Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

3 rzeczy o Negroni

Jeden z najpopularniejszych koktajli świata jest zarazem jednym z najprostszych do przyrządzenia.

Dziennikarka i redaktorka związana z magazynem "Ferment. Pismo o winie". Współpracuje z portalem "Słówka. Magazyn o języku", prowadzi zajęcia na warszawskim SWPS.

Tekst: Inka Wrońska

fot. Olaf Kuziemka

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Ten koktajl o idealnie zrównoważonych gorzko-słodkich nutach podawany jest na aperitif dla pobudzenia trawienia. Jak wynika z aktualnego badania Drinks International, już od 3 lat plasuje się na pierwszym miejscu na liście najlepiej sprzedających się klasycznych drinków na świecie.

Czym jest Negroni?

Koktajlem o ponadstuletniej historii, który z sukcesem przetrwał próbę czasu. Być może ze względu na łatwy przepis: to w równych częściach gin, wermut (klasycznie ma być słodki i czerwony) i bitter, czyli gorzki likier (z reguły campari, czasami, ale znacznie rzadziej, zastępowane aperolem). Składniki należy zmieszać (nie wstrząsać!) w szklance typu highball wypełnionej lodemi i podać z kawałkiem skórki z pomarańczy (może też być plasterek lub cząstka pomarańczy). Prostota receptury sprawia także, że Negroni stanowi wielką pokusę dla barmanów, tworzących liczne wariacje na jego temat – o tym przeczytacie poniżej.

 

Negroni jest drinkiem dla wyrobionego podniebienia. Gin dodaje mu witalności, wermut głębi, a bitter wszystko równoważy.

Z portalu „Difford’s Guide”

Kiedy wymyślono Negroni?

Prawdopodobnie w 1919 roku. Było to w Caffè Casoni we Florencji, a barman przygotował takiego drinka specjalnie dla hrabiego Camilla Negroniego. Arystokrata, wielbiciel koktajlu o nazwie Americano, poprosił o drobną zmianę w składnikach. W wersji klasycznej Americano to campari i wermut plus woda gazowana. Tu wodę miał zastąpić równie jak ona przejrzysty, za to znacznie mocniejszy gin. Popularność tego koktajlu w USA przyszła jakieś 20 lat później. Stało się to dzięki Orsonowi Wellesowi, który w 1947 roku napisał o Negroni do Coshocton Tribune: „Bittery są doskonałe na wątrobę, gin jej szkodzi. Ich wpływy zatem równoważą się wzajemnie”.

Wariacje na temat Negroni

W 1967 w Bar Basso w Mediolanie powstało Negroni Sbagliato (Negroni z błędem), w którym nie ma ginu, jest za to prosecco. Ponoć zabiegany barman pomylił butelki wina musującego i ginu – ale na szczęście gość nie zaprotestował, ba, nawet pochwalił pomysł. Z kolei w 2002 roku powstało White Negroni. Wymyślił je Wayne Collins, jeden ze znanych londyńskich barmanów. Zamiast słodkiego wermutu użył Lillet Blanc o jasnobursztynowej barwie, a miejsce campari zajął Suze, francuski likier ziołowy. Na początku XXI wieku w USA zaczęto przygotowywać Mezcal Negroni – stało się to na fali rosnącej popularności mezcala, który, użyty zamiast ginu, nadaje drinkowi nieco ziemisty smak i delikatnie „wędzone” nuty. Sporą popularnością cieszy się także wyjątkowo aromatyczne Rum Negroni zrobione na ciemnym rumie w miejsce ginu.

Negroni Signature Cocktail, dostępny w sieci Lidl, to koktajl już gotowy do spożycia. Jedyne, co trzeba zrobić samemu, to wrzucić do szklaneczki kilka kostek lodu. Cena: 94,99 zł za but. o poj. 500 ml / fot. Olaf Kuziemka

Interesuje Cię świat wina i innych alkoholi? Dołącz do naszego newslettera KUKBUK Spirits i regularnie otrzymuj najciekawsze wywiady, artykuły i przepisy prosto do swojej skrzynki.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk