Wariacje na temat Negroni
W 1967 w Bar Basso w Mediolanie powstało Negroni Sbagliato (Negroni z błędem), w którym nie ma ginu, jest za to prosecco. Ponoć zabiegany barman pomylił butelki wina musującego i ginu – ale na szczęście gość nie zaprotestował, ba, nawet pochwalił pomysł. Z kolei w 2002 roku powstało White Negroni. Wymyślił je Wayne Collins, jeden ze znanych londyńskich barmanów. Zamiast słodkiego wermutu użył Lillet Blanc o jasnobursztynowej barwie, a miejsce campari zajął Suze, francuski likier ziołowy. Na początku XXI wieku w USA zaczęto przygotowywać Mezcal Negroni – stało się to na fali rosnącej popularności mezcala, który, użyty zamiast ginu, nadaje drinkowi nieco ziemisty smak i delikatnie „wędzone” nuty. Sporą popularnością cieszy się także wyjątkowo aromatyczne Rum Negroni zrobione na ciemnym rumie w miejsce ginu.