W ostatni styczniowy weekend mieszkańcy Warszawy będą mieli okazję wziąć udział w jednym z największych festiwali kulinarnych. Wydarzenie nawiązuje charakterem do słynnej „Wystawy kucharsko-spożywczej” z początku XX wieku, na której zaprezentowano między innymi najnowsze osiągnięcia rodzimej kuchni oraz przedstawiono nowe firmy zagranicznym producentom. W tamtym czasie podobne wystawy odbywały się jedynie w Wiedniu oraz we Frankfurcie nad Menem. Celem festiwalu, jak podkreślają organizatorzy, jest połączenie tradycji z nowoczesnością. Oprócz historii kultowych warszawskich barów i restauracji z lat 20. i 30. ubiegłego wieku goście poznają więc trendy wegańskie dominujące w stolicy czy dowiedzą się, jakie regionalne produkty warto wykorzystać w kuchni.
Festiwal Jedz Pij Warszawo: tradycja i nowoczesność na talerzu
Dwa dni warsztatów, spotkań z najlepszymi szefami kuchni, degustacji i dyskusji – w stolicy rusza jeden z największych festiwali kulinarnych.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Spencer Davis / unsplash.com
Warszawa ma dziś ogromny potencjał – nasza stolica jest prawdziwym europejskim centrum kulinarno-kulturalnym
– Celem festiwalu jest wykreowanie cyklicznego święta pielęgnującego tradycje kulinarne oraz promującego rodzimą kulturę jedzenia i picia. Warszawa ma dziś ogromny potencjał i jestem przekonany, że festiwal udowodni, że nasza stolica jest prawdziwym europejskim centrum kulinarno-kulturalnym – mówi pomysłodawca "Jedz Pij Warszawo" Piotr Popiński. Stąd przestrzeń festiwalowa będzie podzielona na specjalne strefy tematyczne. W każdej z nich będą na uczestników czekać inne atrakcje – ciekawe spotkania, wyjątkowe warsztaty, degustacje oraz pokazy gotowania na żywo. Wśród zaproszonych gości jest Robert Makłowicz, który wraz z synem opowie o winach z różnych stron świata.
Z kolei Basia Starecka, autorka bloga Nakarmiona Starecka, i Magda Grzebyk, autorka Krytyki Kulinarnej, będą doradzać, jak czytać rekomendacje, oraz opowiedzą o tym, czym jest współczesna krytyka kulinarna. Natomiast Andrzej Seweryn i Izabela Trojanowska zdradzą, gdzie bawiły się i jadły gwiazdy w czasach PRL-u. W trakcie trwania festiwalu będzie można również obserwować najlepszych szefów kuchni podczas gotowania, spróbować specjalnych dań oraz zakupić produkty regionalne.
Czym jest freeganizm? Jak skuteczniej dbać o środowisko w duchu zero waste?
Miłośnicy dań roślinnych z pewnością powinni odwiedzić strefę WegeWawa. Stolica Polski znajduje się w światowej czołówce wegetarianizmu, o czym z ochotą opowiedzą między innymi Malka Kafka oraz Marysia Przybyszewska. To także doskonała okazja dla tych, którzy chcieliby się dowiedzieć więcej na temat tego, czym jest freeganizm, jak skuteczniej dbać o środowisko w duchu zero waste, czy poznać odpowiedź na pytanie, jak rozumieć wegelokalność.
KONKURS
Jeśli macie ochotę gościć na festiwalu, weźcie udział w naszym konkursie. Do wygrania aż 8 biletów wstępu na "Jedz Pij Warszawo". Wystarczy, że opiszecie w kilku zdaniach wasze najlepsze doświadczenie kulinarne w Warszawie i prześlecie je do 23 stycznia, do godziny 12:00 na adres konkurs@kukbuk.pl. Przed wzięciem udziału w konkursie zapoznajcie się z regulaminem.
Dodatkowo mamy dla was 8 biletów wstępu do Muzeum Wódki mieszczącego się przy placu Teatralnym w Warszawie. Jeśli macie ochotę poznać tajniki produkcji tego trunku, weźcie udział w naszym drugim konkursie. Do 23 stycznia wyślijcie na adres konkurs@kukbuk.pl odpowiedź na pytanie: Z czym najlepiej smakuje wódka? Nagrodzimy autorów najciekawszych odpowiedzi. Przed wzięciem udziału w konkursie zapoznajcie się z regulaminem.
Pamiętajcie, że niezależnie od tego, w którym konkursie weźmiecie udział, zgłoszenia niezawierające oświadczenia uczestnika o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych nie będą brane pod uwagę!
Festiwal Jedz Pij Warszawo
25-26 stycznia
Pałac Kultury i Nauki
Start: 12:00
Więcej informacji: jedzpijwarszawo.pl
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?