Kukbuk
Kukbuk
pokrojony mazurek z matchą, oraz filiżanka z kawą.

Mazurek pistacjowy z matchą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 MINUT + CZAS CHŁODZENIA
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
SPÓD
mąka pszenna
200 g
kakao
30 g
cukier puder
50 g
sól
duża szczypta
zimne masło
150 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
KREM PISTACJOWY
masło w tempetarurze pokojowej
200 g
drobny cukier do wypieków
200 g
sól
duża szczypta
jajko "zerówka"
3 sztuki
pistacje niesolone zmielone
150 g
mąka pszenna
50 g
POLEWA MATCHA
śmietanka 36%
100 g
biała czekolada
200 g
matcha
do smaku

Przepis: Anna Rożalska / Montażownia


Stylizacja: Basia Dereń-Marzec


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Mąkę, kakao, cukier puder i sól rozcieramy z zimnym masłem do otrzymania konsystencji piasku. Dodajemy jajko i wyrabiamy na jednolitą masę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

krok 2

Zimne ciasto wałkujemy na placek o grubości około 4 mm nieco większy niż forma. Ostrożnie wykładamy nim formę, dociskając brzegi i odcinamy nadmiar z krawędzi. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do zamrażarki na minimum 20 minut. Po tym czasie wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy ryżem lub fasolą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Wyjmujemy obciążenie i dopiekamy.

krok 3

Miękkie masło rozcieramy z cukrem i solą na jasną masę. Dodajemy jajka po jednym, mieszamy. Dodajemy pistacje i mąkę i mieszamy do połączenia składników.

krok 4

Śmietankę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nią czekoladę. Odstawiamy na 5 minut do rozpuszczenia czekolady i mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Rozdzielamy pomiędzy trzy miseczki i do dwóch dodajemy matchę (tyle by otrzymać dwa różne odcienie zieleni).

krok 5

Na upieczony spód wykładamy nadzienie do połowy rantu. Pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut.

krok 6

Gdy mazurek ostygnie, wylewamy najpierw białą polewę tak, aby jednolicie zakryła nadzienie. Łyżeczką robimy kleksy z dwóch pozostałych kolorów polewy i rozprowadzamy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk