Punktem wyjścia każdej pysznej kawy jest espresso. Podane samodzielnie czy z dodatkiem mleka – to kwestia gustu i naszych preferencji. Są jednak takie kawy, które zasmakują wszystkim. Bo kto w środku jesieni nie napiłby się rozgrzewającej kawy z czekoladą i chili albo korzennego espresso, które smakuje jak święta?
3 kawy na jesień i zimę
Zima zbliża się wielkimi krokami, a poranki i wieczory są coraz chłodniejsze. Zobaczcie trzy kawowe przepisy, które przygotowaliśmy specjalnie dla was na te krótkie dni.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Marcin Lewandowski
Korzenne espresso
Składniki:
- mielony imbir szczypta
- mielony cynamon szczypta + do posypania
- mielony kardamon szczypta
- mielona gałka muszkatołowa szczypta
- kapsułka NESCAFÉ® Dolce Gusto® Espresso Intenso 1 sztuka
krok 1. Imbir, cynamon, kardamon i gałkę muszkatołową wsypujemy do małej filiżanki.
krok 2. Zaparzamy 50ml espresso, korzystając z kapsułki i ekspresu Piccolo XS. Mieszamy je dokładnie z przyprawami.
krok 3. Przez sitko z drobnymi oczkami przesypujemy na kawę cynamon. Doda on przyjemnego aromatu, a także pięknie udekoruje espresso.
Rozgrzewająca chili mocha
Składniki:
- gorzka czekolada ½ tabliczki
- mielona papryczka chili szczypta + do posypania
- kapsułka NESCAFÉ® Dolce Gusto® Latte Macchiato z kawą 1 sztuka
- kapsułka NESCAFÉ® Dolce Gusto® z mlekiem 1 sztuka
krok 1. 170 ml mleka spieniamy przy pomocy ekspresu. Następnie 120 ml przelewamy do garnka. Wrzucamy do środka połamaną czekoladę i szczyptę chili, intensywnie mieszamy na małym ogniu, aż otrzymamy płynną, gęstą czekoladę. Przelewamy ją do kubka – sami decydujemy, jak czekoladowa ma być kawa.
krok 2. Do kubka z czekoladą dolewamy pozostałe 50ml mleka. Następnie do przygotowywanego napoju parzymy 50ml kawy z drugiej kapsułki. Na koniec dekorujemy kawę małą szczyptą mielonego chili.
Świąteczne cappuccino
Składniki:
- miód 1-2 łyżeczki
- kapsułka NESCAFÉ® Dolce Gusto® Cappuccino z kawą 1 sztuka
- kapsułka NESCAFÉ® Dolce Gusto® z mlekiem 1 sztuka
- cynamon szczypta
krok 1. Na spód kubka wlewamy miód – 1 lub 2 łyżeczki, w zależności od tego, jak słodką kawę chcemy otrzymać.
krok 2. Na miód spieniamy mleko, używając odpowiedniej kapsułki, a następnie zaparzamy 40ml espresso.
krok 3. Dekorujemy napój cynamonem.
Artykuł powstał we współpracy z NESCAFÉ® Dolce Gusto®.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?