Kukbuk
Kukbuk
Przepis – tarta z zielonym groszkiem, koperkiem, miętą i ze szczypiorkiem, pomysł na tartę  (fot. Maciek Niemojewski)

Tarta z zielonym groszkiem, koperkiem, miętą i ze szczypiorkiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50-60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Ciasto:
mąka pszenna
250 g
zimne masło
150 g
jajko „zerówka”
1 sztuka
sól
¾ łyżeczki
cukier
1 łyżeczka
Nadzienie:
groszek mrożony
200 g
cukier
do gotowania
biała część pora
1 sztuka
masło
3 łyżki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
jajko „zerówka”
4 sztuki
śmietanka kremowa
1 szklanka
gałka muszkatołowa
do smaku
posiekany szczypiorek
1 łyżka
posiekany koperek
2 łyżki
posiekana mięta
1 łyżka
feta
100 g
czerwony pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

krok 1

Szybko zagniatamy składniki ciasta. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody. Ciastem wylepiamy dno i boki formy do tarty, nakłuwamy spód widelcem, po czym wkładamy do lodówki.

krok 2

Groszek gotujemy przez 10 minut w posłodzonym wrzątku, odcedzamy i szybko studzimy zimną wodą. Por kroimy w paseczki i smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. W misce roztrzepujemy jajka ze śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy zioła i czerwony pieprz.

krok 3

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki i pieczemy przez 15 minut, aż się zrumieni. Studzimy.

krok 4

Na ostudzony spód kładziemy usmażone pory, ugotowany groszek, pokruszoną fetę i wylewamy masę jajeczną. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.

TIP 1

Jeśli nie macie czasu na zagniatanie ciasta na tartę, nadzienie możecie upiec samo, bez kruchego spodu, w naczyniu żaroodpornym. Placek nie będzie miał tak zgrabnej formy, ale na domową kolację z pewnością wystarczy.

TIP2

Groszek i mięta to klasyczne połączenie, można go użyć do zrobienia zupy krem, ciepłego purée do ryby albo – po zmiksowaniu z twarożkiem – pasty do chleba.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: wiosna.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk