Wszyscy potrafimy wymienić przynajmniej jedną potrawę, która nas odpręża i relaksuje, przy której z każdym kolejnym kęsem rośnie satysfakcja i poprawia się samopoczucie. Wiosenna edycja Restaurant Week w Warszawie będzie świętem właśnie takich dań! Rezerwacji można dokonać na stronie Restaurant Week lub w aplikacji.
Czym jest comfort food?
Tak określa się jedzenie, które wpływa pozytywnie na samopoczucie i poprawia nastrój. To dania przypominające beztroskie dzieciństwo, gorące wakacje lub chwile spędzone z bliskimi. Polakom zapewne od razu przyjdzie na myśl talerz aromatycznej zupy pomidorowej, porcja babcinych pierogów z owocami lub kromka świeżego chleba z masłem. Comfort food ma za zadanie przywołać ciepłe wspomnienia, wzbudzić odczucia, które dobrze nam się kojarzą. Sięganie po kojące jedzenie to popularny trend, coraz częściej widoczny w restauracjach.
– Comfort food to powrót do znajomych smaków, do zapachów babcinej kuchni. To rodzinna atmosfera i chwile spędzone w cudownej atmosferze z pysznymi daniami przyrządzonymi z najlepszych składników. To z pewnością jedzenie, które pociesza i przynosi ulgę, dania kojarzące się z poczuciem bezpieczeństwa i sentymentalnymi czasami – podkreśla Ewa Pawella, współorganizatorka festiwalu.