Tematem przewodnim tego wydania są wina naturalne. Zdradzamy, co przygotowaliśmy dla Czytelników na 160 stronach nowiutkiego numeru. Wierzymy, że udało się nam rozwiać wiele wątpliwości związanych z winami niskointerwencyjnymi – jeśli w ogóle je mieliście! Czytajcie Ferment Naturalny!
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?

Ferment Naturalny – premiera już w maju!
Najnowsze wydanie Fermentu nadchodzi! Jak zdradza sama nazwa, to wydanie poświęciliśmy w w całości winom naturalnym. Zapraszamy do lektury! "Ferment Naturalny" już wkrótce będzie dostępny w przedsprzedaży – stay tuned!
Tekst: redakcja
fot. materiały promocyjne
Ferment Naturalny: Nic dodać, nic ująć
„Młode pokolenie producentów myśli o różnorodności biologicznej w winnicy, zgodnym z naturą prowadzeniu krzewów, stosowaniu filozofii „nic ująć, nic dodać”. Rządowe i unijne agendy przyznają subsydia tym, którzy ową ekologiczną drogą chcą podążać. My zaś, konsumenci, zdajemy się chętniej sięgać głębiej do portfela, zyskując świadomość, że tak jak rzemieślniczy chleb i jajka z wolnego wybiegu, naturalne wino musi kosztować trochę więcej” – pisze Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny Fermentu Naturalnego.

fot. Garage&Co.
Wino naturalne: Jak to się zaczęło?
Kuba Janicki przypomina początki niskointerwencyjnego winiarstwa: „Za kolebkę ruchu naturalistycznego, wyrosłego na glebie społecznych niepokojów końcówki lat 60. XX wieku oraz badań takich pionierów jak winiarz i chemik Jules Chauvet, uznaje się Francję, szczególnie region Beaujolais. Tam w latach 70. i 80. Marcel Lapierre, Guy Breton czy Jean Foillard zaczęli odrzucać nowoczesne techniki na rzecz wsłuchiwania się w naturę i podążania jej rytmem. Efektem ich działań stało się wino naturalne – rzeczywiście będące po prostu sfermentowanym sokiem z winogron – pisze autor. Jeśli chcecie wiedzieć, jak rozwinął się ten ruch, sięgnijcie po Ferment Naturalny!
W atmosferze imprezy
Niels van Laatum, holenderski dziennikarz winiarski i autor książki Natuurwijn (Wino naturalne), występując gościnnie na łamach Fermentu Naturalnego, pisze o specyfice świata win niskointerwencyjnych: „Tu nie obowiązują zasady, które w konwencjonalnym świecie wydawały się nienaruszalne; albo obowiązują w mniejszym stopniu. Etykiety win naturalnych są artystyczne, często ekscytujące; naturalni winiarze to radośni bon vivanci. Nawet sama degustacja jest inna – bardziej przypomina imprezę, nie ma tu neutralnego oświetlenia, sterylnych stołów, nudnych tasting grids. Jest za to DJ, muzyka z winyli, jaskrawe światła, atmosfera zabawy. Kiedy przybijasz piątkę z winiarzem, który specjalnie dla ciebie otworzył kolejną fajną butelkę, techniczny opis wina schodzi na drugi plan.”
Podróże do źródeł wina
W tym numerze piszemy o fenomenie naturalnych win w Gruzji, Słowenii, na Morawach i w Austrii; w Armenii, Australii, RPA, Chile i w Argentynie. Oczywiście – także w Polsce. Znajdziecie u nas wywiady z Dorli Muhr z Austrii, Mladenem Rožanićem z Chorwacji, Bianką i Danielem Schmittami z Hesji Nadreńskiej oraz Michałem Kmitą i Anią Kłos z dolnośląskiej winiarni Jerzmanice. Rozmawiamy także z importerami win – Dominiką Buck i Radkiem Drabikiem z Natural Rascal oraz Piotrem Pietrasem z Terroirystów.

fot. Tomasz Prange-Barczyński
Gdzie na wino naturalne?
Ferment Naturalny odpowiada i na to pytanie. Dominika Zagrodzka, redaktorka prowadząca Kukbuk.pl opisała dla was najlepsze polskie wine bary z winami naturalnymi. Dominika Buck i Radek Drabik z Natural Rascal zaproponowali natomiast subiektywny wybór 6 fantastycznych winiarskich miejscówek z całego świata.
Inka Wrońska zajęła się w Fermencie Naturalnym winami pomarańczowymi w kontekście łączenia ich z jedzeniem. „Ich specyfika sprawia, że są wszechstronne gastronomicznie i pasują do wielu dań, do których trudno dobrać wino białe lub czerwone. Sommelierzy przekonali się o tym już jakiś czas temu” napisała; Adrian Górniak z warszawskiej restauracji Źródło dobrał zaś macerowane wina do tatara i pierogów z jagnięciną.

fot. materiały promocyjne
Ferment Naturalny: czego jeszcze można się spodziewać?
Ferment Naturalny to także arcyciekawe felietony autorstwa Marka Bieńczyka, Kuby Janickiego, Tomasza Prange-Barczyńskiego, Ewy Rybak i Inki Wrońskiej. A gdy już dotrzecie na sam koniec pisma, znajdziecie tam kilka rekomendacji winnych – to subiektywne wybory win naturalnych dokonane przez redakcję Fermentu. Zachęcamy do degustacji!
Drodzy Czytelnicy! Wina, niezależnie od tego, w jakim duchu i wedle jakiej filozofii zostały wytworzone, można podzielić tylko na dobre i niedobre. My – naturalnie! – życzymy Wam samych dobrych!
Interesuje Cię świat wina i innych alkoholi? Dołącz do naszego newslettera KUKBUK Spirits i regularnie otrzymuj najciekawsze wywiady, artykuły i przepisy prosto do swojej skrzynki.
- Kultura i wiedza
Wina naturalne – krótkie wprowadzenie
Wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, zrównoważone, wegańskie – w kontekście winiarstwa nieinwazyjnego pojawia się wiele terminów, które bynajmniej nie są synonimami. Podpowiadamy, co kryje się za każdym z tych określeń.
- ABC wina
Czym jest wino ekologiczne?
W Polsce mówimy na nie często: wina organiczne. Niekiedy pojawia się także termin „wino bio”. Właściwą nazwą dla tej kategorii jest jednak wino ekologiczne. Co to właściwie znaczy i czym takie wino różni się od win robionych w sposób konwencjonalny?
- Na mapie
Najciekawsze polskie winnice – przewodnik
W czasie pandemii wielu Polaków w obliczu trudności z wyjazdem za granicę dostrzegło, że także w naszym kraju można znaleźć mnóstwo atrakcji turystycznych. Wśród nich pojawiła się zupełnie nowa forma wypoczywania – enoturystyka, czyli turystyka winiarska.
- Kultura i wiedza
Wina naturalne – krótkie wprowadzenie
Wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, zrównoważone, wegańskie – w kontekście winiarstwa nieinwazyjnego pojawia się wiele terminów, które bynajmniej nie są synonimami. Podpowiadamy, co kryje się za każdym z tych określeń.
- ABC wina
Czym jest wino ekologiczne?
W Polsce mówimy na nie często: wina organiczne. Niekiedy pojawia się także termin „wino bio”. Właściwą nazwą dla tej kategorii jest jednak wino ekologiczne. Co to właściwie znaczy i czym takie wino różni się od win robionych w sposób konwencjonalny?
- Na mapie
Najciekawsze polskie winnice – przewodnik
W czasie pandemii wielu Polaków w obliczu trudności z wyjazdem za granicę dostrzegło, że także w naszym kraju można znaleźć mnóstwo atrakcji turystycznych. Wśród nich pojawiła się zupełnie nowa forma wypoczywania – enoturystyka, czyli turystyka winiarska.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?