Kukbuk
Kukbuk
Zupa chlebowa. Wermut. (fot. Maciek Niemojewski)

Zupa chlebowa

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 min
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
ZUPA:
chili
1 sztuka
biała cebula
2 sztuki
ziemniaki
2-3 sztuki
czosnek
3 ząbki
oliwa
do smażenia
wytrawne białe wino
75 ml
bulion
1 l
krewetki
8 sztuk
kolendra
3 gałązki
masło
50 g
chleb
4-5 kromek
śmietanka 36%
100 ml
DO PODANIA:
kolendra
3 gałązki
biały sezam
2-3 g

Przepis i przygotowanie: Marcin Więcek


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Na rozgrzaną patelnię kładziemy kromki chleba i przypiekamy je z każdej strony. Grzanki odkładamy do ostygnięcia.

krok 2

1/2 chili siekamy, a resztę zostawiamy do przygotowania krewetek. Cebulę dzielimy na 4 części, ziemniaki kroimy w kostkę, w całości rozgniatamy wszystkie ząbki czosnku. Do garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy na nią cebulę, 1,5 ząbka czosnku, ziemniaki i posiekane chili. Smażymy parę minut. Wlewamy 50 mililitrów wina. Dusimy, aż alkohol się wytrąci. Wlewamy bulion i gotujemy około godziny.

krok 3

Na patelnię wylewamy oliwę i czekamy aż się rozgrzeje. Wrzucamy krewetki, smażymy je z każdej strony przez około minutę. Wlewamy resztę wina, dodajemy posiekaną kolendrę, chili i resztę czosnku. Chwilę redukujemy, zdejmujemy z ognia i dorzucamy masło. Mieszamy, a następnie krewetki odkładamy na talerz.

krok 4

Otrzymany z krewetek sos dodajemy do gotującego się wywaru. Łamiemy chleb na mniejsze części i po kilku minutach dodajemy go do całości. Dolewamy śmietankę i gotujemy przez 10 min. Całość blendujemy na gładką masę. Zupę podajemy w głębokim talerzu wraz z krewetkami, grzankami, posiekaną kolendrą i białym sezamem.

Materiał powstał we współpracy z Warmutem, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk