Zmrożony klasyk
Lody to jeden z najstarszych i najpopularniejszych włoskich deserów. Początków tego przysmaku należy szukać jeszcze w czasach Imperium Rzymskiego, kiedy to cesarz Neron kazał sprowadzić z gór lód, który następnie mieszano z owocami, by stworzyć orzeźwiające delicje. Obecnie mrożony deser stanowi idealne zakończenie posiłku lub ukoronowanie la passeggiaty – tradycyjnego niespiesznego spaceru po mieście. W Bolonii skosztujemy lodów cieszących się sławą jednych z najlepszych w kraju!
Pierwszym adresem, pod który należy się udać, jest Piazza Cavour. Znajdująca się tu Cremeria Funivia to raj dla miłośników lodów. Wyjątkowo gęste i mleczne delicje rozpieszczają podniebienie. Koniecznie spróbujcie pistacchio – tutejszego klasyka o obłędnym smaku orzechów.
Nocciola skradnie serca fanów nutelli i orzechów laskowych, z kolei aliceto grzeszne połączenie delikatnego kremu mascarpone z płynącą gorzką czekoladą, ukrytą na dnie słodkiego rożka.