Kukbuk
Kukbuk
Mały chłopiec nad morzem

7 przepisów na posiłki na plaży

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Rodzicom małych surferów i małych syrenek podpowiadamy co spakować do piknikowego plażowego koszyka.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Rafał Meszka


Stylizacja: Beata Hadaś, Julia Porańska 


Przepisy i wykonanie dań: Piotr Bruś-Klepacki

Opublikowano: 2 Sierpnia 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Wiatr we włosach, piasek między palcami, słone krople na skórze. Zwrot przez sztag i deska w ślizgu oddaje się we władanie małych surferów. A  kiedy stopy znowu dotkną suchego lądu, puste brzuszki szybko przypomną, że pora na obiad.

Chłopiec niesie żagiel od windsurfingu
Lemoniada imbirowa z borówkami

Lemoniada imbirowa z borówkami 

Skladniki:

  • 1 korzeń imbiru
  • 800 ml dobrej jakości napoju typu ginger ale
  • sok z 1 limonki
  • 1 pęczek mięty
  • garść borówek

Przygotowanie:

Imbir obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do dzbanka. Wlewamy napój i sok z limonki, wrzucamy posiekaną miętę i borówki. Wszystko dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy sokiem z limonki i cukrem – lemoniada powinna mieć orzeźwiający, delikatnie kwaśny smak. Podajemy z lodem lub po schłodzeniu w lodówce.

Grillowana kukurydza

Kukurydza z masłem kolendrowym

Skladniki:

  • 4 kolby kukurydzy
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta chili (opcjonalnie)
  • 1 limonka

Przygotowanie:

Kukurydzę gotujemy do miękkości, osuszamy i grillujemy lub smażymy na suchej patelni. Masło ucieramy z kolendrą, solą, pieprzem oraz ewentualnie chili i smarujemy nim kolby. Podajemy z kawałkami limonki.

Młody surfer
Chłodnik z melona i arbuza

Chłodnik z melona i arbuza

Skladniki:

  • 1 kg dojrzałego arbuza
  • 1 kg melona
  • 1 łyżka soku z limonki
  • cukier do smaku (opcjonalnie)
  • 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 100 g świeżego solonego sera owczego
  • 1 łyżeczka sumaku

Przygotowanie:

Arbuz i melon pozbawiamy skóry, staramy się z miąższu usunąć wszystkie pestki i miksujemy je (jeśli pozostały jakieś pestki, przecedzamy przez sitko). Nadal miksując, doprawiamy sokiem z limonki i ewentualnie cukrem, dolewamy oliwę. Gdy składniki dokładnie się połączą, wstawiamy chłodnik do lodówki na przynajmniej godzinę. Przed rozlaniem do salaterek jeszcze raz mieszamy. Dekorujemy pokruszonym serem, kawałkami melona i sumakiem.

Zachód słońca nad morzem
Deser z owocami

Kakaowy kogel-mogel z owocami sezonowymi

Skladniki:

  • 4 żółtka jajek „zerówek”
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka mascarpone
  • ulubione owoce sezonowe

Przygotowanie:

Żółtka z cukrem ucieramy przez mniej więcej 10 minut, aż masa się napowietrzy i zrobi się biała. Dodajemy kakao, sok z cytryny i dalej miksujemy; pod koniec wrzucamy mascarpone. Kiedy krem będzie gładki, nakładamy go do miseczek i posypujemy ulubionymi owocami.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!