Tak jak świeże są sałaty, pomidory, ogórki i zioła, które trafiają do miski w lipcu i w sierpniu, tak świeże powinny być podawane do nich wina. W przypadku białych, a po te będziemy sięgać zdecydowanie chętniej w ciągu najbliższych dwóch miesięcy, mówimy zatem o ostatnich zbiorach. W przypadku czerwonych – najwyżej o roczniku 2023. Wina bardziej dojrzałe mogą swoimi ewoluowanymi aromatami przyćmić delikatność surowych warzyw i ziół – zostawcie je zatem do ryb czy mięs.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?

5 win do letnich sałatek
Każdy ma swój patent na letnią sałatkę. Dobór składników determinuje sezon, osobiste preferencje, zawartość lodówki. Na szczęście są wina, które w miarę uniwersalnie pasują do świeżej zieleniny i z łatwością wybaczają odstępstwa od uświęconych reguł.
Krytyk winiarski i dziennikarz, redaktor naczelny "Fermentu", autor książek o tematyce winiarskiej.
Tekst: Tomasz Prange-Barczyński
fot. Luisa Brimble / Unsplash
Sauvignon blanc
Kocha zioła. Jeśli tylko wasza sałata będzie wzbogacona świeżą szałwią, bazylią, kolendrą, koperkiem, cząbrem czy lubczykiem, możecie śmiało podawać do niej klasyczne, młode, raczej europejskie (Dolina Loary, Styria, północne Włochy) sauvignon. Wina z tej odmiany z Nowej Zelandii i w ogóle z Nowego Świata będą pasowały do sałatek, w których oprócz zieleniny znajdzie się słodszy owoc, np. morela. Sauvignon blanc lubi też dodatki w rodzaju anchovies, czosnku, czy pestek granatu. To także wino, które pasuje do klasycznego sosu winegret. Sprawdzi się doskonale z typową caprese.

fot. Bryony Elena / Unsplash
Pinot blanc
Potrafi mieć zniewalający kwiatowy aromat i już sam ten fakt powinien naprowadzić was na właściwą drogę. Jadalne kwiaty w sałacie to doskonała para dla białego pinota. To wino ma też często nutę cytrynową, lepiej więc, jeśli wasza sałata zostanie zakwaszona właśnie cytryną lub limonką, a nie octem balsamicznym. Pinot lubi się zarówno z surową cukinią i w ogóle tzw. crudités, czyli warzywami na surowo, np. szparagami czy zielonym groszkiem, a nawet arbuzem. Dobrze łączy się także z jajkiem na twardo, co sprawia, że pasuje doskonale do klasycznej sałatki nicejskiej.

fot. Carly Jayne / Unsplash
Riesling
Cytrusy, nuty ziołowe, aromaty zielonego jabłka, rumianek i w ogóle dzikie kwiaty na letniej łące – to klasyczne aromaty młodego rieslinga. Już wiecie? Wytrawny, młodziutki riesling to jedno z najbardziej uniwersalnych win do sałatek. Cokolwiek wrzucicie do miski, będzie dobrze. Jeśli wśród dodatków znajdą się słodkie owoce, warto poszukać rieslingów z delikatnym cukrem resztkowym. Dobry kabinett czy feinherb będą jak najbardziej na miejscu. Te wina sprawdzą się także, jeśli swoim sałatkom nadacie „azjatycki”, słodko-kwaśny posmak.

fot. Kawshar Ahmed / Unsplash
Soave
Dobre wulkaniczne wino z odmiany garganega z okolic Vicenzy w północnych Włoszech, ze względu na zalew przemysłowych bianchi przed laty, straciło nieco na poważaniu wśród enofilów. A szkoda, bo „prawdziwe” soave bardzo lubi się z warzywami, które trafiają do sałatkowej misy, czy będzie to zblanszowany kalafior czy karczochy, czy też świeży młody por. Soave pasuje też do surowego szpinaku i bazylii. Przede wszystkim zaś po prostu dobrze łączy się z sałatą jako taką – rzymską, maślaną, kruchą – nadając jej dodatkowy wymiar.

fot. Nadine Primeau / Unsplash
Gamay
Picie czerwonego wina do sałat nie jest zazwyczaj dobrym pomysłem, zwłaszcza latem. Przyznam jednak, że w beaujolais – a przecież to najbardziej znane wcielenie gamay – zakochałem się właśnie przy sałacie. W Beaujeau młodemu i lekkiemu rouge towarzyszy bardzo często zielona świeża sałata z dodatkiem chrupkich grzanek, skwarek przesmażonego boczku oraz winegretu na bazie oliwy, soku z cytryny i odrobiny musztardy dijońskiej.

fot. Nattha Khamso / Unsplash
Co jeszcze?
Verdejo zamiast sauvignon blanc; grüner veltliner i silvaner obok rieslinga; fiano, falanghina i greco z Kampanii; vermentino z Sardynii i wybrzeża Toskanii (czy jego prowansalska wersja rolle). No i lekuchne, wytrawne do szpiku kości blade wina różowe, zwłaszcza jeśli w sałatce dominują pomidory.
Interesuje Cię świat wina i innych alkoholi? Dołącz do naszego newslettera KUKBUK Spirits i regularnie otrzymuj najciekawsze wywiady, artykuły i przepisy prosto do swojej skrzynki.
- ABC wina
Wina, które pachną latem
Owocowe i kwiatowe aromaty przywodzą nam na myśl wakacje. Nuty malin czy czereśni, piękny zapach różanych płatków - czy wiecie, że te zapachy można także odnaleźć w winach?
-
Jakie wino do makaronu?
Na takie pytanie nie ma jednej odpowiedzi, bo przecież nie dopasowujemy wina do samych klusek. Wszystko zależy od sosu. Łatwo się domyślić, że o inne wino zawoła carbonara, o inne zaś pesto czy sos pomidorowy.
- ABC wina
Pét-nat: wino z (wybuchowym!) temperamentem
Choć wina te szczególnie zachwycają młodszych konsumentów, pét-nat to kategoria znana winiarzom od wieków – tylko że wcześniej nie miała takiej sexy nazwy.
- ABC wina
Wina, które pachną latem
Owocowe i kwiatowe aromaty przywodzą nam na myśl wakacje. Nuty malin czy czereśni, piękny zapach różanych płatków - czy wiecie, że te zapachy można także odnaleźć w winach?
-
Jakie wino do makaronu?
Na takie pytanie nie ma jednej odpowiedzi, bo przecież nie dopasowujemy wina do samych klusek. Wszystko zależy od sosu. Łatwo się domyślić, że o inne wino zawoła carbonara, o inne zaś pesto czy sos pomidorowy.
- ABC wina
Pét-nat: wino z (wybuchowym!) temperamentem
Choć wina te szczególnie zachwycają młodszych konsumentów, pét-nat to kategoria znana winiarzom od wieków – tylko że wcześniej nie miała takiej sexy nazwy.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?