Kuchnia portugalska olśniewa swoją prostotą. Choć wywodzi się z wiejskich korzeni, nie brakuje jej wyrafinowania oraz ciekawych, nierzadko zadziwiających połączeń smakowych. Sprawdźcie przepisy Bartka Kieżuna na pyszne i pachnące kolendrą dania prosto z Portugalii.
3 apetyczne dania z Portugalii
Pomidory posypujemy papryką, zupę zalewamy porto, a pączki obtaczamy w cukrze. Podpowiadamy, jak wyczarować Portugalię na talerzu.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: Bartek Kieżun
Zupa cebulowa ze śmietaną i z porto
Czas przygotowania: 1 godzina i 45 minut
Składniki:
- szalotka 500 g
- cebula czerwona 500 g
- cebula cukrowa 500 g
- cebula biała 500 g
- por 500 g
- masło 50 g
- oliwa 50 ml
- brandy 30 ml
- porto 75 ml
- bulion 2 l warzywny lub drobiowy
- śmietana 75 ml
Krok 1. Wszystkie cebule obieramy i siekamy w niewielkie kawałki.
Krok 2. Pory myjemy, usuwamy najtwardsze kawałki zielonych liści. Oczyszczone pory drobno kroimy.
Krok 3. Masło i oliwę rozgrzewamy w garnku z grubym dnem. Wrzucamy cebulę i często mieszając, smażymy przez mniej więcej kwadrans (nie dopuszczamy, by cebula się zrumieniła).
Krok 4. Po tym czasie wlewamy brandy. Kiedy odparuje, wlewamy porto. Kiedy i ono odparuje, wlewamy tyle bulionu, by przykryć cebulę. Następnie na niewielkim gazie gotujemy zupę przez pół godziny.
Krok 5. Blendujemy zupę. Jeśli jest za gęsta, dolewamy nieco bulionu.
Krok 6. Do garnka z zupą dodajemy śmietanę, a następnie zagotowujemy i podajemy.
TIP Zupę można zupę udekorować szczypiorkiem oraz odrobiną twardego portugalskiego sera, choć nie trzeba!
Risotto z pomidorami
Czas przygotowania: 75 minut
Składniki:
- cebula 2 sztuki
- czerwona papryka 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- oliwa extra virgine do smażenia
- ryż 4 garści
- sól i pieprz do smaku
- wędzona słodka papryka do smaku
- bulion warzywny 1 l
- pomidor 4 sztuki
- wędzona pikantna papryka do smaku
Dodatkowo:
- świeża kolendra według uznania
Krok 1. Cebulę i paprykę siekamy, czosnek kroimy na cienkie plasterki.
Krok 2. Przesmażamy warzywa na oliwie. Wsypujemy ryż. Kiedy się zeszkli, dodajemy sól, pieprz i wędzoną słodką paprykę. Mieszamy. Podlewamy sporą porcją bulionu.
Krok 3. Pomidory nacinamy na krzyż, delikatnie, by naruszyć jedynie skórkę. Zanurzamy we wrzącym bulionie i po chwili wyciągamy. Obieramy.
Krok 4. Pomidory kroimy w drobną kostkę i dorzucamy na patelnię. Cały czas podlewając bulionem, gotujemy do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec doprawiamy solą i pikantną papryką.
Krok 5. Odstawiamy na chwilę i podajemy – najlepiej z porządną porcją świeżej kolendry.
Malasadas, czyli pączki karmelowe
Czas przygotowania: 35 minut + 2 godziny na wyrośnięcie ciasta
Składniki:
- mleko 250 ml
- cukier 50 g + do obtoczenia
- suche drożdże 3 g
- mąka pełnoziarnista 250 g
- sól szczypta
- skórka otarta z cytryny szczypta
- skórka otarta z pomarańczy szczypta
- olej do smażenia
Krok 1. Mleko podgrzewamy do mniej więcej 40 stopni – tak by było ciepłe, ale nie gorące. Wsypujemy cukier i drożdże.
Krok 2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i skórki z cytrusów. Wlewamy mleko z cukrem i drożdżami i bardzo dokładnie mieszamy rózgą kuchenną. Ciasto powinno być gładkie, bez żadnych grudek, a konsystencją przypominać gęsty jogurt.
Krok 3. Owijamy miskę folią spożywczą. Odstawiamy na 2 godziny.
Krok 4. Po tym czasie pączki smażymy na gorącym oleju. Ciasto nakładamy łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego. Po wyjęciu z oleju wrzucamy pączki na chwilę do cukru. Szybko zjadamy!
TIP Z nalewką wiśniową pączki sprawdzą się jako idealny deser dla dorosłych.
Jeśli macie ochotę wypróbować więcej przepisów prosto z Portugalii, sięgnijcie do książki Bartka Kieżuna „Portugalia do zjedzenia”.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?