Kukbuk
Kukbuk
zdrowa sałatka (fot. Ella Olsson)

Trendy kulinarne na 2020 rok

Świadomość ekologiczna, troska o własne zdrowie, wygoda konsumencka, szacunek do sezonowych i lokalnych produktów. Sprawdźcie, jakie trendy żywieniowe przewidujemy na nadchodzący rok!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Ella Olsson / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

1. Zmierzch jednorazowych opakowań

Troska o środowisko naturalne to nie przelotna moda, a odpowiedź na poważne problemy klimatyczne, które trawią naszą planetę. Znajduje oczywiście odzwierciedlenie w branży kulinarnej i gastronomicznej. Coraz więcej kawiarni i restauracji rezygnuje z jednorazowych opakowań, jednocześnie zachęcając do przynoszenia własnych pojemników wielokrotnego użytku. W 2020 roku ten trend ma nabrać rozpędu – z pewnością zatem doczekamy się wielu kreatywnych rozwiązań.

2. Zjeść CBD

Kannabidiol, czyli CBD, to związek chemiczny, który występuje naturalnie w liściach konopi. Nie ma właściwości psychoaktywnych, za to łagodzi ból, stany lękowe czy zmniejsza oznaki stresu. Już niebawem powinniśmy poznać zastosowania, jakie znajdą dla kannabidiolu szefowie kuchni, a także producenci słodkich napojów i alkoholi.

3. Zielone menu

W dużych polskich miastach nie brakuje restauracji z kuchnią wegańską i wegetariańską. Przy niektórych ulicach łatwiej znaleźć lokal, w którym podaje się roślinne posiłki, niż zjeść coś z mięsem. Rozwój tego segmentu gastronomii powoduje zmiany także w lokalach, w których do tej pory nie przywiązywano większej wagi do oferty wegetariańskiej i wegańskiej i stanowiła ona raczej marginalną propozycję w menu. Możemy się spodziewać, że w nadchodzącym roku w wielu miejscach natkniemy się na rozbudowane zielone karty dań. W wielu z nich zapewne pojawi się jackfruit, owoc drzewa bochenkowego, który jest szczególnie lubiany w roślinnej kuchni, ale zyskuje coraz większą popularność również poza nią.

Domowe mleko roślinne - dieta wegańska

4. Zdrowe przekąski

Częściej w naszych domach zagoszczą zdrowe przekąski. Już dziś na półkach sklepowych znajdziemy całkiem niemało przekąsek z buraka, jarmużu czy ciecierzycy. Kwestią czasu jest produkowanie ich na większą skalę i tworzenie nowych połączeń smakowych, które podbiją serca wiecznie głodnych smakoszy.

5. Mleko owsiane: w domu i kawiarni

Coraz większa popularność napojów roślinnych, powszechnie zwanych mlekami roślinnymi, sprawia, że ich producenci nieustannie doskonalą swoje receptury. Napoje te znajdują również specjalistyczne zastosowania: inne są przeznaczone do płatków śniadaniowych, a inne do kawy. Jako że napój owsiany jest zdecydowanie najbardziej przyjazny kulinarnym eksperymentom, możemy się spodziewać, że w najbliższej przyszłości będzie wykorzystywany na całkiem nowe sposoby.

6. Mniej cukru w produktach

Za każdym razem, gdy zamiast coca-coli sięgamy po kombuchę, a zamiast klasycznych słodyczy wybieramy zdrowsze przekąski, dbamy nie tylko o swoje zdrowie, ale także o zmysł smaku. Jeśli wypijemy słodki gazowany napój po raz pierwszy od dłuższego czasu, zaskoczy nas, jak wiele jest w nim cukru. Nasze preferencje w zakresie słodyczy będą się zmieniać. Całkiem możliwe, że częściej będziemy sięgać po te produkty, które zawierają mniej cukru.

7. Mniejsze porcje, lepsze składniki

Wiele wskazuje na to, że przywiązanie do idei zrównoważonej, lokalnej kuchni opartej na sezonowych produktach przesądzi o rozmiarze serwowanych porcji. W tym kontekście więcej restauracji może zachęcać do dzielenia się jedzeniem – by biesiadnicy mogli spróbować jak najwięcej różnych potraw. Mniejszy rozmiar porcji wynagrodzą walory wizualne jedzenia – do estetyki kulinarnej będą przywiązywać wagę nie tylko renomowane, eleganckie restauracje. W niedalekiej przyszłości coraz częściej będziemy dostawać na talerzach małe dzieła sztuki.

Słodka zupa dyniowa z polentą (fot. Anna Szewczak)

8. Głowonogi na talerzu

Głowonogi to niesamowite zwierzęta, które wyjątkowo szybko nabierają masy. Dodatkowo, odpowiednio przyrządzone, są po prostu pyszne. Stąd coraz częściej podejmuje się próby hodowli głowonogów na dużą skalę. Jest to jednak wyjątkowo trudne zadanie ze względu na specyficzną dietę tych zwierząt. Należy też zadać pytanie o etyczny wymiar takich praktyk: głowonogi są przecież wyjątkowo inteligentnymi i wrażliwymi istotami.

9. Pizza z maszyny

Jeżeli wydaje wam się, że maszyny smarujące placek sosem, nakładające ser oraz dodatkowe składniki i wypiekające pizzę to wizja dziwnej przyszłości – jesteście w błędzie. Maszyny robią to od wielu lat, tak powstaje każda mrożona pizza. W 2020 roku prawdopodobnie będziemy świadkami pojawiania się takich maszyn w restauracjach oraz przestrzeniach publicznych.

10. Woda gazowana

Osoby, które wykluczyły ze swojej diety cukier, wciąż mogą skłaniać się ku napojom gazowanym. Nasycona dwutlenkiem węgla woda będzie świetnym wyborem, szczególnie jeśli restauracja lub kawiarnia będzie w stanie zaoferować nam jakiś jej wybór. Woda – jak każdy inny napój – ma przecież różne walory smakowe, które mogą nam mniej lub bardziej odpowiadać.

11. Regionalne alkohole

Miody pitne, cydry, podpiwki, nalewki – zna je i ceni cała Polska. Co więcej, nie bez powodu cieszą się tak dobrą opinią! Kraftowe, regionalne alkohole są doceniane nie tylko przez rodzimych entuzjastów, ale także za granicą. Wygrywają konkursy, otrzymują nagrody. Nie powinna nas zatem dziwić częstsza obecność takich trunków w naszych ulubionych lokalach.

dieta pudełkowa (fot. Ella Olsson)

12.  Rzadziej jemy na mieście

Jeszcze niedawno kolacja na mieście i wyjście do kina były wyczekiwanym cotygodniowym rytuałem. Teraz rzadziej wychodzimy z domu: jedzenie zamawiamy przez jedną z wielu dostępnych aplikacji, a film, który obejrzelibyśmy w kinie, włączamy na Netflixie czy HBO Go. A nawet jeśli wyjdziemy z domu, istnieje duże prawdopodobieństwo, że wybierzemy się do lokalu, który określa się jako flex casual albo fine casual. W takim miejscu, choć jedzenie zamówimy przy barze, zostanie ono starannie przygotowane, za to bardzo szybko.

13. Napoje bezalkoholowe

Producenci alkoholi zauważają potrzeby tych, którzy napojów procentowych spożywać nie mogą lub nie chcą. Kobiety w ciąży, kierowcy, chorzy, a także abstynenci i osoby, które w trosce o swoje zdrowie regularnie uprawiają sport, mają dostęp do coraz szerszego wyboru piw i win w wersji bez alkoholu. Oprócz wspomnianych trunków w Polsce produkuje się również wysokiej jakości bezalkoholowe cydry.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk