Zupa z pieczonych pomidorów i bakłażana z aïoli z anchois
czas przygotowania:
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
- bakłażany, z przyciętymi końcami, pokrojone w kostkę o boku 3–4 cm
- 2 sztuki
- oliwa
- 60 ml
- pomidorki koktajlowe lub daktylowe
- 350 g
- agodne czerwone chili, bez łodyg, drobno posiekane, z pestkami
- 2 sztuki
- koncentrat pomidorowy
- 2 1/2 łyżeczki
- cukier
- 1 łyżeczka
- pomidory gałązkowe, starte na grubej tarce, bez skórek
- 450 g
- bulion z kurczaka
- 1 l
- sok z cytryny
- 1 łyżka
- dobrej jakości hrzanki, pokrojone w kostki
- 100 g
- sól i pieprz
- do smaku
- oregano, posiekane
- do podania
- natka pietruszki, posiekana
- do podania
- AïOILI Z ANCHOIS
- czosnek, obrany i drobno posiekany
- 5 ząbków
- fileciki z anchois w oliwie z oliwek, odsączone i drobno posiekane
- 30 g
- oliwa
- 90 ml
- olej słonecznikowy
- 50 ml
- duże żółtko
- 1 sztuka
- sok z cytryny
- 1 łyżka