Na dwa, trzy tygodnie przed Gwiazdką gospodynie sięgają do receptur swoich matek i babek. Tradycja wypiekania cieszyńskich ciasteczek sięga czasów panowania Habsburgów i to prawdopodobnie Austriakom cieszynianie zawdzięczają te niecodzienne wypieki, które wciąż stanowią powód do dumy pań domu po obu stronach Olzy. Ile rodzajów ciasteczek wyszło z rąk cieszyńskich gospodyń? Niektórzy wspominają o setce, jednak współcześnie w okresie bożonarodzeniowym w cieszyńskich domach wyrabia się średnio 20 rodzajów słodkości.
W poszukiwaniu genezy wypieków znad Olzy udaliśmy się do Zamku Cieszyn, gdzie co roku odbywa się adwentowy konkurs na najlepsze ciasteczka. Dyrektorka instytucji Ewa Gołębiowska, poproszona o wskazanie osób, które o ciasteczkach wiedzą najwięcej, a jednocześnie są autorami najsłynniejszych wypieków w mieście, bez zastanowienia wymieniła dwie panie: Krystynę Folwarczny i Janinę Hławiczkę.