Kukbuk
Kukbuk
Mały chłopiec nad morzem

7 przepisów na posiłki na plaży

Rodzicom małych surferów i małych syrenek podpowiadamy co spakować do piknikowego plażowego koszyka.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Rafał Meszka


Stylizacja: Beata Hadaś, Julia Porańska 


Przepisy i wykonanie dań: Piotr Bruś-Klepacki

Opublikowano: 2 Sierpnia 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Wiatr we włosach, piasek między palcami, słone krople na skórze. Zwrot przez sztag i deska w ślizgu oddaje się we władanie małych surferów. A  kiedy stopy znowu dotkną suchego lądu, puste brzuszki szybko przypomną, że pora na obiad. Kukurydza na plaży to chyba tradycja ale warto poznać inne pyszne pomysły. Smacznego!

Chłopiec niesie żagiel od windsurfingu
Lemoniada imbirowa z borówkami

Lemoniada imbirowa z borówkami 

Skladniki:

  • 1 korzeń imbiru
  • 800 ml dobrej jakości napoju typu ginger ale
  • sok z 1 limonki
  • 1 pęczek mięty
  • garść borówek

Przygotowanie:

Imbir obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do dzbanka. Wlewamy napój i sok z limonki, wrzucamy posiekaną miętę i borówki. Wszystko dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy sokiem z limonki i cukrem – lemoniada powinna mieć orzeźwiający, delikatnie kwaśny smak. Podajemy z lodem lub po schłodzeniu w lodówce.

Grillowana kukurydza

Kukurydza z masłem kolendrowym

Skladniki:

  • 4 kolby kukurydzy
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta chili (opcjonalnie)
  • 1 limonka

Przygotowanie:

Kukurydzę gotujemy do miękkości, osuszamy i grillujemy lub smażymy na suchej patelni. Masło ucieramy z kolendrą, solą, pieprzem oraz ewentualnie chili i smarujemy nim kolby. Podajemy z kawałkami limonki.

Młody surfer
Chłodnik z melona i arbuza

Chłodnik z melona i arbuza

Skladniki:

  • 1 kg dojrzałego arbuza
  • 1 kg melona
  • 1 łyżka soku z limonki
  • cukier do smaku (opcjonalnie)
  • 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 100 g świeżego solonego sera owczego
  • 1 łyżeczka sumaku

Przygotowanie:

Arbuz i melon pozbawiamy skóry, staramy się z miąższu usunąć wszystkie pestki i miksujemy je (jeśli pozostały jakieś pestki, przecedzamy przez sitko). Nadal miksując, doprawiamy sokiem z limonki i ewentualnie cukrem, dolewamy oliwę. Gdy składniki dokładnie się połączą, wstawiamy chłodnik do lodówki na przynajmniej godzinę. Przed rozlaniem do salaterek jeszcze raz mieszamy. Dekorujemy pokruszonym serem, kawałkami melona i sumakiem.

Kanapka z indykiem idealna na szybki posiłek na plażę (fot. Rafał Meszka)

Kanapka z marynowanym indykiem i awokado >>

Skladniki:

  • 250 g mięsa z udźca indyka
  • 1 łyżki przyprawy tandoori masala
  • sól i pieprz do smaku
  • sproszkowane chili do smaku (opcjonalnie)
  • 100 g jogurt grecki
  • pieczywo
  • 100 g kremowy biały ser
  • 1 sztuka awokado

Przygotowanie:

Mięso kroimy w duże kawałki i doprawiamy przyprawą tandoori masala, solą oraz pieprzem, a także – jeśli lubimy pikantne dania – chili. Dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy i odstawiamy mięso do lodówki na 2 godziny. Kiedy się zamarynuje, pieczemy je na blasze w piekarniku nagrzanym do 200 stopni lub nabite na patyk nad ogniskiem, aż się zrumieni.

Pieczywo smarujemy sporą ilością serka, nakładamy plastry awokado i drobno pokrojone mięso

Krewetki z warzywami w papilotach

Krewetki w papilotach >>

Skladniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 100 g chorizo
  • 500 g surowy krewetek
  • 2 sztuki cukini
  • 150 ml wytrawnego wina (na przykład rieslinga)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Kiedy się zeszkli, wrzucamy pokrojone w plastry chorizo oraz obrane z pancerzy krewetki, smażymy przez chwilę i przekładamy na kawałki folii aluminiowej. Dodajemy pokrojone w kostkę cukinie, wlewamy wino, doprawiamy solą oraz pieprzem, zawijamy papiloty i wkładamy je na 15 minut do ogniska lub piekarnika nagrzanego do 220 stopni.

Przed podaniem rozcinamy folię i posypujemy danie posiekaną natką pietruszki.

Zachód słońca nad morzem
Placki drożdżowe  ze smażonym dorszem

Placki drożdżowe ze smażonym dorszem >>

Skladniki:

  • 25 g świeży drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 60 g roztopionego masła
  • filet z dorsza
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 4 filety z dorsza
  • mąka do panierowania
  • 1 sztuka jajka „zerówki”
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • warzywa sezonowe do podania

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie i łączymy z mąką, wodą, jogurtem, masłem oraz solą. Ugniatamy ciasto przez mniej więcej 10 minut i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Kiedy wyrośnie, formujemy z niego kulki i rozwałkowujemy je na placki grubości kilku milimetrów. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach do momentu, aż zrobią się rumiane. Odkładamy na kilka minut, żeby odpoczęły i zrobiły się elastyczne. 

Filety doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na lekko rozgrzanym oleju, aż bułka delikatnie się przyrumieni i będzie chrupiąca. 

Ryby układamy na plackach, dodajemy pokrojone ulubione warzywa sezonowe oraz wybrany sos i zawijamy w rulon.

Deser z owocami

Kakaowy kogel-mogel z owocami sezonowymi

Skladniki:

  • 4 żółtka jajek „zerówek”
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka mascarpone
  • ulubione owoce sezonowe

Przygotowanie:

Żółtka z cukrem ucieramy przez mniej więcej 10 minut, aż masa się napowietrzy i zrobi się biała. Dodajemy kakao, sok z cytryny i dalej miksujemy; pod koniec wrzucamy mascarpone. Kiedy krem będzie gładki, nakładamy go do miseczek i posypujemy ulubionymi owocami.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

Koszyk