Kukbuk
Kukbuk
Sałatka z sezonowych warzyw z chlebkiem pita i dressingiem z octu winnego i czosnku (fot. Maciej Niemojewski)

Zielony fattusz

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
Dressing:
czosnek
1 ząbek
sok z cytryny
1 łyżka
ocet winny
2 łyżki
oliwa
6-8 łyżek
sumak
½ łyżeczki
syrop z granatów lub płynny miód
1 łyżeczka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Warzywa:
rzodkiewka
4 sztuki
kalarepa
1 sztuka
czerwona cebula
½ sztuki
ogórek
1 sztuka
serce rzymskiej sałaty
1 sztuka
chlebek pita
1 sztuka
oliwa extra cergine
1 łyżka
mięta
1 łyżka liści
kolendra
1 łyżka liści
natka pietruszki
1 łyżka
sumak
do posypania

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Przepis: Marzena Gromelska

krok 1

Czosnek ścieramy na drobnej tarce i wkładamy do słoika razem z resztą składników sosu. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim energicznie, by składniki się połączyły.

krok 2

Warzywa myjemy i osuszamy. Rzodkiewkę, kalarepę i cebulę kroimy w cienkie plastry na mandolinie, a ogórki w grubą kostkę. Duże liście sałaty dzielimy na kawałki.

Reklama

krok 3

Pitę smarujemy zwilżoną oliwą dłonią, posypujemy oregano i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy, aż zrobi się krucha i rumiana. Łamiemy ją w dłoniach na kawałki.

krok 4

Składniki sałatki mieszamy z sosem. Przed podaniem danie posypujemy grzankami z pity i dodatkową szczyptą sumaku.

TIP 1

By sumak oddał daniu nie tylko kwaskowaty smak, ale też kolor, warto go zawczasu namoczyć.

Reklama

TIP 2

Jeśli zostanie wam trochę pity, nie pozwólcie, żeby się zmarnowała! Pokrójcie ją na czipsy, posmarujcie oliwą i posypcie mieloną słodką papryką i parmezanem. Podpieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i czekajcie, aż się dobrze zrumieni. Takie chrupki rewelacyjnie pasują do piwa! Placek pity możecie posmarować też oliwą, posypać oregano, podpiec na chrupko, pokruszyć i podawać jako „łyżkę” do tzatzików, humusu, mutabalu czy labnehu.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: lato.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk