Inne ski-eno-gastro-przyjemności
To, że michelinowscy szefowie gotują w schroniskach Alta Badii tylko raz w roku, nie oznacza, że poza pierwszym weekendem sezonu narciarskiego jada się tam marnie. Przeciwnie. Wszystkie opisane chaty to miejsca pielgrzymek gurmandzistów. A przecież są jeszcze świetne Las Vegas Lodge, Punta Trieste, Scotoni, fantastyczna Edelweiss ponad Colfosco, czy położone nieco na uboczu (choć wciąż można dojechać tam, nie zdejmując nart), powyżej miejscowości Badia Ütia Lé, L’Tamá oraz Sponata prowadzona przez właścicieli kultowej, do niedawna trzygwiazdkowej restauracji Rosa Alpina w San Cassiano. Do niedawna, bo zamknięte na czas remontu miejsce opuścił na dobre szef kuchni Norbert Niederkofler, który teraz prowadzi Atelier Moessmer w nieodległym Brunico.
A inne aktywności? Jak co roku, tuż przed świętami odbył się poranek mistrzów, czyli Sunrisa. 23 grudnia wyciągi zamiast o 8:30 ruszyły o wschodzie słońca, by wwieźć chętnych do kilku znanych schronisk Alta Badii (I Tablá, Bioch, Piz Arlara, Las Vegas) na specjalne śniadanie przygotowane z produktów południowotyrolskich. Po nim uczestnicy mieli gwarancję założenia pierwszego śladu na nietkniętych jeszcze tego dnia stokach.
14 i 28 stycznia, 11 i 18 marca oraz 1 kwietnia odbędą się kolejne edycje akcji Sommelier On The Slopes. Jej uczestnicy spędzą dzień pod opieką instruktora-sommeliera, który pokaże im stoki Alta Badii, a w czasie kilku przystanków w schroniskach przeprowadzi degustację czołowych win z Alto Adige.
Na 30 stycznia zapowiedziane zostało po raz pierwszy w historii wydarzenie Delights On Ice. Na zamarzniętym jeziorze Sompunt w okolicach Badii czołowi szefowie kuchni przygotują przekąski z lokalnych produktów, a sommelierzy dobiorą do nich miejscowe wina. Jedni i drudzy będą obsługiwać gości siedzących przy stołach ustawionych bezpośrednio na lodzie, jeżdżąc na łyżwach. A jeśli dopisze pogoda, wszystko odbędzie się w scenerii czerwieniejących w zachodzącym słońcu zachodnich zboczy Monte Cavallo i Piz dles Cunturines.
Zwieńczeniem sezonu będzie Wine Ski Safari (23 marca). Między 10:00 i 15:30 będzie można zdegustować w charach Piz Arlara, Bioch, I Tablá oraz Pralongiá kilkadziesiąt win z Południowego Tyrolu. I znów będzie można, jak mówią w Alta Badia, sciare con gusto, szusować ze smakiem.