Ten koktajl o idealnie zrównoważonych gorzko-słodkich nutach podawany jest na aperitif dla pobudzenia trawienia. Jak wynika z aktualnego badania Drinks International, już od 3 lat plasuje się na pierwszym miejscu na liście najlepiej sprzedających się klasycznych drinków na świecie.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?
3 rzeczy o Negroni
Jeden z najpopularniejszych koktajli świata jest zarazem jednym z najprostszych do przyrządzenia.
Dziennikarka i redaktorka związana z magazynem "Ferment. Pismo o winie". Współpracuje z portalem "Słówka. Magazyn o języku", prowadzi zajęcia na warszawskim SWPS.
Tekst: Inka Wrońska
fot. Olaf Kuziemka
Czym jest Negroni?
Koktajlem o ponadstuletniej historii, który z sukcesem przetrwał próbę czasu. Być może ze względu na łatwy przepis: to w równych częściach gin, wermut (klasycznie ma być słodki i czerwony) i bitter, czyli gorzki likier (z reguły campari, czasami, ale znacznie rzadziej, zastępowane aperolem). Składniki należy zmieszać (nie wstrząsać!) w szklance typu highball wypełnionej lodemi i podać z kawałkiem skórki z pomarańczy (może też być plasterek lub cząstka pomarańczy). Prostota receptury sprawia także, że Negroni stanowi wielką pokusę dla barmanów, tworzących liczne wariacje na jego temat – o tym przeczytacie poniżej.
Z portalu „Difford’s Guide”Negroni jest drinkiem dla wyrobionego podniebienia. Gin dodaje mu witalności, wermut głębi, a bitter wszystko równoważy.
Kiedy wymyślono Negroni?
Prawdopodobnie w 1919 roku. Było to w Caffè Casoni we Florencji, a barman przygotował takiego drinka specjalnie dla hrabiego Camilla Negroniego. Arystokrata, wielbiciel koktajlu o nazwie Americano, poprosił o drobną zmianę w składnikach. W wersji klasycznej Americano to campari i wermut plus woda gazowana. Tu wodę miał zastąpić równie jak ona przejrzysty, za to znacznie mocniejszy gin. Popularność tego koktajlu w USA przyszła jakieś 20 lat później. Stało się to dzięki Orsonowi Wellesowi, który w 1947 roku napisał o Negroni do Coshocton Tribune: „Bittery są doskonałe na wątrobę, gin jej szkodzi. Ich wpływy zatem równoważą się wzajemnie”.
Wariacje na temat Negroni
W 1967 w Bar Basso w Mediolanie powstało Negroni Sbagliato (Negroni z błędem), w którym nie ma ginu, jest za to prosecco. Ponoć zabiegany barman pomylił butelki wina musującego i ginu – ale na szczęście gość nie zaprotestował, ba, nawet pochwalił pomysł. Z kolei w 2002 roku powstało White Negroni. Wymyślił je Wayne Collins, jeden ze znanych londyńskich barmanów. Zamiast słodkiego wermutu użył Lillet Blanc o jasnobursztynowej barwie, a miejsce campari zajął Suze, francuski likier ziołowy. Na początku XXI wieku w USA zaczęto przygotowywać Mezcal Negroni – stało się to na fali rosnącej popularności mezcala, który, użyty zamiast ginu, nadaje drinkowi nieco ziemisty smak i delikatnie „wędzone” nuty. Sporą popularnością cieszy się także wyjątkowo aromatyczne Rum Negroni zrobione na ciemnym rumie w miejsce ginu.
Interesuje Cię świat wina i innych alkoholi? Dołącz do naszego newslettera KUKBUK Spirits i regularnie otrzymuj najciekawsze wywiady, artykuły i przepisy prosto do swojej skrzynki.
- ABC wina
4 rzeczy o aperitivo
We Włoszech aperitivo jest rytuałem kulturowym. Jego tradycja sięga XVIII wieku.
- Kultura i wiedza
W prostocie siła, czyli najlepsze koktajle premium na lato
Latem, gdy pogoda nas rozpieszcza, a długie wieczory pozwalają cieszyć się wakacyjną aurą, od pełni szczęścia dzieli nas kilka prostych kroków. Wystarczą szklanka, lód i odpowiednia mieszanka doskonałych smaków.
- Ludzie i inspiracje
Czas na letnie drinki!
Ciepłe popołudnia i długie wieczory sprzyjają organizowaniu przyjęć w ogrodzie i wielogodzinnemu piknikowaniu. Miłe chwile z naturą i z przyjaciółmi przedłużamy, dodając botaniczne składniki do letnich drinków.
- ABC wina
4 rzeczy o aperitivo
We Włoszech aperitivo jest rytuałem kulturowym. Jego tradycja sięga XVIII wieku.
- Kultura i wiedza
W prostocie siła, czyli najlepsze koktajle premium na lato
Latem, gdy pogoda nas rozpieszcza, a długie wieczory pozwalają cieszyć się wakacyjną aurą, od pełni szczęścia dzieli nas kilka prostych kroków. Wystarczą szklanka, lód i odpowiednia mieszanka doskonałych smaków.
- Ludzie i inspiracje
Czas na letnie drinki!
Ciepłe popołudnia i długie wieczory sprzyjają organizowaniu przyjęć w ogrodzie i wielogodzinnemu piknikowaniu. Miłe chwile z naturą i z przyjaciółmi przedłużamy, dodając botaniczne składniki do letnich drinków.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?