który cztery lata temu rozpoczął cykl filmów, zatytułowany „Michelin Stars”. W jego pierwszej części Dinesen wszedł z kamerą do kuchni najlepszych gwiazdkowych restauracji na świecie, by pokazać pasję i poświęcenie ich pracowników. Druga odsłona cyklu – „Nordic by Nature” – miała premierę w drugiej połowie września na festiwalu filmowym w San Sebastián. Od zaplecza przedstawia pracę w restauracji Koks, a także ideały, które przyświecają jego szefowi kuchni, Poulowi Andriasowi Zisce.
Smak głodu
reż. Christoffer Boe
Czy szczęście jest tym samym, co spełnienie? Kim mogą się stać ci, którzy kurczowo trzymają się wyznaczonych celów zawodowych? Jak łatwo, dążąc do doskonałości, można skrzywdzić najbliższych? „Smak głodu”, najnowszy obraz duńskiego reżysera Christoffera Boego, szuka odpowiedzi na te pytania, śledząc losy dwojga głównych bohaterów – Maggie i Carstena. Na pierwszy rzut oka ich życie jest znakomicie poukładane: tworzą udany związek, mają dwójkę wspaniałych dzieci i oddają się wspólnej pasji – gotowaniu i prowadzeniu wykwintnej restauracji. Nie opuszcza ich jednak myśl o tym, że do pełni szczęścia brakuje im gwiazdki Michelin. Magnetyczna potrzeba, by zostać wyróżnionym, motywuje ich do ciężkiej pracy, odbywa się ona jednak kosztem innych obowiązków, również rodzinnych. To pełen zwrotów akcji obraz, który łączy szerokie spektrum gatunkowe – począwszy od dramatu psychologicznego, skończywszy na romansie.
Truflarze
reż. Michael Dweck i Gregory Kershaw
Trufle kojarzą się z ekskluzywnymi restauracjami, ale wiele osób łączy ich smak z domową kuchnią i regionalnymi tradycjami kulinarnymi. Dla nich te kosztowne grzyby nie są ani synonimem fine diningu, ani sposobem na wzbogacenie się, ale sensorycznym nośnikiem radości. Czterech włoskich staruszków z Piemontu – Carlo, Enrico, Piero i Sergio – z pomocą swoich psów poszukuje białych trufli. Jednak nie po to, by je sprzedać, ale by wspólnie je ugotować i cieszyć się ich smakiem. „Truflarze” to bez wątpienia jeden z najbardziej klimatycznych i apetycznych filmów tej jesieni.
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
12 rozgrzewających napojów na jesień i zimę
Jak przetrwać jesienno-zimowe chłody i poradzić sobie z chandrą w najkrótsze dni w roku? Kubek wypełniony po brzegi gorącym, aromatycznym napojem szybko poprawi wam humor.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
- Ludzie i inspiracje
12 rozgrzewających napojów na jesień i zimę
Jak przetrwać jesienno-zimowe chłody i poradzić sobie z chandrą w najkrótsze dni w roku? Kubek wypełniony po brzegi gorącym, aromatycznym napojem szybko poprawi wam humor.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?