Sambal goreng, czyli krewetki z tofu, tempehem i fasolą, gulasz rybny z okrą, bakłażanem, pomidorami i ananasem, nazywany asam pedas, liście tapioki w mleczku kokosowym oraz jajka w ostrym sosie sambal – tak zastawiony stół czeka na nas, kiedy wchodzimy do domu kolejnych bohaterów „5 minut w kuchni”. Tym razem odwiedzamy szefa kuchni Trisno Hamida i Kamilę Mroczkowską, współzałożycielkę restauracji MOD i Regina w Warszawie. Oboje mieszkają na poddaszu jednego z mokotowskich bloków. W przytulnym mieszkaniu jest jasna kuchnia, duży drewniany stół i regał z książkami kucharskimi, wśród których znajduje się ta jedna szczególna – kupiona przez Trisno jeszcze w Singapurze, gdzie dorastał. Poznali się 10 lat temu. Gdyby nie to spotkanie – ani MOD, ani Regina pewnie by nie powstały.
5 minut w kuchni: Przemek Klima / Bottiglieria 1881
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.