Ajerkoniak, podobnie jak holenderski advocaat czy amerykański eggnog, to nic innego jak likier z żółtek jajka. Różnice pomiędzy tymi trunkami są marginalne – sprowadzają się do tego, z jakiego alkoholu skorzystamy do ich przygotowania albo czy w przepisie uwzględnione jest mleko. Ajerkoniak uważany jest za tradycyjny, najprostszy w przygotowaniu domowy likier jajeczny, który świetnie pasuje do deserów, na przykład do bezy czy lodów. Jeśli macie dzieci, z części żółtek możecie przygotować również kogel mogel.
Ajerkoniak: DIY
Bezy nabierają chrupkości w piekarniku, a ty zastanawiasz się, co począć z pozostałymi po wypieku żółtkami? Ajerkoniak to doskonała propozycja na ich wykorzystanie.
Tekst: redakcja
Przepis: Mikołaj Bruś-Klepacki
Zdjęcia: dinnershow studio
Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka
składniki:
Składniki:
- 8 żółtek jajek „zerówek”
- 250 g cukru
- 250 ml śmietany 18%
- 200 ml wódki
- 150 ml brandy
- laska wanilii
kroki 1–3
Surowe jajka parzymy wrzątkiem (na wypadek salmonelli). Do jednej miseczki wbijamy białka na bezy, do drugiej – żółtka do ajerkoniaku.
Żółtka ubijamy z cukrem, by powstał kogel-mogel. Zanim domownicy zdążą go zjeść, ubijając dalej, dodajemy śmietanę.
Wlewamy wódkę małymi porcjami (jeśli użyjemy spirytusu, ajerkoniak będzie nieco gęstszy i mocniejszy w smaku), a następnie brandy – również ostrożnie ją dawkując.
kroki 4–5
Nie przerywamy ubijania. Pod koniec dorzucamy ziarenka z laski wanilii. Na wierzchu ajerkoniaku powstanie pianka, możemy ją zebrać i zjeść, a następnie przelać miksturę do butelki.
Przechowujemy ją do dwóch tygodni w lodówce. Przed spożyciem wstrząsamy.
Artykuł pochodzi z materiału "DIY" z wydania KUKBUK Dojrzałe nr 11/2014. Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK w wersji cyfrowej znajdziecie na aplikacji Android i IOS.
Przeczytaj także:
- Kultura i wiedza
Jak zrobić chleb na zakwasie?
Z chrupiącą skórką, jeszcze ciepły i najlepiej posmarowany grubą warstwą masła – bez chleba trudno wyobrazić sobie poranek czy drugie śniadanie. Jak przygotować idealny bochenek w domu?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić tiramisu?
Najlepszy sposób na kawowy deser we włoskim stylu. Przepis na tiramisu nie jest wcale tak skomplikowany jak mogłoby się wydawać.
- Ludzie i inspiracje
Beza: DIY
Delikatne, kruche i słodkie bezy według babcinego przepisu, przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Spróbujcie zrobić je sami.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić chleb na zakwasie?
Z chrupiącą skórką, jeszcze ciepły i najlepiej posmarowany grubą warstwą masła – bez chleba trudno wyobrazić sobie poranek czy drugie śniadanie. Jak przygotować idealny bochenek w domu?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić tiramisu?
Najlepszy sposób na kawowy deser we włoskim stylu. Przepis na tiramisu nie jest wcale tak skomplikowany jak mogłoby się wydawać.
- Ludzie i inspiracje
Beza: DIY
Delikatne, kruche i słodkie bezy według babcinego przepisu, przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Spróbujcie zrobić je sami.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?