Budka z Lodami - Cukiernia Sosenka >>
ul. Francuska 30, Warszawa
Budka z Lodami to znane i lubiane miejsce na Saskiej Kępie. Działa od 2012 roku i jest lodziarnią córką cukierni Saska. Trzy lata temu wprowadziła do oferty lody wegańskie – właścicielka lodziarni postanowiła zacząć eksperymenty z lodami na mleku roślinnym z myślą o swojej przyjaciółce wegance. Na początku był jeden mleczny smak – śmietanka sojowa, która może nie była idealna, ale naprawdę cieszyła wegan, ponieważ trzy lata temu wegańskie lody nie były tak powszechne jak dziś. Właścicielka z każdym rokiem doskonaliła recepturę i dodawała do oferty coraz to nowsze smaki. Znajdziecie tam obłędne lody pistacjowe, orzechowe i kokosowe, a także spory wybór sorbetów (na przykład czekoladowy!), również słodzonych stewią. Duża porcja kosztuje 6 zł i można w niej połączyć dwa smaki. Śpieszcie się odwiedzać Budkę z Lodami, bo działa tylko w sezonie wiosenno-letnim!
Vegestacja >>
ul. Poznańska 26, Warszawa
Pierwsza taka lodziarnia w Warszawie – w menu nie znajdziecie ani śladu śmietany z krowiego mleka. Vegestacja jeszcze do niedawna urzędowała przy ulicy Puławskiej. W tym sezonie zmienia lokalizację i przenosi się na ulicę Poznańską 26. Ekipa Vegestacji wytwarza lody rzemieślnicze z dużą dozą kreatywności i bardzo dba o swoich klientów, na których życzenie wprowadziła lody bezcukrowe. W ofercie znajdziecie oczywiście kilka pozycji sorbetowych, ale to lody mleczne zasługują na brawa. Wygrywają pistacjowe, choć inne smaki wcale im nie ustępują: słony karmel, tahini, solony migdał czy snickers. Lody są przepyszne, kremowe, porcje w cenie 5 zł duże, a obsługa przemiła, cierpliwie pomaga przy wyborze idealnego smaku.