Euskadi, czyli Kraj Basków, to trzy prowincje leżące na północy Hiszpanii, zamieszkiwane przez najstarszą grupę etniczną Półwyspu Iberyjskiego. Baskowie mają własny język, odrębną kulturę oraz gastronomię, która od zawsze była jednym z najważniejszych elementów ich życia. Tamtejsza kuchnia baskijska słynie z ryb, przede wszystkim dorszy, morszczuków, węgorzy, a także z wszelkich owoców morza. Istotne miejsce zajmują w niej rybie podroby, dzięki czemu żadna część ryby się nie marnuje. Z kolei popularne przekąski, w odróżnieniu od hiszpańskich tapas, noszą tu nazwę pintxos. Kuchnia baskijska znajduje uznanie na całym świecie – w San Sebastián, jednym z trzech dużych miast regionu, działa kilkadziesiąt lokali z gwiazdkami Michelin, a parę z nich znajduje się na liście 50 najlepszych restauracji świata.
Euskadi to także nazwa jedynej restauracji baskijskiej w Polsce. Zjemy tam między innymi piquillo con queso de cabra, czyli papryczkę piquillo faszerowaną kozim serem z miodem i migdałami, kraba miękkoskorupkowego z białym sosem bisque czy solomillo ibérico de bellota – polędwicę ze świni iberyjskiej karmionej ziołami i żołędziami, podawaną z ziemniakami confit. Z kolei na deser koniecznie należy zamówić beignet de manzana – jabłkowe beignet z sosem angielskim i migdałami.