Kukbuk
Kukbuk
Przepisy z sezonowych składników. Proste dania dla każdego

Sezonowy targ: wiosna

Kiedy w kwietniu przeplatają się słoneczne i chłodne dni, na targu pojawiają się rzodkiewka, rabarbar i świeże zioła. Korzystają z ocieplenia, ale dobrze znoszą też niskie temperatury. Podpowiadamy, jakie potrawy można przygotować z tych produktów.

Justyna "Ziuta" Prokop – dynamiczna szefowa kuchni oddziału cateringowego firmy Kręgliccy. Gotuje z werwą, doprawia żywiołowo, zarządza konkretnie, śmieje się zaraźliwie. Od lat zaopatruje się na targu w Fortecy.

Tekst: Justyna "Ziuta" Prokop

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk


Ilustracje: Zosia Sobota

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Na targu wreszcie królują kolory! W morzu zieleni wyróżniają się purpurowe kulki rzodkiewki i różowe łodygi rabarbaru. Pierwsze owoce nie rozpieszczają słodyczą: rabarbar jest kwaśny i cierpki, ale znakomicie odnajdzie się zarówno w deserach, jak i w daniach wytrawnych czy w towarzystwie ryb. Rzodkiewka jest teraz delikatna i soczysta, ale gdy słońca będzie więcej, nabierze ostrości. Wśród zieleniny nieustanne pojawia się coś nowego, coraz więcej odmian ziół, coraz większa sałata, a z dzikich łąk przybywają pokrzywa i mlecz.

Przepis – sandacz z rzodkiewką na maśle, jak zrobić sandacza, pomysł na obiad z rybą (fot. Maciek Niemojewski)

Sandacz z rzodkiewką na maśle

Rzodkiewkę jemy zazwyczaj na surowo: przyjemnie chrupie wymieszana z twarożkiem albo położona na kanapce. Ta ze szklarni jest w smaku łagodna, ale po pierwszych zbiorach z pól nabierze mocy: będzie ostra i ożywi każdy posiłek. A uduszona na maśle, zaskoczy was delikatnym, słodkawym smakiem.

Sprawdźcie, jak przygotować sandacza z rzodkiewką na maśle >>

 

Przepis – twarożek z pokrzywą, pomysł na szybkie śniadanie, Kręgliccy (fot. Maciek. Niemojewski)

Twarożek z pokrzywą

Bujna, odżywcza i parząca, rośnie gdzie popadnie. Łatwo ją rozpoznać, a chociaż ma mnóstwo zalet, raczej nikt jej nie uprawia. Młoda pokrzywa jako pierwsza po długiej zimie dostarczała naszym przodkom witamin i świeżego smaku. Dziś jest ceniona w medycynie naturalnej. Jeśli rośnie w czystych okolicach, możemy ją zbierać sami, wówczas nic nie kosztuje. Ponieważ w mieście dzikich zarośli jest niewiele, na targ do Fortecy dostarcza ją Dariusz Krężlewicz z ekologicznego gospodarstwa Bio Idea. Zbierana jest na nadwiślańskich łąkach. 

Spróbujcie przygotować twarożek z pokrzywą >>

 

Przepis – tarta z zielonym groszkiem, koperkiem, miętą i ze szczypiorkiem, pomysł na tartę  (fot. Maciek Niemojewski)

Tarta z zielonym groszkiem, koperkiem, miętą i ze szczypiorkiem

Potrzeba, by menu wreszcie się zazieleniło, jest po zimie tak dojmująca, że czasem trudno nam zaakceptować miesiące oczekiwania na wzrost nowych warzyw. Możemy wtedy użyć mrożonego groszku, bobu lub fasolki szparagowej, bo chociaż pochodzą z poprzednich plonów, smakują i wyglądają naprawdę wspaniale.

Zobaczcie, jak krok po kroku przygotować tartę z zielonym groszkiem, koperkiem, miętą i ze szczypiorkiem >>

Gotową tartę z groszkiem możecie również kupić na targu w Fortecy >>

 

Reklama
Przepis – tacos z quelites, pomysł na tacos, Targ Kręgliccy (fot. Maciek Niemojewski)

Tacos z quelites

Quelites to używana w Meksyku wspólna nazwa dla różnych uprawianych i dziko rosnących roślin liściastych, które zbiera się wiosną i smaży z czosnkiem i cebulą na oleju. U nas można użyć dowolnej mieszanki liści: pokrzywy, lebiody, rukoli, szpinaku, szczawiu, sałaty, jarmużu, kolendry, selera, botwiny, portulaki czy rzodkiewki.

Sprawdźcie, jak ją przygotować tacos z quelites >>

Jogurt z granolą i rabarbarem z patelni, szybkie i smaczne śniadanie, Targ Kręgliccy (fot. Maciek Niemojewski)

Jogurt z granolą i rabarbarem z patelni

Rabarbar umila nam pierwsze ciepłe dni: świetnie smakuje zapieczony pod kruszonką i w kompocie. Jest ulubionym partnerem truskawki. W przetworach rzadko z niego korzystamy, bo łatwo traci formę i rozgotowuje się na włókna. Rabarbar dobrze się za to mrozi. Oczyszczony, umyty i pokrojony, wystarczy wrzucić do woreczków strunowych i zamrozić.

Zobaczcie, jak krok po kroku przygotować jogurt z granolą i rabarbarem z patelni >>

Kręgliccy, rzodkiewka i rabarbar, kreatywne pomysły na rzodkiew i rabarbar

Rzodkiewka kiszona czy marynowana?

Kiszenie to fermentowanie w solance, marynowanie zaś odbywa się w zalewie octowej. Rzodkiewka poddaje się obu tym metodom. Nie są to sposoby na długotrwałe przechowywanie warzywa, ale nadają mu nowy smak.

Dziękujemy za pomoc w przygotowaniu sesji Agnieszce Kręglickiej i Targowi Kręgliccy. Gotowała z nami "Ziuta" czyli Justyna Prokop.

Produkty, z których gotowaliśmy znajdziecie w każdą środę na Targu Kręgliccy w Fortecy przy Zakroczymskiej 12 w Warszawie oraz na targu online z dostawą do domu na terenie Warszawy.

Justyna „Ziuta” Prokop – dynamiczna szefowa kuchni oddziału cateringowego firmy Kręgliccy. Gotuje z werwą, doprawia żywiołowo, zarządza konkretnie, śmieje się zaraźliwie. Od lat zaopatruje się na targu w Fortecy.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk