1. Zmierzch jednorazowych opakowań
Troska o środowisko naturalne to nie przelotna moda, a odpowiedź na poważne problemy klimatyczne, które trawią naszą planetę. Znajduje oczywiście odzwierciedlenie w branży kulinarnej i gastronomicznej. Coraz więcej kawiarni i restauracji rezygnuje z jednorazowych opakowań, jednocześnie zachęcając do przynoszenia własnych pojemników wielokrotnego użytku. W 2020 roku ten trend ma nabrać rozpędu – z pewnością zatem doczekamy się wielu kreatywnych rozwiązań.
2. Zjeść CBD
Kannabidiol, czyli CBD, to związek chemiczny, który występuje naturalnie w liściach konopi. Nie ma właściwości psychoaktywnych, za to łagodzi ból, stany lękowe czy zmniejsza oznaki stresu. Już niebawem powinniśmy poznać zastosowania, jakie znajdą dla kannabidiolu szefowie kuchni, a także producenci słodkich napojów i alkoholi.
3. Zielone menu
W dużych polskich miastach nie brakuje restauracji z kuchnią wegańską i wegetariańską. Przy niektórych ulicach łatwiej znaleźć lokal, w którym podaje się roślinne posiłki, niż zjeść coś z mięsem. Rozwój tego segmentu gastronomii powoduje zmiany także w lokalach, w których do tej pory nie przywiązywano większej wagi do oferty wegetariańskiej i wegańskiej i stanowiła ona raczej marginalną propozycję w menu. Możemy się spodziewać, że w nadchodzącym roku w wielu miejscach natkniemy się na rozbudowane zielone karty dań. W wielu z nich zapewne pojawi się jackfruit, owoc drzewa bochenkowego, który jest szczególnie lubiany w roślinnej kuchni, ale zyskuje coraz większą popularność również poza nią.