Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

5 win do letnich sałatek

Każdy ma swój patent na letnią sałatkę. Dobór składników determinuje sezon, osobiste preferencje, zawartość lodówki. Na szczęście są wina, które w miarę uniwersalnie pasują do świeżej zieleniny i z łatwością wybaczają odstępstwa od uświęconych reguł.

Krytyk winiarski i dziennikarz, redaktor naczelny "Fermentu", autor książek o tematyce winiarskiej.

Tekst: Tomasz Prange-Barczyński

fot. Luisa Brimble / Unsplash

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Tak jak świeże są sałaty, pomidory, ogórki i zioła, które trafiają do miski w lipcu i w sierpniu, tak świeże powinny być podawane do nich wina. W przypadku białych, a po te będziemy sięgać zdecydowanie chętniej w ciągu najbliższych dwóch miesięcy, mówimy zatem o ostatnich zbiorach. W przypadku czerwonych – najwyżej o roczniku 2023. Wina bardziej dojrzałe mogą swoimi ewoluowanymi aromatami przyćmić delikatność surowych warzyw i ziół – zostawcie je zatem do ryb czy mięs.

Sauvignon blanc

Kocha zioła. Jeśli tylko wasza sałata będzie wzbogacona świeżą szałwią, bazylią, kolendrą, koperkiem, cząbrem czy lubczykiem, możecie śmiało podawać do niej klasyczne, młode, raczej europejskie (Dolina Loary, Styria, północne Włochy) sauvignon. Wina z tej odmiany z Nowej Zelandii i w ogóle z Nowego Świata będą pasowały do sałatek, w których oprócz zieleniny znajdzie się słodszy owoc, np. morela. Sauvignon blanc lubi też dodatki w rodzaju anchovies, czosnku, czy pestek granatu. To także wino, które pasuje do klasycznego sosu winegret. Sprawdzi się doskonale z typową caprese.

fot. Bryony Elena / Unsplash

 

Pinot blanc

Potrafi mieć zniewalający kwiatowy aromat i już sam ten fakt powinien naprowadzić was na właściwą drogę. Jadalne kwiaty w sałacie to doskonała para dla białego pinota. To wino ma też często nutę cytrynową, lepiej więc, jeśli wasza sałata zostanie zakwaszona właśnie cytryną lub limonką, a nie octem balsamicznym. Pinot lubi się zarówno z surową cukinią i w ogóle tzw. crudités, czyli warzywami na surowo, np. szparagami czy zielonym groszkiem, a nawet arbuzem. Dobrze łączy się także z jajkiem na twardo, co sprawia, że pasuje doskonale do klasycznej sałatki nicejskiej.

fot. Carly Jayne / Unsplash

 

Riesling

Cytrusy, nuty ziołowe, aromaty zielonego jabłka, rumianek i w ogóle dzikie kwiaty na letniej łące – to klasyczne aromaty młodego rieslinga. Już wiecie? Wytrawny, młodziutki riesling to jedno z najbardziej uniwersalnych win do sałatek. Cokolwiek wrzucicie do miski, będzie dobrze. Jeśli wśród dodatków znajdą się słodkie owoce, warto poszukać rieslingów z delikatnym cukrem resztkowym. Dobry kabinett czy feinherb będą jak najbardziej na miejscu. Te wina sprawdzą się także, jeśli swoim sałatkom nadacie „azjatycki”, słodko-kwaśny posmak.

fot. Kawshar Ahmed / Unsplash

Soave

Dobre wulkaniczne wino z odmiany garganega z okolic Vicenzy w północnych Włoszech, ze względu na zalew przemysłowych bianchi przed laty, straciło nieco na poważaniu wśród enofilów. A szkoda, bo „prawdziwe” soave bardzo lubi się z warzywami, które trafiają do sałatkowej misy, czy będzie to zblanszowany kalafior czy karczochy, czy też świeży młody por. Soave pasuje też do surowego szpinaku i bazylii. Przede wszystkim zaś po prostu dobrze łączy się z sałatą jako taką – rzymską, maślaną, kruchą – nadając jej dodatkowy wymiar.

fot. Nadine Primeau / Unsplash

Gamay

Picie czerwonego wina do sałat nie jest zazwyczaj dobrym pomysłem, zwłaszcza latem. Przyznam jednak, że w beaujolais – a przecież to najbardziej znane wcielenie gamay – zakochałem się właśnie przy sałacie. W Beaujeau młodemu i lekkiemu rouge towarzyszy bardzo często zielona świeża sałata z dodatkiem chrupkich grzanek, skwarek przesmażonego boczku oraz winegretu na bazie oliwy, soku z cytryny i odrobiny musztardy dijońskiej.

fot. Nattha Khamso / Unsplash

Co jeszcze?

Verdejo zamiast sauvignon blanc; grüner veltliner i silvaner obok rieslinga; fiano, falanghina i greco z Kampanii; vermentino z Sardynii i wybrzeża Toskanii (czy jego prowansalska wersja rolle). No i lekuchne, wytrawne do szpiku kości blade wina różowe, zwłaszcza jeśli w sałatce dominują pomidory.

Interesuje Cię świat wina i innych alkoholi? Dołącz do naszego newslettera KUKBUK Spirits i regularnie otrzymuj najciekawsze wywiady, artykuły i przepisy prosto do swojej skrzynki.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk