Grudzień nieodmiennie kojarzy nam się z zapachem wypiekanych ciast, wypełniającym cały dom i umilającym czas oczekiwania na pierwszą gwiazdkę. Na niektóre świąteczne rarytasy czekamy cały rok. Aby nikt nie musiał obchodzić się smakiem, przygotowaliśmy zbiór przepisów na świąteczne wypieki w wersji wegańskiej. Społeczność osób, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, jest coraz większa, więc temat wegańskiej kuchni naprawdę został już dobrze rozpracowany, a produkty niezbędne do wykonania wegeciast bez problemu znajdziecie w każdym większym sklepie. Wegańskie słodycze mogą się wydawać skomplikowane w wykonaniu, ale nic bardziej mylnego. Za to są równie smaczne jak te tradycyjne. Sprawdźcie sami!
8 pomysłów na wegańskie świąteczne słodkości
Makowiec, keks, piernik – bez nich nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Poznajcie wegańskie przepisy na te świąteczne klasyki. Są proste w wykonaniu, a smak wypieków w niczym nie ustępuje klasycznym wersjom.
Tekst: Maja Wójcik
Zdjęcia: wszystkiegoslodkiego.pl
Tofurnik piernikowy
Sernik to jedno z tych ciast, które z powodzeniem można przyrządzać w wersji wegańskiej, i to na różne sposoby. Tu podstawą jest tofu, czyli jeden z najlepszych i najbardziej uniwersalnych zamienników sera. Z dodatkiem soku z cytryny smakiem i konsystencją przypomina twaróg. Spód z suszonych daktyli, śliwek i nerkowców sprawia, że ten wypiek jest również bezglutenowy. Dzieło wieńczą polewa czekoladowa i orzechy włoskie. Tofurnik bardzo dobrze się prezentuje, więc będzie piękną ozdobą świątecznego stołu… przez chwilę, zanim nie zniknie – bo smakuje jeszcze lepiej!
Łatwy piernik wegański
Piernik na święta Bożego Narodzenia jest jak mazurek na Wielkanoc – po prostu musi być. Każdy miłośnik ciasta piernikowego ma swój moment na jego przygotowanie. Niektórzy robią to już pod koniec października, inni na kilka tygodni przed świętami, a jeszcze inni w ostatniej chwili. Bo piernik to smakołyk, który daje nam dużo swobody – dostosowuje się do naszego rytmu przedświątecznych przygotowań i dietetycznych zwyczajów. Dlatego bez trudu przygotujecie piernik bez jajek i laktozy, za to z dużą ilością aromatycznych przypraw korzennych i domowych powideł śliwkowych. Palce lizać!
Wegański keks
Najeżony bakaliami keks to ciasto, które przychodzi nam na myśl jako drugie, od razu po pierniku, gdy sporządzamy listę bożonarodzeniowych wypieków. Kilka zamienników, do tego suszone owoce i z łatwością oczarujemy wszystkich jego wersją wege. Wspaniale smakuje oblany lekko kwaskowatym lukrem cytrynowym i posypany orzechami, na przykład włoskimi. Ten keks ma dwie najważniejsze zalety i jedną wadę: wyśmienicie smakuje, zawsze się udaje, ale… nie sposób mu się oprzeć! To jak, ryzykujecie?
Wegański lukier królewski
Zastanawialiście się, czy da się zrobić lukier królewski bez białek? Już nie musicie. Odpowiedź brzmi: tak! W dodatku przepis jest banalnie prosty, błyskawiczny i składa się tylko z trzech składników. To godna alternatywa dla tradycyjnego lukru. Będziecie zachwyceni!
Pierniczki wegańskie
Pieczenie świątecznych pierniczków to już coroczna tradycja w wielu domach. Kochają to i dzieci, i dorośli. Wegańska wersja tych pysznych korzennych ciasteczek zachwyca wyjątkową kruchością. Zróbcie do nich wegański lukier królewski, na który przepis znajdziecie wyżej – i gotowe!
Wegański makowiec
Wyobrażacie sobie święta bez makowca? Bo my nie. To on zamyka podium najpopularniejszych ciast bożonarodzeniowych. Nie może w nim zabraknąć skórki pomarańczowej, orzechów i migdałów. Dodatkowo warto podkręcić smak masy makowej rumem. W tym wypadku wystarczy, że mleko krowie zamienimy na napój roślinny, na przykład migdałowy, i już mamy wegańską wersję wypieku. Smacznego!
Trufle wegańskie z likierem cointreau
Krótka lista składników, łatwy przepis, a efekt zachwyca! Wegańskie trufle daktylowe pięknie wyglądają i wybornie smakują. Połączenie gorzkiej czekolady i alkoholu – w tym wypadku likieru cointreau – należy do wyjątkowo udanych. Trufle są bez jajek, mleka i mąki, czyli mogą je jeść również osoby na diecie bezglutenowej.
Tofurnik pieczony à la krakowski
Kolejna wegańska wersja sernika z tofu. I choć podstawa jest ta sama, to ciasto zupełnie inne! Tofu ze względu na neutralny smak jest wdzięczną bazą różnych dań i wypieków, bo to dodatki nadają mu charakter. To ciasto jest delikatne, kremowe i mocno waniliowe, a dzięki skórce pomarańczowej również świąteczne. A do tego – banalnie proste. Jeśli nie macie nic przeciwko rodzynkom, żal nie spróbować!
Po więcej porad i inspiracji zajrzyjcie na stronę wszystkiegoslodkiego.pl, gdzie nie brakuje przepisów, o których trudno przestać myśleć.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?