Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Ferment Naturalny – premiera już w maju!

Najnowsze wydanie Fermentu nadchodzi! Jak zdradza sama nazwa, to wydanie poświęciliśmy w w całości winom naturalnym. Zapraszamy do lektury! "Ferment Naturalny" już wkrótce będzie dostępny w przedsprzedaży – stay tuned!

Tekst: redakcja

fot. materiały promocyjne

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Tematem przewodnim tego wydania są wina naturalne. Zdradzamy, co przygotowaliśmy dla Czytelników na 160 stronach nowiutkiego numeru. Wierzymy, że udało się nam rozwiać wiele wątpliwości związanych z winami niskointerwencyjnymi – jeśli w ogóle je mieliście! Czytajcie Ferment Naturalny!

Ferment Naturalny: Nic dodać, nic ująć

„Młode pokolenie producentów myśli o różnorodności biologicznej w winnicy, zgodnym z naturą prowadzeniu krzewów, stosowaniu filozofii „nic ująć, nic dodać”. Rządowe i unijne agendy przyznają subsydia tym, którzy ową ekologiczną drogą chcą podążać. My zaś, konsumenci, zdajemy się chętniej sięgać głębiej do portfela, zyskując świadomość, że tak jak rzemieślniczy chleb i jajka z wolnego wybiegu, naturalne wino musi kosztować trochę więcej” – pisze Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny Fermentu Naturalnego.

fot. Garage&Co.

Wino naturalne: Jak to się zaczęło?

Kuba Janicki przypomina początki niskointerwencyjnego winiarstwa: „Za kolebkę ruchu naturalistycznego, wyrosłego na glebie społecznych niepokojów końcówki lat 60. XX wieku oraz badań takich pionierów jak winiarz i chemik Jules Chauvet, uznaje się Francję, szczególnie region Beaujolais. Tam w latach 70. i 80. Marcel Lapierre, Guy Breton czy Jean Foillard zaczęli odrzucać nowoczesne techniki na rzecz wsłuchiwania się w naturę i podążania jej rytmem. Efektem ich działań stało się wino naturalne – rzeczywiście będące po prostu sfermentowanym sokiem z winogron – pisze autor. Jeśli chcecie wiedzieć, jak rozwinął się ten ruch, sięgnijcie po Ferment Naturalny!

W atmosferze imprezy

Niels van Laatum, holenderski dziennikarz winiarski i autor książki Natuurwijn (Wino naturalne), występując gościnnie na łamach Fermentu Naturalnego, pisze o specyfice świata win niskointerwencyjnych: „Tu nie obowiązują zasady, które w konwencjonalnym świecie wydawały się nienaruszalne; albo obowiązują w mniejszym stopniu. Etykiety win naturalnych są artystyczne, często ekscytujące; naturalni winiarze to radośni bon vivanci. Nawet sama degustacja jest inna – bardziej przypomina imprezę, nie ma tu neutralnego oświetlenia, sterylnych stołów, nudnych tasting grids. Jest za to DJ, muzyka z winyli, jaskrawe światła, atmosfera zabawy. Kiedy przybijasz piątkę z winiarzem, który specjalnie dla ciebie otworzył kolejną fajną butelkę, techniczny opis wina schodzi na drugi plan.”

Podróże do źródeł wina

W tym numerze piszemy o fenomenie naturalnych win w Gruzji, Słowenii, na Morawach i w Austrii; w Armenii, Australii, RPA, Chile i w Argentynie. Oczywiście – także w Polsce. Znajdziecie u nas wywiady z Dorli Muhr z Austrii, Mladenem Rožanićem z Chorwacji, Bianką i Danielem Schmittami z Hesji Nadreńskiej oraz Michałem Kmitą i Anią Kłos z dolnośląskiej winiarni Jerzmanice. Rozmawiamy także z importerami win – Dominiką Buck i Radkiem Drabikiem z Natural Rascal oraz Piotrem Pietrasem z Terroirystów.

fot. Tomasz Prange-Barczyński

Gdzie na wino naturalne?

Ferment Naturalny odpowiada i na to pytanie. Dominika Zagrodzka, redaktorka prowadząca Kukbuk.pl opisała dla was najlepsze polskie wine bary z winami naturalnymi. Dominika Buck i Radek Drabik z Natural Rascal zaproponowali natomiast subiektywny wybór 6 fantastycznych winiarskich miejscówek z całego świata.

Inka Wrońska zajęła się w Fermencie Naturalnym winami pomarańczowymi w kontekście łączenia ich z jedzeniem. „Ich specyfika sprawia, że są wszechstronne gastronomicznie i pasują do wielu dań, do których trudno dobrać wino białe lub czerwone. Sommelierzy przekonali się o tym już jakiś czas temu” napisała; Adrian Górniak z warszawskiej restauracji Źródło dobrał zaś macerowane wina do tatara i pierogów z jagnięciną.

fot. materiały promocyjne

Ferment Naturalny: czego jeszcze można się spodziewać?

Ferment Naturalny to także arcyciekawe felietony autorstwa Marka Bieńczyka, Kuby Janickiego, Tomasza Prange-Barczyńskiego, Ewy Rybak i Inki Wrońskiej. A gdy już dotrzecie na sam koniec pisma, znajdziecie tam kilka rekomendacji winnych – to subiektywne wybory win naturalnych dokonane przez redakcję Fermentu. Zachęcamy do degustacji!

Drodzy Czytelnicy! Wina, niezależnie od tego, w jakim duchu i wedle jakiej filozofii zostały wytworzone, można podzielić tylko na dobre i niedobre. My – naturalnie! – życzymy Wam samych dobrych!

Interesuje Cię świat wina i innych alkoholi? Dołącz do naszego newslettera KUKBUK Spirits i regularnie otrzymuj najciekawsze wywiady, artykuły i przepisy prosto do swojej skrzynki.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk