Kukbuk
Kukbuk
Wegańskie desery na święta: Wegański keks – przepis (fot. wszystkiegoslodkiego.pl)

8 pomysłów na wegańskie świąteczne słodkości

Makowiec, keks, piernik – bez nich nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Poznajcie wegańskie przepisy na te świąteczne klasyki. Są proste w wykonaniu, a smak wypieków w niczym nie ustępuje klasycznym wersjom.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: wszystkiegoslodkiego.pl

Opublikowano: 21 Grudnia 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Grudzień nieodmiennie kojarzy nam się z zapachem wypiekanych ciast, wypełniającym cały dom i umilającym czas oczekiwania na pierwszą gwiazdkę. Na niektóre świąteczne rarytasy czekamy cały rok. Aby nikt nie musiał obchodzić się smakiem, przygotowaliśmy zbiór przepisów na świąteczne wypieki w wersji wegańskiej. Społeczność osób, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, jest coraz większa, więc temat wegańskiej kuchni naprawdę został już dobrze rozpracowany, a produkty niezbędne do wykonania wegeciast bez problemu znajdziecie w każdym większym sklepie. Wegańskie słodycze mogą się wydawać skomplikowane w wykonaniu, ale nic bardziej mylnego. Za to są równie smaczne jak te tradycyjne. Sprawdźcie sami!

Przepisy na wegańskie świąteczne słodkości – Tofurnik piernikowy (fot. wszystkiegoslodkiego.pl)

Tofurnik piernikowy

Sernik to jedno z tych ciast, które z powodzeniem można przyrządzać w wersji wegańskiej, i to na różne sposoby. Tu podstawą jest tofu, czyli jeden z najlepszych i najbardziej uniwersalnych zamienników sera. Z dodatkiem soku z cytryny smakiem i konsystencją przypomina twaróg. Spód z suszonych daktyli, śliwek i nerkowców sprawia, że ten wypiek jest również bezglutenowy. Dzieło wieńczą polewa czekoladowa i orzechy włoskie. Tofurnik bardzo dobrze się prezentuje, więc będzie piękną ozdobą świątecznego stołu… przez chwilę, zanim nie zniknie – bo smakuje jeszcze lepiej!

Sprawdź przepis na tofurnik piernikowy >>

Wegańskie desery na święta: Łatwy piernik wegański – przepis (fot. wszystkiegoslodkiego.pl)

Łatwy piernik wegański

Piernik na święta Bożego Narodzenia jest jak mazurek na Wielkanoc – po prostu musi być. Każdy miłośnik ciasta piernikowego ma swój moment na jego przygotowanie. Niektórzy robią to już pod koniec października, inni na kilka tygodni przed świętami, a jeszcze inni w ostatniej chwili. Bo piernik to smakołyk, który daje nam dużo swobody – dostosowuje się do naszego rytmu przedświątecznych przygotowań i dietetycznych zwyczajów. Dlatego bez trudu przygotujecie piernik bez jajek i laktozy, za to z dużą ilością aromatycznych przypraw korzennych i domowych powideł śliwkowych. Palce lizać!

Sprawdź przepis na łatwy piernik wegański >>

Wegańskie desery na święta: Wegański keks – przepis (fot. wszystkiegoslodkiego.pl)

Wegański keks

Najeżony bakaliami keks to ciasto, które przychodzi nam na myśl jako drugie, od razu po pierniku, gdy sporządzamy listę bożonarodzeniowych wypieków. Kilka zamienników, do tego suszone owoce i z łatwością oczarujemy wszystkich jego wersją wege. Wspaniale smakuje oblany lekko kwaskowatym lukrem cytrynowym i posypany orzechami, na przykład włoskimi. Ten keks ma dwie najważniejsze zalety i jedną wadę: wyśmienicie smakuje, zawsze się udaje, ale… nie sposób mu się oprzeć! To jak, ryzykujecie?

Sprawdź przepis na wegański keks >>

Wegańskie desery na święta: Wegański lukier królewski – przepis (fot. wszystkiegoslodkiego.pl)

Wegański lukier królewski

Zastanawialiście się, czy da się zrobić lukier królewski bez białek? Już nie musicie. Odpowiedź brzmi: tak! W dodatku przepis jest banalnie prosty, błyskawiczny i składa się tylko z trzech składników. To godna alternatywa dla tradycyjnego lukru. Będziecie zachwyceni!

Sprawdź przepis na wegański lukier królewski >>

Wegańskie desery na święta: Pierniczki wegańskie – przepis (fot. wszystkiegoslodkiego.pl)

Pierniczki wegańskie

Pieczenie świątecznych pierniczków to już coroczna tradycja w wielu domach. Kochają to i dzieci, i dorośli. Wegańska wersja tych pysznych korzennych ciasteczek zachwyca wyjątkową kruchością. Zróbcie do nich wegański lukier królewski, na który przepis znajdziecie wyżej – i gotowe!

Sprawdź przepis na pierniczki wegańskie >>

Wegańskie desery na święta: Wegański makowiec – przepis (fot. wszystkiegoslodkiego.pl)

Wegański makowiec

Wyobrażacie sobie święta bez makowca? Bo my nie. To on zamyka podium najpopularniejszych ciast bożonarodzeniowych. Nie może w nim zabraknąć skórki pomarańczowej, orzechów i migdałów. Dodatkowo warto podkręcić smak masy makowej rumem. W tym wypadku wystarczy, że mleko krowie zamienimy na napój roślinny, na przykład migdałowy, i już mamy wegańską wersję wypieku. Smacznego!

Sprawdź przepis na wegański makowiec >>

Wegańskie desery na święta: Trufle wegańskie z likierem cointreau – przepis (fot. wszystkiegoslodkiego.pl)

Trufle wegańskie z likierem cointreau

Krótka lista składników, łatwy przepis, a efekt zachwyca! Wegańskie trufle daktylowe pięknie wyglądają i wybornie smakują. Połączenie gorzkiej czekolady i alkoholu – w tym wypadku likieru cointreau – należy do wyjątkowo udanych. Trufle są bez jajek, mleka i mąki, czyli mogą je jeść również osoby na diecie bezglutenowej.

Sprawdź przepis na trufle wegańskie z likierem cointreau >>

Wegańskie desery na święta: Tofurnik pieczony à la krakowski – przepis (fot. wszystkiegoslodkiego.pl)

Tofurnik pieczony à la krakowski

Kolejna wegańska wersja sernika z tofu. I choć podstawa jest ta sama, to ciasto zupełnie inne! Tofu ze względu na neutralny smak jest wdzięczną bazą różnych dań i wypieków, bo to dodatki nadają mu charakter. To ciasto jest delikatne, kremowe i mocno waniliowe, a dzięki skórce pomarańczowej również świąteczne. A do tego – banalnie proste. Jeśli nie macie nic przeciwko rodzynkom, żal nie spróbować!

Sprawdź przepis na tofurnik pieczony à la krakowski >>

Logo wszystkiego słodkiego (fot. materiały prasowe)

Po więcej porad i inspiracji zajrzyjcie na stronę wszystkiegoslodkiego.pl, gdzie nie brakuje przepisów, o których trudno przestać myśleć.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk