Festiwal Grilla 2020 w Zakopanem okazał się prawdziwą gratką dla amatorów grillowania, których w Polsce nie brakuje. Jak pokazują badania, ponad 75% Polaków już od końca kwietnia z utęsknieniem czeka na grilla, snując majówkowe plany o spotkaniu we własnym (lub cudzym) ogrodzie i marząc o daniach z kuszącym dymnym aromatem. Nie dziwi zatem, że 1 sierpnia na otwartym terenie przy wiatach grillowych kompleksu Nosalowy Dwór Resort & SPA pojawiło się spore grono osób głodnych wiedzy i kulinarnych wrażeń. W menu festiwalowym znalazło się osiem potraw z grilla, które pozwoliły nie tylko odkryć nowe połączenia smakowe, ale także poznać wiele sekretów udanego grillowania.
Wielkie grillowanie
To jedno z ulubionych letnich zajęć Polaków. Najlepiej połączyć je z otwartą przestrzenią i widokiem na góry oraz z wyjątkowym menu – wtedy dostaniemy przepis na grillowanie idealne.
Tekst: Maja Wójcik
Zdjęcie główne: Christiann Koepke / unsplash.com
Nieoczywiste smaki, których można było skosztować, to między innymi zasługa kulinarnych partnerów wydarzenia. Kultowe sosy Tabasco® nadały potrawom wyjątkowy charakter, a naturalnie warzone sosy sojowe Kikkoman były podstawą oryginalnych marynat i wzbogaciły tradycyjne dania z grilla porządną (i pożądaną) porcją umami. Nie bez znaczenia była też jakość podstawowych składników – uczestnicy próbowali produktów od lokalnych dostawców, a także wyselekcjonowanych steków wołowych.
Atrakcją były nie tylko dania, ale także to, kto je przygotowywał
Z kolei ci, którzy wolą grilla w wersji wegańskiej, mogli delektować się doskonale przyrządzonymi warzywami i potrawami na bazie serów. Atrakcją były nie tylko dania, ale także to, kto je przygotowywał. Na festiwalu pojawili się znani szefowie kuchni – potrawy przyrządzali między innymi Kuba Steuermark, Szymon Czerwiński i Aureliusz Wilk. Panowie chętnie dzielili się wiedzą i prowadzili niespieszne rozmowy z uczestnikami grillowej imprezy. W trakcie spotkania można było podpatrzeć, jak właściwie używać różnych rodzajów grilla – od węglowych, przez gazowe marki Weber, aż po elektryczne sprzęty oferowane przez firmę Tefal.
Goście nie tylko mieli okazję dowiedzieć się więcej o technikach grillowania i o tym, jak eksperymentować z przepisami, ale także zgłębiali wiedzę na temat zdrowego odżywiania. A gdy już głód wiedzy został zaspokojony, po obfitym we wrażenia dniu można było odpocząć, podziwiając tatrzańską przyrodę. Zainspirowani i najedzeni, czekamy na kolejną odsłonę festiwalu.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?